Garmin Instinct 3 a fost lansat oficial acum cateva saptamani, iar de la lansare pana astazi l-am testat. Avand experienta cu Instinct 1, 2 si 2X ( vezi material ) era musai sa pun la incheietura si noua generatie. Seria Instinct 3 vine cu cateva noutati fata de seria 2 standard, iar printre noutatile seriei 3 se numara:
- Disponibil in variante de ecran de 45 mm si 50 mm cu AMOLED, pe langa clasica incarcare solara.
- Design nou si culori;
- Lanterna LED cu 4 niveluri de intensitate + rosu disponibila acum pe toata seria;
- Receptor GPS cu mai multe benzi datorita tehnologiei SATIQ;
- Functia Garmin Share si Garmin Pay ( vezi prezentare );
- Garmin Coach si Posibilitatea de creare de antranamente;
- Functia de inregistrare a somnului din timpul zilei ( NAPS );
- Panou solar mai eficient cu ~50%;
- Functii noi de aclimatizare, masurare intensitate si altele.

Evolutia lui Garmin Instinct 3 Solar fata de modelul 2X Solar nu este evidenta la prima vedere. Modelul Instinct 3 se remarca printr-un panou solar care incarca mai eficient acumulatorul si tehnologia SATIQ si design-ul nou + o constructie diferita. Garmin Instinct 3 reprezinta clasa mid-level de sportwatch-uri care se focuseaza pe o constructie solida si usoara, cu o performanta peste medie cand vine vorba de functii si senzori. Instinct 3 a primit si un ecran AMOLED non-tactil si multa lume va putea migra catre acest segment. Eu raman adeptul incarcarii solare si cat mai rara a ceasului ( preferinta personala ).

Garmin Instinct 3 Solar ramane un sportwatch pentru cei care vor autonomie de macar 3 saptamani si un ecran care sa poata fi citit in orice conditii si simplitate in interactiuni pentru utilizatori, dar performante si conectivitate deplina. Iata si experienta mea cu el din ultima perioada. Pe alocuri o sa amintesc si evolutia fata de Instinct 1 si 2. Enjoy!
SPECIFICATII CHEIE GARMIN INSTINCT 3 SOLAR
- Model: Instinct 3 Solar ( sticla PowerGlass cu ~50% mai eficienta in a aduna energie de la soare fata de seria 2 );
- Ecran monocrom cu rezolutie 176 x 176 pixeli si diagonala de 27 x 27 mm;
- Rezistenta la apa: 10 Atmosfere ( echivalent cu 100 metri adancime );
- Autonomie orientativa: Smartwatch pana la 40 zile* ( Nelimitat incarcare solara* ) / GPS: pana la 60 de ore ( nelimitat cu incarcare solara* ) / 34 ore cu toate sistemele GPS active – Battery Saver Mode pana la 100 zile sau nelimitat cu incarcare solara*. Declaratia de nelimitat este valabila pentru expunerea zilnica de 3 ore la soare in conditii de 50.000 luxi;
- Functii: Cronometru / Rasarit-Apus / VO2 Max / Masurare Saturatie / Masurare Nivel Stress / Body Battery si multe multe altele;
- Senzori: GPS / GLONASS Multi-Band / Galileo / Termometru / Altimetru / Barometru / Pulse Ox Acclimation / Senzor ritm cardiac ;
- Conectivitate: Bluetooth, ANT+;
- Lanterna LED cu 4 nivele de iluminare ( alb ) si un nivel rosu;
- Aplicatie GarminConnect si Garmin IQ;
- Se poate plati cu ceasul ( Garmin Pay );
- Memorie Interna de 128 MB;
- Activitati configurabile de la 0 si predefinite pentru ciclism / inot / yoga / vasle / sala si o multime de alte categorii ( un total de peste 50+ activitati );
- Carcasa realizata polimer ranforsat cu fibre + sticla safir pentru protectie maxima;
- Compatibil cu bratari QuickFit 26;
- Dimensiuni: 50 x 50 x 14.40 mm;
- Greutate: 58 grame cu bratara;
- Specificatiile complete le gasiti pe Garmin Romania ( vezi lista completa ).
Prezentare Exterioara



Cutia este compacta si design-ul a ramas la fel.


Pe partea de accesorii avem numai niste manuale si un cablu USB-C la Garmin.

Cam asa se vede Instinct 3 Solar cum desfaceti cutia.




Printre detaliile frontale se numara rama cu forma noua si insertia inelului metalic.
Se poate vedea si lanterna LED si decupajul curelei din silicon pentru a permite utilizarea sa.



Din profil se vede cel mai bine inelul metalic portocaliu, iar butoanele raman mari ca dimensiuni.
Poti folosi ceasul cu manusi de iarna fara probleme.


Pe spate avem senzorul Garmin Elevate Gen 4 si portul de incarcare specific.
Atat de mult speram sa vad un Instinct Elevate Gen 5.



Per total, Garmin Instinct 3 Solar are un design nou si o constructie diferita.
Daca iti gasesti culorile preferate in serie, o sa iti placa acest sportwatch.
Evolutia seriei Instinct

Mai sus avem Instinct 1 ( rosu si galben ) si Instinct 2 ( Albastru ).
Evolutia de design se vede clar, mai ales pe partea de rama si butoane.
Senzorii de masura au evoluat si ei, iar precizia GPS s-a imbunatatit la fiecare generatie.

Instinct 2X vs Instinct 2 diferita destul de mult la exterior, modelul 2X fiind un prim pas intr-o directie foarte buna pentru seria de ceasuri cu cadran de 50 mm.
Cadranul de 50 mm si editiile tactice au fost un hit. Cu totii asteptam variatia tactical de la Instinct 3.


Instinct 3 evolueaza in directia AMOLED, dar si pe partea de Solar primeste un upgrade semnificativ.
Cam asta ar fi evolutia seriei Instinct in cateva randuri, o serie rugged, simpla si eficienta, cu autonomie fenomenala.
Cum l-am folosit
Alaturi de Garmin Instinct 3 Solar am inceput sezonul de pedalat in 2025, cu un total de ~600 km. Nu sunt multi, dar sunt cinstiti :D. Pe langa asta, am facut si cateva antrenamente de TRX + Cardio alaturi de el. O sa incep si cateva sesiuni de alergare. Pe masura ce vine primavara o sa acumulez cu atat mai multe cifre la activitatile mentionate mai sus. Cam asa folosesc eu orice sportwatch care vine la rodaj, iar pe partea de senzori leg la el Varia RTL515 ( Stop + Radar ) pentru bicicleta + kit de cadenta + viteza. Mai am alaturi o centura de puls HRM Pro Plus pentru monitorizarea ritmului cardiac. Cam asa testez fiecare ceas care soseste de la Garmin. Avand o metodologie clara pot sa imi dau seama rapid de performante in utilizarea zilnica.

Vad Instinct 3 Solar potrivit pentru cei care vor sa incarce ceasul cat mai rar, dar au o viata activa pe toata perioada anului. Se simte usor la mana si totusi se reincarca singur de la soare cat se poate de eficient. Ca sa traduc asta in performante tangibile, am pus ceasul afara 3 ore intr-o zi insorita si a reusit sa dune ~150000 luxi, iar asta a reincarcat ceasul cam cu 10%. Daca il porti la mana cand conduci si alergi, faci MTB, poate ca nu aduni valoarea asta, dar tot se aduna un 3-5% zilnic. Deci esti castigat, iar activitatile consuma cu toate sistemele GPS pornite cam, 4-5% per 60 minute de activitate. Ecranul monocrom se vede excelent in soare, lucru valabil si la umbra, dar si la interior. Asa poti monitoriza cat se poate de rapid statisticile.


Cam acestia sunt senzorii alaturi de care folosesc fiecare sportwatch care vine la rodaj.
Garmin Instinct 3 vine cu un senzor Elevate Gen 4 care masoara precis pulsul la temperaturi normale, iar din ce am vazut, are tendinta sa nu fie atat de precis uneori ( doar uneori ) la temperaturi joase, am vazut asta pentru ca eu stau la munte. Mi-ar fi placut sa vad un Elevate Gen 5 cum are si Venu 3 ( vezi review ). Au acelasi pret si Venu are aproape 2 ani de cand s-a lansat. Sunt dezamagit din acest punct de vedere. Insa lasand sentimentele personale deoparte, Garmin Instinct 3 ramane un sportwatch echilibrat care se focuseaza pe autonomie mare si greutate redusa.

Pe partea de constructie, Instinct 3 Solar nu dezamageste, dar fata de 2X nu mi se pare atat de solid plasticul. Imbinarile sunt in regula si inelul metalic il fac mai rigid, dar parca nu se simte la fel cand pui mana pe el. Dupa cateva izbituri de pereti, colturi de masa si alte suprafete dure tind sa cred ca ”aliajul” de plastic s-a schimbat, chiar daca nu am urme evidente de uzura pe rama. In rest, nu am ce sa ii reprosez vizavi de constructie. Design-ul ceasului este placut si ii schimba personalitatea ”clasica” in una mai moderna si mai in linie cu ultimele lansari de sportwatch-uri Garmin. Instinct 3 se adreseaza in mod clar si tinerilor care vor un sportwatch colorat. Culorile editiilor limitate, curelele colorate ultrafit si ceasurilor in sine ofera multe posibilitati de personalizare.
Interfata
Dupa cateva saptamani de butonat, pot sa zic ca Instinct 3 Solar se misca mai bine prin meniuri. Iatase prezinta Instinct 3 Solar pe partea de meniuri:













Se pare ca cei de la Garmin nu au venit cu un mod dedicat si detaliat de navigatie pentru aceasta serie, nici ecranul AMOLED nu primeste aceasta functie. In rest, ce sa zic, interfata ramane aproape identica cu ce vedem pe Instinct 2 si 2X.
Concluzie
Garmin Instinct 3 Solar este o editie care ofera un design nou, autonomie mai mare datorita lentilei solare din jurul ecranului si alte cateva imbunatatiri care fac utilizarea zilnica mai usoara. Totusi imbunatatirea majora este ecranul AMOLED de pe aceasta serie, pentru cei care prefera un ecran color. Revenind la editia Solara, simt o imbunatatire in directia buna pentru panoul solar si functionalitate fata de seria Instinct 2. Exista si cateva neajunsuri la partea de senzor de masura si pe partea de harti de navigatie. Instinct 3 Solar este compatibil cu Garmin Connect ( Aplicatia Principala ), Garmin Explore ( navigare offline cu Instinct 3 ca receptor GPS ) pentru navigatie si Connect IQ ( ofera posibilitati extra de personalizare a fetelor ).

Garmin Instinct 3 Solar este disponibil in variante de 45 mm si 50 mm in 4 combinatii de culoari. Pe langa asta, poti personaliza ceasul cu ajutorul curelelor UltraFit pentru comfort absolut. Imi place noua generatie de Instinct, are un aer tineresc si o pot recomanda oricarui pasionat de miscare si activitati sportive de lunga durata. Acest model ofera o autonomie excelenta pentru cei care vor sa plece 2 saptamani fara cablu de incarcare la bagaj. Foloseste codul GHIDULIT10 pentru a beneficia de 10% reducere la orice model de Instinct 3 Solar. Instinct 3 mai este disponibil la eMAG ( vezi produs ) si PCGarage ( vezi produs ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositi sustineti activitatea independenta a blogului!
VA ASTEPT SA VA ALATURATI SI COMUNITATII DE PE YOUTUBE ( VEZI DESPRE CE ESTE VORBA SI ABONEAZA-TE AICI ) si pe forumul Ghidul.Tech ( vezi domeniu ).