Share

Socket-ul AM4 ajunge usor usor la finalul vietii, dar pana acolo chipsetul X570 se lanseaza in varianta fanless. Chipsetul X570S a sosit pentru prezentare pe placa Gigabyte Aero G X570S. Aceasta placa de baza vine orientata catre creativi care nu vor RGB in sistemul lor si au ca focus principal realizarea unui sistem de tip Workstation puternic, dar si aratos. Revenind la chipset, X570S este defapt un X570, dar racit pasiv de aici si S-ul de la Silent. Nu par sa existe diferente fata de X570, dar cu ajutorul lui X570S exista un ventilator in minus in carcasa. Aceasta placa de baza poate fi cuplata cu Noctua NH-P1 ( vezi cooler pasiv ) pentru silentiozitate absoluta.

 

 

Ce merita mentionat la acest Gigabyte Aero G X570S este faptul ca vine cu 4 sloturi M.2 de tip PCIe 4.0. In acestea se pot instala SSD-uri precum Sabrent 4 Plus ( vezi review ). Pe partea de memorie se pot insta module ECC sau non-ECC cu frecvente de pana la 5333 MHz. Aero G X570S este compatibila cu seriile de procesoare Ryzen 2000 pana la noua serie 5000. Aceasta compatibilitate alaturi de VRM-ul cu 14 faze directe ofera posibilitatea de a instala un Ryzen 5950X ( vezi review ) care poate fi supus si la overclock. Sunt multe de spus despre acesta placa, dar mai intai am sa o prezint vizual si dupa vorbim despre dotarile ei mai in detaliu.

 

 

Specificatii cheie AERO X570S

 

  • Suporta procesoarele Ryzen 2000/3000/4000 si 5000;
  • Socket: AM4;
  • Suporta memorie RAM dual-channel DDR4 pana la 5333 Mhz ( O.C )  – 4 DIMM-uri ( maxim 128 GB );
  • Suport pentru memorie RAM ECC;
  • VRM cu 14 faze directe;
  • Conexiune Retea 1 x 2.5 GbE;
  • Conexiune wireless: Intel Wi-Fi 6 AX200 + Bluetooth 5.1;
  • Conectivitate: HDMI 2.0, Display Port 1.4,  6x USB 3.2 A + 2 x USB C 3.2 + 2 x 2.0 si porturi audio;
  • Implementare VisionLink cu ajutorul celor 2 porturi USB-C;
  • 3 x PCIe ( 16X + 8X + 4X );
  • Realtek ALC1220-VB Audio CODEC;
  • 4 sloturi M.2 NVMe PCI-E 4.0;
  • 6 porturi SATA 3.0;
  • Chipsetul suporta RAID 0/1/5 si 10;
  • Format ATX (30.5 cm x 24.4 cm ).

 

Inspectie Vizuala

 

 

Cutia este alba si cu detalii tehnice inscrise pe spate.

In cutie inca se gaseste un CD + Manual fizic.

Pe partea de accesorii se gasesc: 2 senzori de temperatura – cablu RGB + antena Wi-Fi 6.

Cam asa arata Aero G X570S pe fata si verso. Design simplu si aratos fara pic de RGB.

Alimentare procesorului se face cu 3 x 4 pini.

Partea de sus vine cu headere RGB + headere de ventilatoare pentru procesor.

Se poate opserva in dreapta si butonul de Q-Flash Plus pentru update de bios fara procesor instalat.

Alimentarea placi de baza + alte 4 headere de ventilator.

Se gaseste si un header USB C 3.2 pe placa + 3 led-uri de diagnostic pt CPU/RAM/GPU/BOOT.

Cele 6 porturi SATA 3.

Sub o protectie se ascunde si placa WI-FI 6 inlocuibila cu doar un surub.

Pe placa se gaseste si o conexiune BT.

Daca sucim placa in partea din spate se arata multimea de porturi.

Exista 8 porturi USB 3.2 + 2 x 2.0 pentru periferice.

Antena pentru Wi-Fi 6 este inclusa in pachet.

Racirea SSD-urile este pasiva si pare sa faca fata SSD-urilor M.2 mai fierbinti.

Iata si cele 4 sloturi M.2 PCIe 4.0.

Sub o bucata de radiator serios se afla si chipsetul X570S care este racit pasiv dupa cum se poate observa.

Racirea de VRM este si ea una babana.

Sub racirea pasiva se gasete VRM-ul cu 14 faze directe in toata gloria sa.

Vizual cam asta a fost Gigabyte Aero G X570S.

O placa de baza aratoasa chiar si fara RGB.

 

Concluzie

 

 

Gigabyte Aero G X570S vine sa satisfaca aproape toate nevoile de performanta si conectivitate ale reactorilor. Pe partea de performanta vine cu un VRM racit bine intr-un mod pasiv, cele 14 faze vor face fata unui Ryzen 5950X fara probleme. Se poate face cu usurinta si putin overclock pe aceasta placa. Instaland un procesor cu 16 nuclee alaturi de maximul de memorie RAM de 128 GB se poate obtine un workstation de toata frumusetea alaturi de aceasta placa. Este primul model din seria Aero G care se alatura variantelor Vision D ( vezi review B550 ) si Vision D ( vezi review Z590 ).

 

 

Chipsetul X570S de pe Aero G este unul de top care este mult mai silentios, dar vine cu o multime de conectivitate. Se pot conecta panba la 8 dispozitive USB 3.2 + 2 periferice. Modulul WiFi 6 Dual-Band asigura eliminarea cablurilor sau folosirea in paralel a conexiunii fara fir cu un NAS capabil de standardul 2.5 GBe. Porturile USB-C de pe Aero G vin echipate cu tehnologia VisionLink care ofera printr-un singur cablu transmisie de pana la 60W + semnal pentru date si video. Suna foarte tare a Thunderbolt, dar placa pare sa nu aiba aceasta certificare din partea Intel. Acest Aero vine echipat si cu un quad-slot M.2 pentru atasarea a maxim 32 TB de SSD-uri M.2.

 

 

Partea de design urmeaza liniile clare si albe stabilite de seria Vision D si Vision G lansate pana acum cu chipseturile Z590/B550. Placa de baza este alba si arata foarte bine, iar in acest fel se potriveste de minune cu un Meshify 2 Alb-Negru de la Fractal ( vezi review ). Pentru un contrast se poate atasa un Noctua Chromax.Black si alte componente pentru un workstation puternic in tema alb-negru. Calitatea constructiei este si ea una buna atat fizic cat si la nivel de PCB ( placa pare sa aibe peste 6 straturi ).

 

 

 

Gigabyte Aero G X570S este o placa de baza interesanta pentru integrarea intr-un workstation. Nu vine certificata Thunderbolt 4 ( lucru ce i-ar fi crescut pretul ) si nu are 2 x 2.5 GBe, dar in rest nu am nici un repros sa ii fac. Produsul urmeaza sa fie disponibila si la noi in tara alaturi de alte placi X570S de la Gigabyte. Pretul acestei placi va fi in jur de ~1500 lei, acesta fiind in linie cu gama usor peste medie al seriilor Aorus/Alti producatori. Toate placile de baza X570 de la Gigabyte si Aorus pot fi vazute si achizitionate la PC Garage ( vezi oferta )eMAG ( vezi oferta ) evoMAG ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ).  Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul!

 

 

 

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut