Tastaturile mecanice 60% au un loc special in inima si pe biroul multora dintre noi ( eu inclus ). In materialul de astazi am sa va prezint modelul Razer Huntsman Mini 60. Este o tastatura care se aseamana ca format cu Ducky One 2 Mini ( vezi review ). Acest gen de tastaturi este orientat catre cei care vor ceva compact pe birou acasa si usor de transportat alaturi de laptop. Noul Razer Huntsman Mini este disponibil in doua variante ( negru si alb cu finisaj mat ). Cele 61 de taste au un layout similar cu Ducky One, iar Razer a inclus in tastatura control pentru iluminare si memorie pentru setari. Restul functiilor pot fi accesate din aplicatia Razer Chromax RGB.
Diversitatea dotarilor modelelor disponibile pe piata este una impresionanta, nu prea exista multe sa fie identice ca dotari. Razer livreaza tastatura cu switch-uri optice de tip Clicky ( mov ) sau Liniare ( Rosu ). Exemplarul sosit vine cu varianta liniara care reprezinta un echilibru intre tactilitate si usurinta de apasare. Huntsman Mini se alatura valului de tastaturi mecanice de tip 60% si pare sa aibe potential. Ramane de vazut in randurile urmatoare cam cat de capabil este cel mai compact model Razer.
Specificatii cheie Razer Hunstman Mini
- Switch-uri Optice Razer Liniare ( Red ) sau Clicky ( Mov );
- Format TKL 60% : 61 de taste disponibile;
- Taste complet programabile cu inregistrare macro;
- Iluminare RGB cu ajutorul Razer Chroma;
- Conector USB Type-C cu cablu detasabil;
- Constructie din aluminiu;
- Disponibila in variante Alb/Negru cu finisaj mat;
- Dimensiuni: 293 mm ( Lungime ) x 103 mm ( Inaltime ) x 36.8 mm ( Grosime );
- Greutate: 520 grame.
Inspectie Vizuala
Huntsman Mini 60 a venit in variata cu switch-uri optice liniare pentru timp de raspuns rapid.
Cutia include destule informatii pentru utilizator cat sa nu fie neaparata nevoie sa citeasca manualul.
Tastatura vine cu o prezenta compacta si un layout inghesuit, dar cu font care este curat.
Cele 61 de taste nu sunt low-profile, lucru ce ofera tastaturi un profil destul de inalt.
Huntsman Mini 60 ar trebui folosita cu un suport de incheieturi ( care nu vine la pachet ).
Partea inferioara a tastaturii ne arata picioarele anti-derapante si un design simplu.
Conectorul USB-C este pozitionat in partea stanga a tastaturii, asta permite un management mai usor al cablului pe birou.
Unghiul de tastare poate fi ajustat pe doua nivele ( 6 si 9 grade ).
Chiar si asa tot este nevoie de un suport de incheieturi.
Cablul USB-C este de culoare alba si vine cu o lungime de ~1.8 metri pentru pozitionarea tastaturii pe orice dimensiune de birou.
Am pozat si switch-urile optice Razer Liniar.
Acestea vin cu stabilizatoare serioase, chiar si pentru tasta space.
Tastatura are o prezenta compacta si ofera utilizatorului un design minimalist pentru birou.
Tot ce mai trebuie este un mouse alb.
Utilizare
Razer Huntsman Mini vine ca un competitor direct pentru HyperX Origins 60, Ducky One 2 Mini si alte tastaturi cu format similar lansate in ultima vreme. Este o intreaga miscare pe acest segment de tastaturi in acest moment. Si totusi daca te uiti la modelele competitorilorvezi ca dotarile variaza la toate modelele si ofera fanilor acestui format o diversitate aparte. Acest Mini de la Razer se face remarcat prin design-ul alb si switch-urile optice cu care vine echipata. Aceste switch-uri optice ofera durabilitate de ~100 milioane de apasari si un timp de actuatie de 1 mm pentru jocuri si viteza in redactare a textului.
Personal am folosit Huntsman Mini pentru redactarea a 3 articole si la cateva sesiuni de Doom Eternal si Rocket League. Experienta a fost buna si nu am avut probleme in a ma adapta de la layout-ul oferit de Ducky One. Pentru cei dintre voi care nu ati mai folosit un format de tip 60%, dar va doriti trebuie sa stiti ca va dura minim cateva zile sa va obisnuiti cu o astfel de tastatura. Accesul la restul tastelor este posibila prin folosirea combinatiilor de taste care se face cu o mare usurinta, dar tot trebuie sa te adaptezi la acest mod de lucru.
Iata si o comparatie intre switch-urile optice Razer si echivalentele standard de la Cherry.
Acest format de tastatura mecanica este utila pentru utilizarea alaturi de laptopuri si sisteme desktop unde se vrea un anume grad de minimalist si portabilitate. Integrarea tastaturilor de tip 60% intr-un setup de birou minimalist este un alt avantaj. Productivitatea alaturi de aceasta tastatura este limitata, mai ales pentru lucru rapid. Poate fi folosita si la redactarea de text pentru ca are prezente toate semnele de punctuatie comune.
Constructia solida cu care vine Huntsman Mini este realizata dintr-o carcasa compusa din aluminiu si plastic ( 2 panouri in total ). Cel superior este metalic, iar cel inferior este din plastic rigid. Pe panoul inferior se gaseste conectorul USB-C si 4 pad-uri din cauciuc. Sunt prezente si doua seturi de picioare pentru inclinarea tastaturii la 6°, respectiv 9° ( peste unghiul standard este de 10° ). Inclinarea ajuta pentru utilizarea intr-o maniera mult mai confortabila, dar trebuie sa alaturam un pad din spuma gros, pentru a imbunatati ergonomia de utilizare pe termen lung. Razer s-a zgarcit si nu a inclus un astfel de pad pentru incheieturi, dar macar ofera o constructie solida pentru sasiu.
Iluminarea tastaturii arata cam asa:
Asa arata iluminarea de sus, uniforma si personalizabila din aplicatie pentru fiecare tasta in parte.
Profilul tastaturii lasa lumina sa treaca pe birou, dar nu uniform.
LED-urile sunt pozitionate deasupra la switch.
Tot in partea de sus a tastei se gaseste si font-ul care este iluminat uniform.
Concluzie
Razer Hunstman Mini vine cu 61 de switch-uri optice liniare, acestea ofera o experienta mecanica liniara cu o forta de actuatie de 40 grame. Tastele sunt bine stabilizate si cursa de 1 mm pentru actuatie reprezinta un avantaj pentru cei care vor timpi de reactie cat mai rapizi. Unde mai pun ca tastatura este foarte compacta, vine cu cablu detasabil alb si o iluminare peste media tastaturilor mecanice testate pana acum. Constructia este si ea solida, iar cele 100 milioane de apasari ale switch-urilor ar trebui sa ofere o durata de viata de minim 5-7 ani. Este un produs orientat mai mult catre gameri si mai putin catre cei care nu se simt confortabil sa se adapteze constant intre un format 100% si un 60%.
Razer comercializeaza Huntsman Mini in Romania la un pretul mediu de ~750 lei fara nici o promotie aplicata. Partea buna este ca se gasesc in acest moment promotii care aduc pretul mai jos cu 100-200 lei. De ar fi inclus si un suport de incheieturi ar fi dat mai bine in ochii potentialilor clienti. Huntsman Mini este disponibila in Romania la ForIT ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta ) – evoMAG ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul!