Share

Garmin este cunoscut pentru o multime de echipamente de comunicatie, sport si agrement de foarte multi ani. In Decembrie 2022 am intrat in posesia unui comunicator prin satelit InReach Mini 2. Pentru cei care nu stiu comunicatoarele prin satelit, acestea au ca principal scop comunicarea text si tracking-ul precis pentru entuziastii montanieri, skipperi, alpinisti si tuturor persoanelor care au nevoie de o modalitate de comunicatie oriunde in lume.

 

 

Acest tip de comunicare ofera pace sufleteasca celor de acasa, cat si o modalitate a posesorului de a apela la ajutoare oriunde se afla, mai ales in zonele fara semnal GSM, lucru care se poate intampla oricui, oriunde pe glob. Acest gen de dispozitive este util tuturor persoanelor care se afla in explorarea imprejurimilor in scop recreativ sau profesional. Mai multe despre asta si conversatia cu Salvamont Romania in randurile de mai jos.

 

 

InReach Mini 2 este cel mai accesibil si compact comunicator prin satelit disponibil in acest moment in portofoliul Garmin. Comunicatorul vine cu un ecran de 176 x 176 pixeli pentru navigatie si scrierea mesajelor. Greutatea redusa de doar 100 grame si dimensiunile compacte permit includerea sa in trusele stricte pe care alpinistii si alti sportivi le fac pentru expeditii.

 

 

Echipamentul InReach Mini 2 este compatibil cu aplicatia Garmin Explore ( Navigatie Topo Activa ) si Garmin Messenger ( Comunicarea prin satelit prin mesaje/SMS ). Aceste doua aplicatii sunt printre cele mai utile aplicatii disponibile pentru acest comunicator. Initierea de apeluri SOS se poate face printr-un buton fizic dedicat pe dispozitiv. Ca alternativa, din Garmin Messenger se poate initia un SOS sau direct din ceasurile Garmin Fenix/Instinct.

 

 

Specificatii Cheie Garmin InReach Mini 2

 

  • Ecran monocrom cu rezolutie 176 x 176 pixeli si diagonala de 0,9 inch ( 23 mm x 23 mm );
  • Certificare IPX7;
  • Autonomie orientativa: Pana la 14 zile cu raportare odata la 10 minute si minimum 4 zile cu acoperire moderata printre copaci;
  • Senzori: GPS, GLONASS, GALILEO, QZSS, BEIDU, Busola;
  • Conectivitate: Bluetooth si ANT+;
  • Aplicatie Garmin Explore si Garmin Messenger;
  • Functii: Weather / Notificari Inteligente;
  • Functii Exterioare: Navigatie din punct in punct | Trackback | Calcularea Suprafetei | Informatii Soare si Luna | GeoCache Live ;
  • Carcasa realizata din polimer ranforsat cu fibre;
  • Interfata USB-C;
  • Harti si memorie: 1000 locatii/waypoints – 100 trasee si 200 de activitati;
  • Dimensiuni: 5,17 x 9,90 x 2,61 cm;
  • Greutate: 100 grame.

 

 

 

Inspectie Vizuala

 

Cam atat de mare este InReach Mini 2 vs Etrex SE ( vezi review ).

Pe o laterala gasim 2 butoane de tip sageata si cel de declansare SOS.

Laterala opusa are tot 2 butoane de navigatie si port USB-C de incarcare.

Cam asa se prezinta InReach Mini 2.

 

Utilizare 

 

 

Garmin InReach Mini 2 poate fi folosit in multe feluri, dar scopul existentei sale este sa ghideze direct prin satelit oamenii activi in scopuri personale, dar si scopuri profesionale. In categoria „scopuri personale” includem persoanele care vor sa urce pe munti sau sa exploreze marile din pura placere si nevoie de recreere. In tot acest timp este nevoie de o modalitate de urmarire/semnalizare in caz de urgenta pentru persoana sau cele cu care se intersecteaza pe trasee/rute.

 

 

Utilizarea in regim profesional de expeditie in echipe de cat mai putini membri este, iarasi, un scenariu plauzibil. Cand zic asta, ma gandesc instant la expeditiile foto sau de documentare video in regiuni izolate ale lumii. Multe din astfel de actiuni se desfasoara cu un buget mic, iar prezenta unui device pentru monitorizare vreme / navigatie offline si chemare ajutor la ~400 Euro + ~100 Euro Abonament Anual poate fi mai mult decat bine-venita.

 

 

InReach Mini 2 este un comunicator prin satelit rugged si gata sa infrunte mediul. Este un dispozitiv mic, prevazut cu agatatoare de tip carabiniera pentru a fi atasat de exteriorul rucsacului / echipamentului de expeditie ( pentru semnal cat mai bun catre sateliti ). Este usor de integrat in trusa de expeditie datorita greutatii reduse si a dimensiunilor mici. Constructia exterioara este realizata din policarbonat cu un ”skin” din cauciuc care absoarbe socurile mecanice. Este izolat impotriva ploii si a prafului. Este o constructie solida care este facuta sa reziste.

 

 

 

Autonomia lui InReach Mini 2 este variabila, acumulatorul poate alimenta dispozitivul intre 30 de zile cu monitorizare la 30 de minute in conditii de semnal ideale sau pana la 4 zile in conditii de semnal mai putin ideale ( printre copaci ). Personal, am observat o autonomie de cam 7-10 zile in conditii standard de utilizare ( tracking la 10 minute ). Reincarcarea este rapida, asta datorita unui acumulator mic care se incarca destul de rapid prin USB-C. Daca ai acces 1 ora la o priza esti gata din nou de plecare.

 

 

Software si Meniuri

 

Cand vorbim de software, vorbim de aplicatia Garmin Messenger ( aplicatie principala ) si de Garmin Explore ( aplicatie de navigatie ). Ambele ofera navigare usoara si cu ajutorul conectarii directe la smartphone ( fie el Android sau iPhone ) capacitatea de operare si viteza de lucru cu InReach Mini 2 sunt accelerate considerabil. Pe rand, iata si meniurile aplicatiilor:

Garmin Messenger

 

Setarile din Garmin Messenger.

Meniul principal din Garmin Messenger.

Se pot face si teste inainte de expeditii ( Garmin recomanda asta ).

Iata si forecastul basic pentru vreme in locatia actuala.

Asa se poate declansa un SOS din aplicatie.

 

Garmin Explore

Asa arata navigatia din Garmin Explore alaturi de InReach Mini 2.

 

Primul Apel SOS cu InReach Mini 2

 

 

 

Marți, 6 septembrie 2023, un semnal SOS a fost transmis de către un membru al unui grup de 12 turiști străini care se aflau într-un traseu de creastă din Munții Făgăraș, la Podul Giurgiului, la o altitudine de 2.240 de metri, într-o zonă greu, foarte greu accesibilă terestru – informațiile primite de la Salvamont Argeș / România spun că accesul ar fi posibil în 4 ore cu mașina, plus încă 6-8 ore pe jos.

 

În urma declanșării alertei SOS, de pe un ceas Garmin (conectat la un dispozitiv InReach, cu abonament activ), centrul internațional Garmin Response a primit solicitarea de asistență medicală de urgență care a fost redirecționată către IGSU București, ulterior către echipele Salvamont Argeș și Salvamont Sibiu, care alături de SMURD Brașov au efectuat o intervenție care a necesitat elicopterul SMURD.

 

 

Zona în care s-a produs accidentul nu permitea aterizarea elicopterului în siguranță, medicul a fost troliat lângă victimă. În urma intervenției prompte a echipajului, victima a fost extrasă cu ajutorul troliului elicopterului, fiind predată ulterior, în siguranță, medicilor de la Sibiu, pentru acordarea tratamentului medical necesar, totul în mai puțin de 3 ore de la declanșarea alertei SOS.

 

În urma declanșării alertei SOS, de pe un ceas Garmin (conectat la un dispozitiv InReach, cu abonament activ), centrul internațional Garmin Response a primit solicitarea de asistență medicală de urgență care a fost redirecționată către IGSU București, ulterior către echipele Salvamont Argeș și Salvamont Sibiu, care alături de SMURD Brașov au efectuat o intervenție care a necesitat elicopterul SMURD.

 

 

 

Suplimentar, poți achiziționa o asigurare pentru căutare și salvare (SAR), care oferă rambursare financiară pentru cheltuielile de căutare şi salvare calificate. Acoperirea de asigurare SAR necesită utilizarea unui dispozitiv acceptat cu un abonament activ pentru a raporta o urgenţă care necesită căutare şi salvare către Garmin Response center (cum ar fi declanşarea unui sos pe dispozitivul tău InReach®). Rambursarea cheltuielilor de salvare acoperite se bazează pe planul de asigurare SAR selectat.” – Text preluat de pe blogul Garmin Romania ( vezi povestea intreaga ).

 

Este o poveste interesanta si graitoare vizavi de tehnologie si siguranta. Daca ai semnal GSM poti apela la salvamont prin multe mijloace. Important este sa pleci in aventura pregatit cu echipament, timp, rabdare si sa fii precaut.

 

 

Parerea salvatorilor ( discutie interactiva cu Salvamont Romania )

 

 

 

Am avut o conversatie cu o parte din echipajul Salvamont Arges despre siguranta pe munte, echipamente, apelurile SOS , procesele de salvare / prioritatile si prioritizarea resurselor salvamont in general. Discutia a curs frumos si acum o mai mare apreciere vizavi de aceasta echipa de oameni saritori.

 

 

  • Pentru ei, acest apel SOS transmis prin aceasta cale a fost printre primele pe teritoriul tarii noastre. Acesta a fost transmis dintr-un InReach Mini 2 si am inteles ca transmisia s-a facut relativ rapid si totul a decurs cat se poate de normal ( date fiind conditiile ). In continuarea acestei discutii am intrebat cum se pot semnala urgentele Salvamont, iar ca variante ar fi: Prin Telefon – Prin Email – Pe retele sociale – Din gura in Gura.

 

 

 

  • Siguranta pe munte nu trebuie luata ca o joaca, ai nevoie de echipament cat mai capabil pentru activitatea montana pe care urmeaza sa o faci. Iar pentru asta, pe site-ul Salvamont Romania am gasit si micro site-ul Fii Pregatit  ( vezi despre ce este vorba aici ). Trusa de echipament pe munte include: Haine ( bocanci – haine termice – geci si pantaloni impermeabili – parazapezi + coltari ) + mijloace de comunicatie ( telefon + InReach ) + provizii ( hrana deshidratata + conserve + pastile + trusa medicala de prim ajutor ).

 

 

  • Procesele de salvare sunt costisitoare si uneori epuizante pentru personalul salvamont. Din ce am povestit cu ei, interventiile cu targa catre victime necesita mult echipament si 6-8 persoane pentru a mentine un ritm de miscare cat de cat rapida. Aici vorbim de 6-8 membri din echipajul salvamont pentru O SINGURA VICTIMA! Am ramas uimit sa aud si, cumva, cea mai logica solutie este sa te protejezi in avans prin echipamente bune, dar si pregatire. Din discutia cu echipajul Salvamont am inteles ca exista multe alarme eronat raportate, cazurile nu sunt atat de severe pe cat sunt transmise initial ( asta se constata abia dupa interventie ). Acest lucru, de cele mai multe ori, face sa se risipeasca potential de salvare pentru alte cazuri aparute in paralel.

 

Concluzie si Costuri

 

 

Dupa discutia de 3 ore cu echipajul Salvamont am inteles de ce este important sa fii tu pregatit pentru tine si cei din jur. Siguranta pe munte nu este o joaca si ar trebui sa fie o prioritate pentru ca serviciul de salvamont sa aiba cat mai putine victime. Am vazut cate eforturi depun acesti oameni, iar aprecierea mea pentru ei este acum cu atat mai mare. Tehnologia ar trebui sa fie de partea noastra si sa ne aventuram cu cap in natura. Aici intervine tehnologia InReach din dispozitivele Garmin, cu ajutorul acesteia poti naviga offline prin Garmin Explore, poti afla prognoza meteo si poti anunta in acest caz departamentul de Salvamont daca esti intr-un pericol real.

 

 

Pe partea de costuri, un Garmin InReach Mini 2 costa cam ~1950 Lei, iar la asta se adauga costurile de abonament care sunt compuse din doua parti. Taxa anuala de ~35 sau 40 Euro pentru abonament la care se adauga intre 15 Euro si 75 Euro pe luna in functie de planul ales ( facturare lunara sau utilizare ocazionala ) – Vezi preturile AICI. Toata seria de echipamente Garmin InReach sunt disponibile aici ( vezi oferta Oficiala). Link-ul pentru achizitia abonamentelor este disponibil mai sus.

 

Garmin InReach Mini 2 este genul de dispozitiv care iti poate salva viata, mai ales daca esti o persoana activa sau foarte activa in zone fara semnal GSM ( indiferent de locatia de pe glob ). Echipamentul este compact, util si are o constructie solida si rezistenta in aproape orice conditii. La final, as vrea sa multumesc Salvamont Romania pentru experienta faina!

 

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut