Daca la inceputul lunii iunie am publicat un material cu Garmin Epix Gen 2 ( vezi material ), acum urmeaza sa va prezint mezinul familiei Fenix 7. Este vorba despre Fenix 7s Sapphire Solar, acest model vine cu o carcasa de dimensiuni compacte de doar 42 mm. Avand diametrul mai mic cu 5 mm fata de Fenix 7 si 9 mm fata de Fenix 7X, acesta este potrivit pentru incheieturile mai mici pentru barbati si de dama.
Specialitatea acestui Fenix 7s este activitatea sportiva, iar pentru asta Garmin i-au integrat pe langa ecran, senzori de puls, saturatie, barometru, GPS cu multiple frecvente si multe altele pentru a inregistra orice activitate sportiva, in orice context. Activitatile sportive sunt de ordinul zecilor pre-configurate in ceas, iar daca nu gasiti una anume se poate configura de la 0.
Conectivitatea Bluetooth, ANT+, Wi-Fi permit conectarea la smartphone si alti senzori pe care Garmin ii produce pentru a duce masurarea si optimizarea activitatilor la un alt nivel. Autonomia este si ea rezonabila, iar cifrele de autonomie masurate oficial in ore permit navigarea de 24 de ore sau a masurarii activitatilor sportive cu toti senzorii activati.
Acest material este o experienta de utilizare normala in urma careia am luat la cunostinta cateva lucruri pe care merita sa le stiti inainte de o posibila achizitie. Experienta mea in ecosistemul Garmin a inceput cu un Vivofit 2 ( bratara ), iar ulterior am incercat Fenix 5 Sapphire pana recent, alaturi de Garmin Instinct 1. Deci aceasta experienta va fi una interesanta, iar Fenix 7s pare sa fie un dispozitiv promitator. Va invit sa urmariti experienta mea in randurile de mai jos.
Specificatii cheie Garmin Fenix 7s Sapphire Solar
- Model: Fenix 7s Sapphire Solar ( sticla Power Sapphire );
- Ecran cu rezolutie 240 x 240 pixeli cu diagonala de 33 mm;
- Rezistenta la apa: 10 Atmosfere ( echivalent cu 100 metri adancime );
- Autonomie orientativa: Smartwatch pana la 11 zile ( 14 zile incarcare solara ) / GPS: pana la 37 de ore ( 46 ore cu incarcare solara ) – Maximum cu GPS pana la 90 de ore;
- Memorie interna de 32 GB;
- Functii: Cronometru / Rasarit-Apus / VO2 Max / Masurare Saturatie;
- Senzori: GPS / GLONASS / Galileo / Termometru / Altimetru / Barometru / Pulse Ox Acclimation / Senzor ritm cardiac ;
- Conectivitate: Bluetooth, ANT+, Wi-Fi;
- Aplicatie GarminConnect si Garmin IQ;
- Activitati configurabile de la 0 si predefinite pentru ciclism / inot / yoga / vasle / sala si o multime de alte categorii ( vezi lista completa );
- Carcasa realizata din titanium si sticla safir pentru protectie maxima;
- Dimensiuni: 42 x 42 x 14.1 mm;
- Greutate: 58 grame cu bratara ( 42 grame carcasa );
- Specificatiile complete le gasiti pe Garmin Romania ( vezi lista completa ).
Inspectie Vizuala
Cam asa arata Fenix 7s din fata, iar dunga galbena din interiorul ramei reprezinta suprafata solara.
Partea inferioara ascunde senzorul de puls/oximetru si mufa de incarcare cu patru contacte.
Partea laterala stanga are 3 butoane.
Iar cea dreapta doua butoane.
La o incheietura medie, Fenix 7s Sapphire Solar arata foarte bine.
Dimensiunea carcasei este medie si ceasul nu arata prea butucanos ca diametru.
Meniuri
Pe partea de meniuri, Garmin Fenix 7s Solar se aseamana ca layout de butoane cu Epix Gen 2 ( vezi material ). In meniu se gasesc o multime de optiuni, dar navigarea nu este atat de facila ca la EPIX. Nu am cum sa nu imi amintesc AMOLED-ul fain de la EPIX testat anterior. Totusi ramane un ecran bun si lizibil care vine cu incarcare solara. Iata ce optiuni puteti gasi prin meniuri:
Afisajul orei si diversele fete.
Meniul principal.
Se poate consulta vremea, intensitatea solara si multe altele.
Exista ceas, timer si alarme de trezire/remindere.
Puls – Performanta – Calitatea somnului cu scor si Body Battery – Toate acestea pot fi masurate.
Istoricul activitatilor sportive.
Utilizare
Garmin Fenix 7S este un sportwatch premium cu ecran MIP care a sosit in proba imediat dupa EPIX Gen 2. L-am testat pe MTB vreme de cateva zile, dar adevarata aventura a lui a fost pe Catamaran, 8 zile, inregistrand traseele maritime dintre insule. In toata aceasta perioada m-am convins ca ecranul AMOLED de la EPIX mi-ar fi fost de folos uneori cand este mult soare. Totusi, este de apreciat ca acest model vine cu functia solara care mai adauga 3-4% la baterie daca este expus la soare 45-90 de minute.
Si acest ecran de 7s vine protejat de o sticla din safir care face fata zgarieturilor si eventualelor cazaturi de pe bicicleta. Stiu asta fara sa fi tavalit modelul de fata, dar am trecut prin multe incidente alaturi de ”vechiul” Fenix 5 Sapphire care arata ca nou dupa 2 ani de uz intens. Constructia acestui Fenix 7s nu difera cu nimic fata de Fenix 5 sau Epix Gen 2. Este bine ca exista o linie constanta pentru pastrarea calitatii de constructie/asamblare.
Pe partea de autonomie, Fenix 7s se lauda cu 26 ore de GPS activ sau un maximum de 37 de ore cu cateva ajustari de prin meniu. Ca smartwatch poate functiona cam 11 zile la nevoie si in functie de sistemele/senzorii activati sau dezactivati, cifrele oficiale variaza foarte tare. In utilizare, pot sa zic ca il poti folosi 24 de ore lejer pentru navigare GPS ( asta daca poti sa si stai treaz atat ), altfel 2 zile este multumitor sa stii pe unde mergi in caz de ceva.
Garmin Connect si Inregistrarea Metricelor
Daca esti posesor de Fenix/Epix stii deja ca aceste ceasuri au o multime de tipuri de activitati care descriu un spectru larg de sporturi. Eu scriu totusi aceste materiale si pentru cei care nu stiu de aceste serii de ceasuri. Printre sporturile pe care acest ceas le poate inregistra gasim: Canotaj / Alergat / Bicicleta ( Sosea/MTB/eMTB/Gravel/Stationara )/Inot/ Kayak / Canoe / Drumetii / Catarari / Triathlon / Ski si o multime de alte activitati.
Ceasurile de la Garmin fac asta prin intermediul senzorilor cu care sunt dotate. Astfel metricele de la fiecare senzor sunt combinate cu algoritmi Garmin pentru a se transforma in detalii utile pentru utilizator. Senzorul este de noua generatie si se regaseste si in seria EPIX Gen 2 / Instinct 2, iar informatii complete si stiintifice despre masuratori gasiti AICI ( vezi materiale ).
Ca tot vorbim de senzori, Garmin Fenix 7s poate fi conectat la senzori externi de la Garmin care au conexiuni Bluetooth/ANT+ pentru inregistrare sporita de metrice. Pentru biciclisti exista pedale Garmin care ofera detalii despre puterea ciclistului si multe altele ( lista completa cu senzorii gasiti aici ).
Experienta cu Fenix 7s
Avand la indemana acest Fenix 7s Solar Sapphire am profitat si m-am dus intr-o aventura inedita in Grecia pe Catamaran. Fiind departe de priza m-am putut bucura si de capabilitatile Solare ale acestui model si zilnic pot sa zic ca am acumulat 1 ora de utilizare GPS cu energia captata de la soare. In aceasta aventura s-ar fi potrivit noul Quatix 7, dar nu era lansat pe atunci. Totusi Fenix 7s cu a sa dimensiune compacta si rezistenta sporita a fost un ceas de nadejde pentru a inregistra traseele din portul Alimos ( Atena ) pana aproape de insula Mykonos.
Au fost cateva zile cu navigare de 8-10 ore pe mare, iar Fenix 7s consuma cam 3-5% pentru tracking-ul GPS pentru fiecare ora activa. Astfel rezista cam 2 zile neincarcat si cu traseele inregistrate. Incarcarea rapida a fost benefica pentru a fi gata in urmatoarea zi de o noua aventura. A inregistrat cam 300+ km de navigat pe mare, momente in care am fost si Skipper de rezerva pentru apele deschise cat si Matelot pentru manevrele din fiecare port. O experienta faina alaturi de Fenix 7s.
Metricele din aventura pe mare de ~350 kilometri
Am inregistrat in Garmin Connect metricele si iata cum arata cifrele/hartile si celelalte detalii din urmarirea GPS.
Am navigat cam 370 Km pe mare dus-intors timp de aproape 40 ore de mers cu Catamaranul.
Cam asa a aratat si traseul.
Concluzie
Garmin Fenix 7s ramane un sportwatch excelent pentru navigatie si masurat activitati sportive prin natura si mai ales cand iesi in Drumetii/MTB/Alergat. Ecranul la luminozitate maxima se vede decent in soare si poate fi folosit, dar fiind un 7s, diagonala ecranului poate fi o problema uneori. Constructia sa de top este asigurata de titanul din carcasa si safirul aplicat peste ecran pentru rezistenta sporita la uzura si in caz de accident. Safirul isi face treaba ( din experientele anterioare cu Fenix 5, Epix Gen 2 ).
Lentila Power Sapphire vine sa completeze cateva procente de baterie atunci cand soarele sta pe cer cu intensitate peste medie. Se pot castiga pana la 5% baterie la 60-70 de minute de expunere la soare. Un mare avantaj pentru cei care vor putin mai multa libertate in natura fara cablul de incarcare.
Fenix 7s vine cu o curea Quick 20 in pachet si acesta poate fi accesorizat cu o multime de alte curele de diferite culori ( inclusiv piele ). O curea se uzeaza cam in 12-18 luni, dar confortul asigurat este unul aparate. Pacat ca vine cu numai una inclusa, iar pretul acestora nu este deloc mic. Cele din silicon avand un pret de ~250 lei, iar cele metalice pot ajunge chiar si la 1500 lei.
fenix 7s Solar Sapphire este un smartwatch complet, mic ca dimensiuni, potrivit pentru femei sau barbati cu incheieturi mai mici. Arata bine pe mana si nu incomodeaza in purtare ( chiar si cu camasa ). Nu are ecranul lui Epix Gen 2, dar poate fi un sportwatch pentru cine vrea ceva mic si puternic. Pretul de pornire pentru un 7s ”stock” este de ~3500 lei, varianta Solara mai adaugand 500 lei peste, iar varianta Sapphire cam 1000 lei. Totul ajungand pentru varianta testata la aproape 5000 lei ( aproape pret de Epix ). Cam scump in varianta de top ( cel putin pe site-ul oficial la momentul redactarii ).
Modelele din seria 7s se pot achizitiona de pe Garmin.ro ( vezi oferta ), dar si de la partenerii Garmin locali, printre acestia se numara TriSport – SportGuru si eMAG ( vezi intreaga oferta Garmin ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul!