Ice Giant ProSiphon Elite este o racire seropasa pe aer dedicata sistemelor cu procesoare Threadripper 2000/3000 ( asta pana vine Threadripper 5000 ). Din experientele cu racirile pentru procesoarele Threadripper pot sa zic ca este loc de mai bine fara indoiala. Acestea din urma sunt genul de proceasoare care necesita raciri special proiectate. Fiind procesoare high-end pentru utilizatorii prietentiosi trebuie alaturate unor raciri pe masura. Imi amintesc ca am reusit sa fac OC de la 3.0 GHz pana la ~3.9 GHz stabil pe un 3990X ( vezi review ) alaturi de un NH-U14 TR4. Daca as putea sa repet acest test cu ProSiphon Elite sigur as reusi sa sparg bariera celor 4.0 Ghz.
Acest cooler este un radiator masiv care poate fi atasat si pe platforme AM4/LGA1200 nu doar pe cele high-end. Racirea Ice Giant ar oferi potentialul maxim de racire alaturi de procesoare cu TDP de peste 250W. In categoria asta de consum intra majoritatea procesoarelor disponibile pe piata. IceGiant ProSiphon Elite vine la pachet cu 4 ventilatoare de 120 mm pentru un airflow mare si cat se poate de eficient. Ventiatoarele folosite sunt unele de 2300 rpm de la Arctic Cooling si ofera la rulaj un zgomot maxim total de 38 decibeli. Pentru racire se foloseste lichid dielectric intr-un radiator realizat din aluminiu care se foloseste doar de gravitatie pentru a functiona. Este o idee mai veche care ajunge in sfarsit sa fie produsa pentru entuziasti.
Specificatii cheie Ice Giant ProSiphon Elite
- Compatibil cu socket-urile: AMD TR4/sTRX40 – AMD AM4 si LGA 1200;
- Radiator compatibil cu 4 ventilatoare ( disponibile in pachet );
- 4 Ventilatoare de 120 mm PWM de 2300 rpm incluse ( zgomot maxim 38 db );
- Constructie din aluminiu;
- Dimensiuni radiator: 251 x 120 x 50.5 mm;
- Dimensiuni vu ventilatoare: 251 x 165 x 104 mm;
- Greutate proprie: 1020 grame;
- Greutate cu ventilatoare: 1600 grame;
- Garantie de 7 ani.
Inspectie Vizuala
Cutia este imensa exact ca si coolerul in sine.
Ice Giant ProSiphon Elite are un logo interesant.
Specificatiile se gasesc pe spatele cutiei.
Manualul de utilizare si sticker-ul inclus.
Branding-ul racirii este minim, dar de bun gust.
In cutie se gasesc seturi de prindere pentru AM4 / LGA1200 si un set special pentru Threadripper.
IceGiant include si o surubelnita si un tub de Thermal Grizzly.
Asa arata 2 din cele 4 ventilatoare incluse.
Baza racirii cu suruburile cu arc.
Talpa de contact cu procesorul este generoasa, suficienta cat sa acopere un Threadripper.
Radiatorul este mai gros ca cel de AIO si are lamelele foarte dese.
IceGiant ProSiphon Elite cu ventilatoarele montate.
Ice Giant ProSiphon Elite poate functiona si cu alte ventilatoare.
Utilizare
Ice Giant ProSiphon Elite este o racire cu o abordare unica si dimensiuni considerabile. Este gandita sa functioneze in largul sau cu procesoare de tip Threadripper. La nevoie poate furniza performante decente si pentru socket-urile AM4 sau LGA1200, dar este mult prea mare si scump cat sa faca sens pentru platformele consumer. Cand am testat Threadripper 3990X ( vezi review ) mi-ar fi placut sa am un IceGiant ProSiphon Elite la indemana, dar am sa ma multumesc sa testez pe ceva cu mai putine nuclee. Principala lui competitie pentru socket-ul TR4 sunt Dark Rock Pro TR4 si Noctua NH-U14 TR4.
IceGiant ProSiphon Elite este o racire masiva realizata din aluminiu, radiatorul vine cu lamele dese pentru o eficienta mare. Grosimea acestuia este putin mai mare fata de AIO-urile standard. Constructia in sine a produsului este solida, baza in sine este masiva si se prinde cu ajutorul a doua suruburi de prinderile din pachet pentru AM4/LGA1200 si TR4/sTRX4. Racirea in sine se simte foarte solida si este demna de racirea unui procesor cu 64 de nuclee de 20.000 lei. Ventilatoarele livrate la pachet sunt pentru silentiose pentru un echilibru intre liniste si silentiozitate. Performanta absoluta se poate obtine cu 4 x Noctua Induatriale de 2000 sau 3000 rpm.
Instalarea pe platforma AM4 si sTRX4 se face cu colierul metalic alaturi de suruburile si plasticele cilindrice din pachet. Procesul de atasare se aseamana foarte mult cu sistemul de prindere SecuFirm 2 de la Noctua. Prinderea in sine a radiatorului dureaza putin odata ce bracket-ul este prins pe placa de baza. Trebuie insurubat in doua puncte simultan pentru a atinge o presiune de montare echilibrata si IceGiant ProSiphon Elite este aproape gata de treaba. Ventilatoarele si orientarea lor trebuie calculate in functie de pozitionarea ventilatoarelor in carcasa. Intregul proces de instalare este usor, dar necesita putin mai mult timp pentru atasarea ventilatoarelor.
Performanta
Pentru a vedea performanta racirii am instalat Ice Giant ProSiphon Elite atat intr-un benchtest extern cat si intr-o carcasa cu mult mesh pentru a simula conditiile reale de utilizare. Procesoarele folosite pentru test au fost un Ryzen 9 5900X si un Threadripper 3960X. Alaturi de aceste procesoare am ales sa testez pastele termice Thermal Grizzly Kyronaut Extreme si Carbonaut ( pad termic din carbon ). Am rulat teste de racire supunand procesoarele la un Stress Test de 45 de minute intr-un OpenBench la o temp ambientala de 20 grade. Pentru testare iata ce componente am folosit:
- Procesor: Ryzen 9 5900X/5950X si Threadrpper 3960X;
- Placa de baza: AsRock Taichi X570 si Aorus Master TRX40;
- SSD: Corsair MP600;
- Sursa: Seasonic Prime 1300W Platinum;
- Carcasa: Streacom BC1 Silver.
Pastele termice folosite.
Thermal Grizzly au deja o colaborare activa cu cei de la Ice Giant ( deci pasta din pachet este foarte buna ).
Iata temperaturile obtinute:
La frecvente stock temperaturile sunt mai mult decat respectabile.
Sesiunile de overclock alaturi de seria Ryzen 9 au fost productive si destul de reci ( versus stock ).
Pe AM4 trebuie retinut ca suprafata de contact a racirii nu este folosita in totalitate.
La frecvente stoc racirea ofera temperaturi rezonabile pentru un procesor cu asa dimensiuni.
Partea de Overclock alaturi de 3960X a decurs foarte bine.
Sporul de ~10% a performantei pare sa merite mai mult cu pasta Kryonaut Extreme.
Silentiozitatea ventilatoarelor este un alt aspect ce trebuie mentionat, acestea sunt in load putin sub 40 decibeli, iar in IDLE abia daca le auzi.
Concluzie
Ice Giant ProSiphon Elite are o denumire pe masura dimensiunilor radiatorului de 240 mm.Este un produs orientat catre procesoarele Threadripper cu 24/32 si 64 de nuclee. Indiferent ca este vorba de racire la frecvente stock sau cu OC aplicat de 10-15 % aceasta racire este capabila sa tina piept procesoarelor High-End de la AMD. Pentru a obtine performante excelente de transfer al caldurii trebuie sa fie folosita si o pasta termica de calitate. Avand in vedere ca Ice Giant vine la pachet cu Thermal Grizzly este un bun indicator al calitatii generale al acestui produs. ProSiphon Elite vine cu un corp masiv de 240 mm care rivalizeaza usor cu racirile AIO de dimensiuni similare.
Calitatea materialelor folosite este buna, racirea avand un proces de instalare usor si vine la pachet cu un manual usor de urmarit. Cele 4 ventilatoare asigura un airflow foarte bun, dar orientarea racirii intr-o singura directie presupune aranjarea ventilatoarelor in carcasa in asa fel incat aerul cald sa iasa prin tavan. Alegerea unei carcase trebuie luata in calcul foarte bine pentru ca ventilatoarele din podeaua carcasei trebuie sa introduca aer curat. Dimensiunile racirii nu sunt deloc mici, iar optarea pentru carcase prea compacte nu este posibila. Singurul incovenient al acestei raciri este dimensiunea.
ProSiphon Elite este prima racire din portofoliul Ice Giant care ofera o performanta buna pe platforme mainstream si high-end. Pretul acestei raciri este de ~900-950 lei in Europa si ar urma sa fie disponibila in curand si pe rafturile din Romania. Este insa o racire nisata pentru cei care vor sa evite racirile pe apa pentru sisteme de tip Workstation. Am sa actualizez aceasta sectiune in momentul in care produsul va aparea pe stoc.