In 2023 am vorbit despre Salvamont Romania si InReach Mini 2 ( vezi material ), un material cuprinzator despre tehnologia de comunicare prin satelit si salvarea unui turist cu ajutorul acestui echipament. In 2024 va voi povesti despre noul Garmin GPSMAP 67i si dotarile sale care il fac o alegere mai buna fata de Mini 2. Diferentiatorul major la noul GPSMAP 67i de la Garmin este ecranul cu diagonala de 3 inch.
GPSMAP 67i este dotat cu receptor InReach care permite declansarea alertelor SOS prin satelit + comunicarea prin SMS si tracking pentru cei de acasa. Utilizarea este mai usoara alaturi de ecranul cu diagonala de 3 inch, dar si functionalitatea marita va imbunatati experienta de utilizare exponential. Cel mai la indemana exemplu este compunerea mesajelor SMS care este mai facila datorita interfetei de butoane fizice. Pe langa asta, ai vizibilitate mai mare + culori pentru harti, vreme activa si restul functionalitatilor.
Echipamentul GPSMAP 67i este compatibil cu aplicatia Garmin Explore ( Navigatie Topo Activa ) si Garmin Messenger ( Comunicarea prin satelit prin mesaje/SMS ). Aceste doua aplicatii sunt printre cele mai utile aplicatii disponibile pentru acest comunicator. Initierea de apeluri SOS se poate face printr-un buton fizic dedicat pe dispozitiv.
Ca alternativa, din Garmin Messenger se poate initia un SOS sau direct din ceasurile Garmin Fenix/Instinct. Suplimentar, pe 67i se pot adauga harti Outdoor Maps+ ( subscriptie platita anual ). Despre toate acestea discutam in randurile de mai jos.
SPECIFICATII CHEIE GARMIN GPSMAP 67i
- Ecran monocrom cu rezolutie 240 x 400 pixeli si diagonala de 3 inch ( 7,6 cm );
- Certificare IPX7;
- Autonomie orientativa: pana la 165 ore ( 6,85 Zile ) cu raportare odata la 10 minute si pana la 860 ore in modul expeditie ( 38.5 zile );
- Senzori: GPS, GLONASS, GALILEO, QZSS, BEIDU, Busola, Altimetru-Barometru;
- Posibilitate de conectare cu senzori de cadenta-viteza si HRM;
- Functionalitati extra: Calculator, Alarma, Active Weather, InReach Weather, Cronometru, Lanterna, informatii despre Soare si Luna;
- Conectivitate: Wi-Fi – Bluetooth si ANT+;
- Aplicatie Garmin Explore si Garmin Messenger;
- Functii: Weather / Notificari Inteligente;
- Functii Exterioare: Navigatie din punct in punct | Trackback | Calcularea Suprafetei | Informatii Soare si Luna | GeoCache Live ;
- Carcasa realizata din polimer ranforsat cu fibre;
- Interfata USB-C;
- Harti si memorie: 10000 locatii/waypoints – 200 trasee si 200 de activitati;
- Memorie Integrata de 16 GB + Slot de card MicroSD ( suporta capacitate maxima de 32 GB );
- Dimensiuni: 6,2 x 16,3 x 3,4 cm;
- Greutate: 230 grame.
Inspectie Vizuala
Garmin GPSMAP 67i are o cutie semnificativ mai mare fata de Mini 2.
In cutie se gaseste comunicatorul, prindere cu carabina, cablu USB-C de incarcare si manuale de utilizare.
Se pot observa butoanele si ecranul care ocupa ~70% din partea frontala.
Iata si interfata de butoane de aproape.
Butoanele sunt iesite bine in evidenta si ofera feedback la apasare fara sa fie prea zgomotoase.
In partea de sus gasim antena externa + butonul On/Off si led-ul indicator.
La baza avem doi pini pentru reincarcare din suportul de parbriz.
Exista si o gaica pentru agatarea curelelor de mana custom.
Laterala stanga este simpla ca design.
Sub capacul de cauciuc gasim suportul de carduri MicroSD ( accepta maximum 32 GB ).
Vorbim despre ele putin mai incolo.
Pe partea dreapta avem butonul SOS ascuns sub un capac ferm din cauciuc rigid.
Cam asa arata de aproape marginea ecranului.
Pe spate gasim prinderea rapida + portul USB si LED-ul de la lanterna.
GPSMAP 67i vine de jur imprejur cu un design cauciucat rezistent la apa, praf si socuri mecanice.
Arata foarte bine si pare sa reziste in orice imprejurare.
MENIURI
Acum ca GPSMAP 67i are ecran color mare si lizibil va pot arata meniurile. Iata ce am reusit sa vad pe ecran in timpul utilizarii:
Cam asa se prezinta meniul principal si afisarea de tip grila.
Ordinea aplicatiilor se poate modifica, dar si afisarea poate fi facuta ca lista.
Functia de trip computer.
Exista si functia de Sun & Moon alaturi de calendar.
Asa vezi in avans cand apune si rasare soarele in functie de locatia de unde te afli.
Cam asa arata monitorizarea live de sateliti pe ecran, pe unda din cele 3 benzi disponibile.
Sa nu uitam ca 67i are receptor Multi-GNSS.
Pentru functia InReach se poate verifica emailul si functia de comunicatie pentru a te asigura ca totul este functional inainte de aventura.
Iata cum arata hartile TopoActive.
Cam asa se prezinta si imaginile prin satelit.
Chiar daca ecranul nu este mare, te poti apropia sa vezi detaliile cat se poate de bune.
Sistemul de meniuri este usor de folosit, fiind structurat sa fie afisat si personalizat dupa bunul plac al fiecarui utilizator. Cu asa ecran, nu ai nevoie sa te mai uiti in Garmin Explore atat de des.
Functionalitati Extra
In comparatie cu InReach Mini 2, acest GPSMAP 67i vine cu o multime de functionalitati extra. Printre aceste functionalitati de interes si avantajoase se numara:
- Ecranul color cu diagonala de 3 inch face toata diferenta. Poti vizualiza pe ecran hartile topografice, te poti orienta in timp real si poti raspunde la mesaje cu mai mare usurinta.
- Strans legat de ecranul mai mare este si posibilitatea de a instala harti premium, cu multiple update-uri anuale. Despre asta vom vorbi putin mai incolo.
- Toate aceste harti premium, harti topografice si layere de imagini prin satelit se pot stoca pe memoria interna de 16 GB, dar memoria se poate mari cu inca 32 GB datorita slotului local de MicroSD. Recomand pentru asta carduri industriale de la producatori consacrati ( vezi exemplu ).
- Monitorizarea conditiilor meteo se face atat cu prognoza prin satelit pentru viitorul apropiat, cat si cu functionalitatea Active Weather care te ajuta sa vezi in locatia ta rafalele de vand si multe alte informatii.
- Noua interfata de butoane iti permite sa te misti mai repede cand scrii si raspunzi la mesaje, lucru foarte important, mai ales cand comunici cu salvatorii. Navigarea pe harta este mult mai usoara si iti permite sa navighezi prin meniuri mult mai comod.
- Lanterna LED este prezenta si foarte utila, o dotare bine-venita. Instinct 2X Solar are o lanterna similara si extrem de utila ( vezi review Instinct ).
- Dimensiunile fizice mai mari te ajuta sa ai un grip mai ferm pe echipament si sa il manevrezi cu mai multa usurinta. Este si mai greu de scapat din mana versus Mini 2 si mult mai usor de prins pe rucsac.
Utilizare
Garmin GPSMAP 67i vine cu tehnologie InReach de comunicatie si alerte SOS prin satelit, exact ca Mini 2. Totusi diferentierile in utilizare sunt mult mai profunde. Ca utilizator de inReach Mini 2, pot sa zic ca 67i este cu totul din alta lume. Pentru inceput, ecranul ofera o alta interactiune cu echipamentul si renunti sa te mai consulti cu Garmin Explore pe telefon ca sa vezi ceva. Navigarea, orientarea si punctele/rutele se pot planifica direct de pe echipament.
GPSMAP 67i vine cu un procesor mai bun care permite o fluiditate care iti ofera tie ca utilizator o eficienta mai mare in operare. Calcularea rutelor se face mai repede, achizitia datelor meteo este mai eficienta ca timp si poti naviga prin meniuri mult mai placut. Noul echipament chiar avea nevoie de un procesor capabil ca sa ruleze tot ce este nevoie aproape fara cusur ( desigur ca mai exista momente cand ramane putin in urma ).
Ecranul este luminos, dar nu foarte, foarte luminos, totusi ramane rezonabil de vizibil atat la exterior, cat si la interior. Setarea rapida a luminozitatii se face foarte fain de la butonul de power, lucru extrem de util. Afisarea hartilor si punctelor pe harta se face cu un contrast bun, rezolutia fiind mica, dar se vede ca ecranul a fost optimizat sa arate liniile foarte clar si punctele de interes. Ecranul este principalul consumator de baterie inainte de lanterna LED si receptorul Multi-GNSS.
Constructia lui GPSMAP 67i este una rigida si rezistenta la factorii externi. Corpul are la exterior un strat de cauciuc care ajuta la impactul cu solul si pe spate pare sa aiba o carcasa de plastic mult mai solida ca Mini 2. Per total, dispozitivul este solid si robus, exact cum te astepti de la un echipament pe care il folosesti in regim outdoor intens. Tastele sunt ”carnoase” si dintr-un cauciuc semi moale si ofera un feedback de utilizare foarte placut. Singura mea critica vizavi de ecran este ca nu are suficienta luminozitate uneori si ca i-ar trebui ceva Gorilla Glass ( intre timp am aplicat eu o folie de sticla ).
Pe partea de autonomie am numai lucruri de bine de spus. Conform specificatiilor oficiale, autonomia ar fi cam de 165 ore cu monitorizarea standard la 10 minute. Pentru un dispozitiv cu ecran color de 3 inch nu este deloc rau. Personal, dupa utilizare intensa cu harti prin satelit, verificat de vreme de 3-4 ori pe zi, pot sa zic ca autonomia totala, cand am tras linie, a fost cam de 7 zile. Lucru deloc rau, iar interfata USB-C ajuta si ea pentru ca se poate reincarca in 50-60 minute. Lanterna LED este o sursa majora de descarcare a bateriei, asta pentru ca este puternica si foarte, foarte utila.
Garmin SAR si Outdoor Maps+
Garmin GPSMAP 67i este un dispozitiv serios pentru alpinisti, aventurieri, pasionatii de hiking si orice om care petrece mult timp in afara retelelor GSM. Pe langa abonamentul Garmin, pentru a putea verifica starea vremii, a da SMS-uri si a chema ajutoare prin satelit, mai exista cateva optiuni platite care sa iti imbunatateasca experienta de utilizare. Printre acestea se numara:
- Garmin SAR, care este o asigurare de cautare si salvare, este disponibila si in Romania. Personal, am optat sa achizitionez varianta standard care m-a costat ~280 lei. Exista si o versiune SAR High Risk pentru altitudini de peste 5000 metri care costa ~1699 lei pe an. Acest gen de asigurari iti acopera o suma de 100.000$ in cazul salvarilor cu elicopter sau mijloace/operatiuni speciale. Daca stii ca esti genul de om care se aventureaza destul de mult, poate ca este bine sa o ai. Sa nu mai zic ca este valabila International cu cateva exceptii ( vezi conditi complete aici ).
Conditii generale asigurare SAR.
- Outdoor Maps+ este o subscriptie anuala de harti care iti ofera imagini extra detaliate din satelit si un layer de Night Lights pentru a determina poluarea luminoasa pentru a gasi cele mai bune locuri de privit/fotografiat stele.
Concluzie
GPSMAP 67i de la Garmin se dovedeste a fi un comunicator prin satelit excelent, dar si un navigator pe masura. Ecranul si tastatura adauga un plus de usurinta la utilizare prin navigarea directa de pe ecranul color de 3 inch. Tastatura extinsa permite scrierea mai rapida a mesajelor, marcarea traseelor mult mai usor.
Lanterna din dotare este puternica si la fel de utila precum cea de pe Instinct 2X ( vezi review ). Este un echipament specializat, dar cei care se aventureaza constant in zone fara semnal ii pot aprecia valoarea altfel. Pentru cei care nu vor asa ceva, exista seria eTREX ( vezi review ).
Pe lista de dotari utile mentionez slotul de card microSD pentru extinderea capacitatii de stocare cu inca 32 GB de memorie. Din pacate, se pare ca noua serie nu suporta cardurile microSDXC de 64/128/256 si mai mari. Imaginile prin satelit si update-urile de Outdoor+ consuma ceva stocare, iar daca esti plecat des in multe locuri poti observa ca stocarea ar putea fi o problema.
Ca exemplu, o suprafata de ~3 km patrati consuma cam ~200 MB de memorie pentru imaginile prin satelit. La final, va recomand sa mergeti doar pe carduri MicroSD Industrial Grade ( vezi serie de carduri ). Acestea sunt cele mai rezistente in orice conditii.
Lasand stocararea deoparte, pot sa zic ca GPSMAP 67i vine cu o constructie solida, asamblarea fiind de top, iar experienta de manevrare este excelenta. Spatele echipamentului este bombat, iar lateralele rotunjite asigura o prindere ergonomica cu sau fara manusi. Imi place cat de rigid este echipamentul, va rezista cu brio cazaturilor, apei si prafului fara probleme. Recomand doar o folie de sticla peste ecran si sa folositi o prindere speciala de rucsac.
Pe partea de costuri, un Garmin GPSMAP 67 costa cam 2729 lei, iar varianta 67i cu tehnologie InReach costa 3219 lei. Puteti achizitiona de AICI ( vezi produse ) ambele echipamente. Dar daca ai ales oricare dintre cele doua, costurile nu se termina aici. La costul de echipament se adauga costurile de abonament care sunt compuse din doua parti.
Taxa anuala de ~35 sau 40 Euro pentru abonament la care se adauga intre 15 Euro si 75 Euro pe luna in functie de planul ales ( facturare lunara sau utilizare ocazionala ) – Vezi preturile AICI. Odata ce ai abonament de SOS trebuie sa iei in calcul si o Asigurare SAR100 macar, care costa si ea ~273 lei pe an ( vezi oferta ) + niste harti Outdoor Maps+ care costa si ele ~289 lei.
Incepand cu al doilea an de utilizare, costurile sunt de cam ~300-350 Euro, costuri care sunt mici sau mari in functie de ce fel de persoana esti. Garmin GPSMAP 67i este genul de dispozitiv care iti poate salva viata, mai ales daca esti o persoana activa sau foarte activa in zone fara semnal GSM ( indiferent de locatia de pe glob ). Functia de navigatie ajuta extrem de mult si ea. In curand o sa va prezint acest 67i in actiune intr-o serie de exercitii interesante. Ramaneti aproape!.