Daca in trecut am facut materiale EKWB alaturi de block-urile Magnitude 2 ( vezi material ), in acest material a sosit vremea sa iau un Ryzen 7950X si sa il pun ”sub apa” cu ajutorul block-ului Velocity 2 pentru socket-ul AM5. Dupa cum ati vazut si in materialul de testare cu Ryzen 7900/7950X ( vezi review ), aceste procesoare sunt destul de fierbinti si au nevoie de un block capabil.
EK-Quantum Velocity 2 in varianta Full-Nickel este cel mai greu si, teoretic, cel mai capabil block de racire pentru Ryzen 7950X. Acest material va avea ca principale subiecte Ryzen 7950X si EK-Quantum Velocity 2. Testand varianta Ice Giant ( vezi review ) am putut sa vad ce potential maxim ofera o racire pe aer cu radiator imens. Acum urmeaza sa vad ce poate face un Custom Loop pentru procesoarele Ryzen 7000.
SPECIFICATII CHEIE EK Velocity 2 Full Nickel
- Socket-uri compatibile: AMD 5 – Compatibilitate cu Ryzen 7000;
- Disponibile in 4 variante: Nickel + Acetat/Plexi, Full Nickel si Acetat + Nickel;
- La pachet vin cu pasta termica si prinderi de socket;
- Greutate ( Full Nickel ) : ~1350 grame;
- Dimensiuni: 89 x 113,5 x 34 mm.
Inspectie Vizuala
Cutia lui EK-Quantum Velocity 2 AM5 este compacta, dar grea.
Nu eram atat de surprins de greutate, pentru ca am avut de a face cu block similar pe Threadripper ( vezi material ).
In cutie se gasesc imbusuri si un surub extra pentru block.
Pasta termica Thermal Grizzly este si ea prezenta si ajunge pentru o aplicare.
EK-Quantum Velocity 2 din partea inferioara.
Acesta vine cu cablu D-RGB de 50 cm si protectie pentru suprafata de contact.
Block-ul fara sticker. Suprafata de contact este slefuita bine tare.
Suruburile de prindere sunt prinse in block.
Cam asa sta EK-Quantum Velocity 2 pe grosime.
Cam asa arata block-ul frontal.
Badge-ul EK este si el sublim prezent.
Ryzen 7950X ( vezi oferta ) alaturi de Block.
Iluminarea RGB este subtila, dar cu un kit de DDR5 colorat adauga putin estetic multi-color sistemului.
CE ESTE UN WATERBLOCK ?!
Un loop custom de racire pentru procesor este format din: Waterblock Procesor + Tubing ( furtune transfer lichid ) + Pompa ( recirculare lichid ) si Radiator ( pentru racirea lichidului cu ventilatoarele atasate ). Pe radiator/pompa/waterblock se ataseaza fitting-uri pentru a conecta tubing-ul intre componentele amintite.
Din toata explicatia de mai sus, Waterblock-ul are rolul de a directiona lichidul cat mai aproape si eficient de suprafata procesorului pentru a prelua caldura degajata si a o duce spre radiator pentru a fi disipata cu ajutorul ventilatoarelor. Fiecare Waterblock are un design specific pentru fiecare tip de socket. Seria Quantum Velocity 2 pentru AM5 este una care a primit un design similar cu versiunea de AM4, doar ca prinderea este usor diferita.
UTILIZARE
Seria de block-uri EK Quantum Velocity 2 pentru AM5 vine sa tina sub control cipurile Ryzen 7900X/7950X/7900X3D/7950X3D. Aceste procesoare pot fi racite cu un radiator de 240/280/360 mm intr-un mod optim pentru a stoarce cat se poate de multa performanta din acestea. Am mari asteptari de la acest block sa imbunatateasca performanta procesoarelor cu 12/16 nuclee in asa fel incat frecvente rareori sa coboare sub 5 Ghz. Acesta ar urma sa imbunatateasca si potentialul de overclock.
Pe partea de constructie, aceste Waterblock-uri EK Quantum Velocity AM5 impresioneaza pana la cel mai inalt nivel. Varianta Full Nickel testata este un exemplu excelent de maiestrie facuta la CNC pentru a fi compatibila cu cea mai noua platforma de la AMD. Compatibilitatea AM5 il va face numai bun de utilizat si pe Ryzen 8000/Ryzen 9000 in viitor.
Dupa cum s-a putut vedea in imagini, acest block vine realizat la CNC dintr-un block solid din aluminiu care insumeaza ~1 kg. Variantele din Acetat si Chrom + Plexi sunt la fel de bine construite, dar nu sunt atat de grele. Varietatea celor trei block-uri ofera viitorilor utilizatori trei rute de configurare estetica a loop-urilor.
Instalarea acestui block se face cu imbusul Torx T7 foarte simplu, suruburile fiind prinse in block deja din fabrica. Sistemul de prindere se numeste acum EK-ExactMount si permite insurubarea prinderilor din block prin spatele socket-ului AM5. Totul se face rapid si in diagonala pentru o prindere optima cu un contact cat mai bun pe procesor.
PERFORMANTA RACIRE
Am instalat Ryzen 7950X/7950X3D pe un Asus ProArt X670E alaturi de un RTX 4080 si m-am apucat de facut loop-ul de la 0 cu noul Velocity 2.
Platforma Testare
- Placa de baza – Asus ProArt X670E ( vezi prezentare );
- Placa Video – Nvidia RTX 4080;
- SSD: Crucial P3 Plus ( vezi review );
- RAM – Memorie Kingston Fury RGB ( vezi review kit );
- Racire: Custom Loop EK cu Waterblock Velocity 2 Full Nickel;
- Pasta termica: Thermal Grizzly;
- Sursa: Seasonic Prime Platinum de 1600W ( vezi material );
- Carcasa: CoolerMaster MasterFrame 700 ( vezi review ).
- OS: Windows 10 Pro cu toate update-urile la zi.
Toate testele au avut loc intr-un open bench cu ambient controlat la ~ 25.5 grade. Am aranjat rezultatele in chart-uri si iata cum arata performantele:
Temperatura a urcat pana la un lejer 71.9 Grade in Stress Test dupa 30 minute, iar IDLE a ramas la un lejer ~34 grade.
Frecventele All-Core au fost pe masura in testul de LOAD.
Ca o comparatie, racirea IceGiant a tinut 7950X-ul cam la 94.6 grade in LOAD.
O imbunatatire masiva pe bani multi.
Concluzie
Testand block-ul EK-Quantum Velocity 2 pe Ryzen 7950X am putut sa vad ca acest cip nou si fierbinte de la AMD poate fi imblanzit termic. Odata cu acest lucru creste si frecventa sustinuta, potentialul de overclock si stabilitatea sistemului. Toate aceste lucruri vin cu un cost destul de mare, mai exact un loop custom care poate costa lejer 2500/3000 lei. Totusi, in acest scenariu mai putem lua in calcul ca cei de la AMD planuiesc sa sustina socket-ul AM5 inca 3-4 generatii de Ryzen, deci acesti bani ar fi bine investiti cu putina mentenanta anuala. EK-Quantum Velocity 2 Full Nickel este cel mai greu si capabil block din serie, constructia ramane fara cusur si aparent si performanta.
Realizarea unui custom loop performant este costisitor, dar pentru entuziasti cu buget generos si care au pretentii de performanta si silentiozitate. EK-Quantum Velocity 2 are un pret in acest moment de ~829 lei, dar variantele Plexi / Acetat costa cam 629 lei. De retinut ca waterblock-ul este doar o piesa din puzzle. Mai trebuie un radiator, pompa, tubbing, fitting-uri pentru ca totul sa functioneze optim. Cei care aleg un astfel de loop si sunt entuziasti mai primesc experienta de asamblare a propriului loop, care este similara cu a unui LEGO scump si riscant care poate da multa satisfactie.
Produsele EK sunt disponibile in Romania la Shop4PC ( vezi oferta lor ), iar block-urile EK-Quantum Velocity 2 incep sa fie gasite AICI ( vezi produse ). Toate link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar prin achizitia din ele ajutati functionarea blogului. Multumim!
Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ).