Sari la conținut

,

Gamemax Spark Review – O carcasa mATX pentru cei care vor sa scape de MiddleTower

Share

Gamemax fac carcase de calculator de ceva vreme si ca target au in vizor oamenii care au bugete restranse, dar care vor un aspect exterior mai placut. Gamemax Spark este o carcasa care acomodeaza placi de baza mATX si mITX alaturi de raciri pe aer de pana la 168 mm maxim si chiar AIO-uri de 240 mm in tavan. Panoul lateral este din sticla securizata. Este o carcasa cu airflow in tavan / podea si putin prin spate. Aceasta accepta maxim 6 ventilatoare, dar nu vine cu niciunul inclus, secretul pretului atat de mic.

 

 

Secretul multor carcase ieftine de multe ori se rezuma la neincluderea de ventilatoare ( lucru costisitor pentru unii incepatori ), dar altii vor avea ventilatoare vechi deja acasa. Cand ma gandesc la Gamemax Spark ma gandesc la un sistem compact pentru office sau editare foto sau chiar video. Acomodeaza placi video cu 2 ventilatoare fara probleme, placile de baza mATX sunt mai ieftine ca mITX. Imi place directia de buget pe care o accepta aceasta carcasa mATX. Este si cazul sa ne scoatem nasul din carcasele de 500-600 lei pentru sisteme care vor sta pe birou ani si ani de zile, iar pretentiile hardware nu sunt atat de mari.

 

 

 

 

SPECIFICATII CHEIE  Gamemax Spark

 

  • Format: Mini-Tower;
  • Compatibila cu placile de baza mITX si mATX;
  • Porturi frontale: USB 3.0 Type-C x 1, USB 3.0 si Audio/Mic Combo x 1;
  • Expansiune: 4 x 2.5 inch sau 1 x 3.5 inch pentru HDD/SSD;
  • Compatibila cu raciri cu inaltime maxima de 168 mm ;
  • Poate acomoda placi video cu dimensiuni maxime: 413 x 337 x 204 mm;
  • Poate acomoda surse ATX;
  • Compatibila cu radiatoare de maximum 280 mm in tavan;
  • Accepta maxim 6 ventilatoare ( 3 in podea de 120 mm – 2 in tavan de 120 mm si 1 in spate );
  • Greutate: 4,98 Kg;
  • Dimensiuni: 253 x 178 x 409 mm;
  • Disponibile in varianta alba sau neagra.

 

 

 

Prezentare

 

Cam asa se prezinta cutia si specificatiile de pe aceasta.

In cutie, ca accesorii, pe langa carcasa, se  mai gasesc suruburi si un manual de utilizare.

Asa se prezinta carcasa frontal,

design simplu si conectivitate minimalista ( USB-A / USB-C si un Jack de 3.5 mm).

Cam asa se prezinta carcasa in partea din spate.

Exista loc pentru un ventilator de 120 mm si ceva mesh pentru aerisire.

Partea de sus vine cu mesh de aerisire si sub acesta se pot atasa ventilatoare de 120 mm sau un radiator de 240 mm.

Cam asa arata si carcasa dupa mesh.

Cam asa se prezinta geam-ul lateral.

Cam asa se prezinta podeaua, vine cu filtru de praf si suport pentru 3 ventilatoare de 120 mm.

Cam asa se prezinta interiorul carcasei Spark.

Frontal se vad prinderile de SSD 2.5 inch.

Interiorul este simplu si spatios.

Conectorii carcasei sunt modesti, dar sunt surprins ca avem frontal USB-C la o carcasa asa ieftina.

Pe spate este suficient spatiu pentru a ascunde si menaja cablurile.

Gamemax Spark este o carcasa mediocra si compacta.

 

Utilizare

 

 

Gamemax Spark este o carcasa mATX care se adreseaza unei baze de potentiali utilizatori cu atat mai mare. Placile mATX sunt mai accesibile ca mITX cu mult, iar racirea standard dintr-un Middle Tower se potriveste si aici, iar placile video cu 2 sau chiar 3 ventilatoare isi gasesc si ele locul la interior. SSD-urile de 2.5 inch au si ele locuri dedicate si se ataseaza cu suruburile din pachet. Chiar daca conectivitatea este restransa, dimensiunile reduse si posibilitatea de integrare a unui i7 14700K sau Ryzen 9 7900X permit obtinerea unui desktop de jocuri, productivitate cu un efort minim de asamblare, dar fara compromisuri de airflow.

 

 

Asamblarea in carcasa este cat se poate de usoara, am facut un sistem cu B550 mATX alaturi de un Ryzen 5800X ( vezi review ) si cu un AIO de 120 mm. Sursa a fost un Seasonic de 550W 80Plus Gold si un RTX 3060 cu 12 GB. Un sistem accesibil pentru editare foto. Am ales sursa semi-modulara pentru a avea cat mai putine cabluri de ascuns prin spate. Experienta de asamblare a fost una lejera si probleme am avut la prinderea panourilor laterale care se fac cu suruburi de sus ( sub mesh-ul din tavan ), cam peste mana acest lucru, dar in rest destul de direct si usor de realizat.

 

 

Pe partea de constructie, Gamemax Spark este o carcasa de buget cu panou lateral din sticla securizata. Tabla este subtire si vopsita ok, finisajul fiind mat. Filtrele de praf sunt metalice cu flexibilitate rezonabila, dar nu au rame ( exceptie cel de sus ) si sunt relativ rudimentare. Totusi ele functioneaza de minune si sunt accesibile pentru a fi curatate. Cablul de alimentare este rutat prin spate, pentru ca amplasarea sursei este in coltul din fata. Este o carcasa cu o constructie ok si atat, dar o mai salveaza partea de design care este simpla si ii da un aer minimalist sistemului aflat la interior. Per total, ramane o carcasa cinstita pentru cei fara asteptari exagerate.

 

 

Concluzie

 

 

Gamemax Spark este o carcasa mATX simpla, accesibila ca si costuri si are un design placut. Este o carcasa pentru cei care s-au saturat de modelele middle tower si vor un build mai usor de strecurat in birouri mai mici sau pe langa mobilier. Compatibilitatea cu componente full-size ofera posibilitatea de asamblare a sistemelor de editare foto-video sau productivitate fara costuri mari la componente specializate. Daca nu ai in plan un desktop cu i9 14900K sau Ryzen 9 7950X in aceasta carcasa esti ok. Orice alte procesoare mai slabe pot fi racite cu raciri de ~160 mm sau AIO-uri de 240 mm.

 

 

 

Constructia este ok, design-ul iese din tiparul unei carcase ieftine destul de bine. Experienta de asamblare este rezonabila, per total, pentru 270 lei, Gamemax Spark este o carcasa foarte atractiva pentru cei care vor formaturi mici de carcasa. Produsele Gamemax sunt disponibile pentru achizitie in Romania de la PC Garage ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta ) – evoMAG ( vezi oferta ) si ForIT ( vezi oferta ) – CEL.ro( vezi oferta ) si Vexio ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti activitatea independenta a blogului!

 

 

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta