Share

Endorfy este un brand care face periferice si nu numai, iar pana acum a fost la noi tastatura Thock Compact Wireless intr-un format de 60% ( vezi review ) care ne-a convins ca are mult potential. De aceasta data vom avea tot o tastatura, dar care vine intr-un format  de 75%, si anume Endorfy Thock 75% Wireless Black. Specificatiile sunt asemanatoare, doar ca nu vor mai fi combinatii de taste pentru anumite comenzi, ci este un format cu care suntem obisnuiti majoritatea dintre noi care nu folosesc numpad-ul. Tind sa cred ca acest format va fi aproape ”perfect” pentru birou sau deplasari.

 

 

Conectivitatea acestei tastaturi mecanice se face atat prin cablul de 1,8 m, cat si prin Bluetooth sau wireless prin receiver-ul USB. Dimensiunile sunt de 326×136.2×42.5 mm, nu atat de mica ca si precedenta, dar chiar si asa, poate fi pusa intr-un ghiozdan si carata oriunde este nevoie. Ce aduce nou aceasta tastatura pe partea de layout este faptul ca vine cu sageti, inca un rand de taste in dreapta lor si o rotita de volum.

 

 

Thock 75% Wireless vine cu switch-uri Kailh Box Black care au o rezistenta de pana la 70 de milioane de apasari, fiind detasabile, dar si interschimbabile, iar compatibilitatea se face atat cu cele cu 3 pini, cat si cu 5 pini. Specificatii rar intalnite chiar si in acest format care vine la preturi accesibile. Este o evolutie excelenta pentru entuziastii de tastaturi mecanice fara prea mult buget, iar mai multe detalii despre Thock 75% Wireless veti gasi in randurile urmatoare.

 

 

Specificatii cheie Thock 75% Wireless

 

  • Tastatura mecanica cu switch-uri Kailh Box Black;
  • Switch-urile rezista 70 milioane de apasari;
  • Tastatura in format 75% – Vine cu 82 de taste;
  • Iluminare RGB programabila;
  • Conexiune Type-C cu cablu textil detasabil cu lungime de 180 cm;
  • Suport de inchieturi disponibil separat;
  • Control iluminare din tastatura, dar optional se poate face si din software;
  • Pooling rate: 1000 Hz = 1 milisecunda ( detalii aici) pe fir si 125 Hz prin Bluetooth;
  • Conectivitate: Bluetooth 4.0;
  • Wireless 2.4 G;
  • Compatibilitate: Windows – MacOS – iOS, Linux;
  • Dimensiuni: 326 (lungime ) ×136.2 (latime) ×42.5 (grosime) mm;
  • Greutate:

 

 

Inspectie vizuala

 

Cutia in care a venit Thock 75% Wireless. Cateva dintre specificatiile importante sunt pe partea din fata.

Manualul de utilizare, alaturi de extractorul de switch-uri.

Cablul detasabil de 180 de cm.

Extractoarele cu care vine tastatura la pachet, cel negru, care este pentru capace, alaturi de receiver.

Toate, mai putin extractorul din metal, se gasesc pe spatele tastaturii.

Tastatura Thock 75% Wireless.

Spatele tastaturii care are un design interesant.

Fata de Thock Compact Wireless, aceasta are picioruse ajustabile.

Fata si spatele ( care are 3 iesiri pentru cablu) tastaturii.

Tastatura vazuta din profil, cu si fara piciorusele ajustabile. Aceasta are un profil destul de inalt.

O privire mai indeaproape asupra butoanelor.

Controlul unor functii se face din tasta FN ( similar cu varianta 60% ).

Capacele switch-urilor sunt inalte si solide.

Rotita pentru volum si modurile de conectare se gasesc  pe laterala tastaturii.

Am dat capacele jos pentru a vedea switch-urile Kailth Box Black, dar si unul dintre switch-uri.

Procedura nu a fost dificila datorita extractoarelor care iti usureaza treaba.

Thock 75% Wireless este o tastatura cu mult potential si personalizare.

Sunt impresionat de ce au reusit oamenii astia.

 

Utilizare 

 

Ca sa folosesc Thock 75% Wireless  am inlocuit o alta tastatura TKL pe care o foloseam, astfel la capitolul „spatiu ocupat pe birou” nu s-a simtit vreo diferenta majora. Constructia acesteia consta dintr-un capac din aluminiu, menit sa reziste atat gamerilor care nu isi cruta perifericele, cat si transportului intr-un ghiozdan sau intr-o geanta langa alte gadget-uri. Asamblarea pare mai mult decat solida, iar rezistenta carcasei la presiunea exterioara este surprinzator de buna. Per total, Thock 75% Wireless este o tastatura solida ca si constructie / asamblare.

 

 

Fata de modelul anterior testat, care era intr-un format de 60%, Thock 75% Wireless Black are cele 4 sageti si inca un rand de taste sub rotita de volum, nou introdusa in acest format. Aceasta este foarte utila pentru volum. Switch-urile cu care vine acest model de tastatura sunt Kailh Box Black si care au un feedback auditiv mai putin zgomotos decat Kailh Blue ( vezi tastatura SPC GK630K TKL ), insa cel tactil ofera o experienta similara pentru degetele neantrenate.

 

 

Sunetul pe care il scoate te invita la cat mai multe apasari, ceea ce nu este o problema datorita faptului ca are o viata lunga de pana la 70 de milioane de apasari. Switch-urile interschimbabile reprezinta un alt avantaj, putand fi combinate mai multe tipuri, chiar si de la alte modele, fiind compatibile cu cele cu 3 sau 5 pini. In cazul in care vreun switch se defecteaza, poate fi schimbat foarte simplu cu un alt model sau cu acelasi, avand inclus in pachet si un extractor special care iti usureaza munca. Personalizarea switch-urilor dupa bunul plac mi se pare un lucru fain la o tastatura pe care o folosesti zilnic.

 

 

Thock 75% Wireless Black poate fi folosita prin multiple moduri de conectare, lucru mai rar, dar si placut, sa stii ca daca uiti cablul sau pierzi receiver-ul o poti conecta prin Bluetooth si iti poti face treaba linistit. Prin Bluetooth am folosit-o si eu mai mult, fiindu-mi mai usor sa o iau si sa o mut dintr-o parte in alta, decat sa stau dupa cablu sau dupa receiver. Conexiunea se face rapid, in timpul utilizarii nu mi s-a intamplat sa se intrerupa sau sa se blocheze. Am folosit-o impreuna cu cablul atat cat a stat la incarcat, dar si dongle-ul a fost folosit de cateva ori pentru a vedea daca intampin vreo problema de conexiune. Din fericire, nu a fost cazul.

 

 

La capitolul iluminare, parerile vor fi impartite intre cei care isi doresc culori stridente si o intensitate puternica si cei care prefera sa existe, dar nu atat de accentuata. Ei bine, partea buna este ca e programabila fie cu ajutorul software-ului producatorului, fie direct din taste ( viteza, culori, intensitate). Insa trebuie sa stiti ca intensitatea maxima este rezonabila, in plina lumina nu va fi foarte evidenta, iar in intuneric nu va fi atat de stridenta cum e la alte tastaturi de gaming, fontul putand fi o idee mai bine iluminat. Poate seria viitoare va primi un font mai okey si led-uri mai puternice.

 

Cam asa se prezinta iluminarea tastaturii din mai multe unghiuri.

 

Concluzie

 

 

In final, ma declar mai multumit de experienta pe care am avut-o cu Thock 75% Wireless versus varianta 60%. Ambele sunt tastaturi mecanice, compacte si adresate celor care vor o tastatura all-around. Seria Thock este bine echipata si cu multiple posibilitati de conectivitate. Numai bune de lucru pe birouri aerisite sau in deplasare. La prima vedere, pare o tastatura mai atipica, mai ales daca faci trecerea spre ea de la o tastatura full size, dar odata ce te obisnuiesti cu combinatia de taste pentru schimbarea comenzilor, Thock Compact Wireless 75% poate deveni un membru de nadejde de pe biroul de lucru.

 

 

Constructia este una durabila , avand switch-urile Kailh Black care au o viata lunga, insa odata cu acestea vine si cu un profil inalt care dupa o perioada de utilizare mai indelungata poate obosi incheieturile mainilor, astfel va fi nevoie si de un wrist rest pe care, daca nu il aveti, poate fi comandat de pe site-ul celor de la Endorfy odata cu tastatura. Fain ar fi fost sa fie inclus la pachet odata cu o husa pentru tastatura.

 

 

Endorfy Thock urmeaza sa fie disponibila si in magazinele partenere din Romania la un pret mediu de ~500 lei. Un pret rezonabil pentru ceea ce ofera si caror persoane este adresata. Toata gama de produse Endorfy se pot achizitiona de la PC Garage ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta ) – evoMAG ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti activitatea independenta a blogului!

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut