EK-Nucleus AIO CR360 Lux D-RGB este un AIO cu mult RGB si potential de racire pentru cele mai noi socket-uri. Producatorul EKWB este prezent cu modele de racire pe apa AIO ca o alternativa mai accesibila la faimoasele lor loop-uri custom de racire cu lichid ( vezi material ). Seria Nucleus CR este disponibil in variante de 240 mm de radiator si 360 mm. Variantele de 240 mm pot raci Ryzen 7 si Intel i5 / i7, iar variantele de 360 mm vin ca o varianta mai performanta pentru Ryzen 9 si i9 de la Intel.
CR360 vine cu 3 ventilatoare RGB la pachet si cu un waterblock cu un inel luminos, tot RGB. Design-ul racirii este unul placut, simplu si cu iluminarea pornita, varianta de 360 mm, arata absolut fabulos. Constructia este solida, iar calitatea materialelor si a finisajelor este specifica produselor EKWB. Ventilatoarele au conexiuni pentru un management usor al firelor in carcasa.
EK-Nucleus AIO CR360 Lux D-RGB este un AIO Premium de la un producator de raciri cu lichid mult mai avansate. Expertiza EKWB in acest segment este printre cele mai avansate si se vede la prima impresie. Mai multe despre aceasta racire si performantele sale alaturi de i9 14900KF gasiti in randurile urmatoare.
Specificatii cheie EK-Nucleus AIO CR360
- Socket-uri compatibile: Intel 115x,1200,1700 + AMD AM4, AM5 si altele mai vechi;
- Radiatorul este realizat din aluminiu, iar waterblock-ul din cupru;
- 3 ventilatoare de 120 mm incluse ( EK-Loop FPT Fans );
- Viteza ventilatoare: 550 – 2300 RPM ± 10%;
- Viteza pompa: 3100 RPM ± 10%;
- Iluminare RGB integrata in pompa si ventilatoare;
- Airflow per ventilator: 72 CFM;
- Zgomot maxim: 36 dBa;
- Dimensiuni Radiator: 400 x 124 x 27 mm;
- Dimnensiuni WaterBlock: 82.3 x 69.2 x 61.6 mm;
Inspectie Vizuala
Cutia lui EK-Nucleus AIO CR360 este plina de detalii.
In cutie se gaseste manualul alaturi de AIO + ventilatoare in spuma + cutia cu accesorii.
In cutia cu accesorii gasim pasta termica, prinderi de Intel si AMD + multe, multe suruburi.
In cutie se gasesc si cele 3 ventilatoare de 360 mm.
Radiatorul de 360 mm este negru mat cu lamele fine.
Iata de aproape lamelele radiatorului.
Marginile radiatorului sunt metalice si foarte atent finisate.
Din laterala cu articulatia dintre furtunase si radiator.
Tuburile au o lungime de ~40 cm si sunt acoperite cu nailon.
Iata si pompa cu waterblock cu a sa iluminare RGB.
Waterblock-ul este relativ compact cu o suprafata de transmisie din cupru cu pasta termica pre-aplicata.
Tuburile care intra in waterblock si pompa sunt rotative.
Ventilatoarele au niste mufe similare cu cele de alimentare PCIe.
Acestea permit o interconectare a celor trei ventilatoare.
Mufele waterblock-ului.
Am atasat ventilatoarele de radiator.
Profilul racirii EK-Nucleus AIO CR360 Lux D-RGB este standard si va incapea in carcase cu tolerante stranse.
Racirea este gata de treaba.
Utilizare
Racirea EK-Nucleus AIO CR360 Lux D-RGB reprezinta o implementare premium pentru un AIO care este gata sa raceasca orice procesor cu AM5/LGA1700. EKWB au mizat pe experienta lor din racirile custom si au adus elemente la acest produs care numai ei puteau sa le faca bine. Implementarea RGB este una dintre ele, urmata de interconectarea ventilatoarelor si de finisajele de top la exterior.
Modelul sosit la test isi gaseste loc intr-un sistem de jocuri/productivitate unde se vrea performanta de racire fara zgomot, dar cu mult RGB pentru un estetic pe masura tuturor componentelor. EK-Nucleus AIO CR360 raceste fara probleme un Ryzen 7950X ( vezi review ) sau un Intel echivalent. Si nu doar atat, le va tine cu pasta termica potrivita cat mai jos de 90-95 grade pentru ca procesoarele sa stea cat mai aproape de frecventa de 5 Ghz, iar cat de mult inseamna asta in cifre vom vedea mai jos.
Pana sa vedem performantele, trebuie musai sa va povestesc putin despre constructie si exterior. EKWB nu doar ca ofera performanta in loop-urile lor de racire custom, fac asta intr-un fel atat de estetic incat nu au avut cum sa se abtina sa nu aduca un estetic aparte pe aceasta racire. In primul rand, radiatorul de 360 mm este ”placat” cu aluminiu vopsit electrostatic si slefuit pe la colturi. Nu am vazut asta la niciunul dintre cele 50+ modele testate pana acum. Baza furtunelor de racire este izolata si ofera un plus de valoare la design si functionalitate.
Pompa vine si ea cu design simplu si plin de RGB care este complementata de paletele ventilatoarelor. Ca si constructie, totul este solid, cablurile relativ putine la instalare si procesul in sine de integrare in carcasa este usor, dar se poate sa ai nevoie de 2 persoane pentru a nu zgaria prea tare radiatorul. O experienta placuta de instalare a acestui model. Constructia si finisajele raman de top si nu am mai fost demult impresionat de prestanta unui AIO pana la acest EK.
Performanta
Pe partea de performanta, am testat racirea alaturi de un Intel i9 14900KF si iata ce performante am obtinut.
Cu procesorul stock am obtinut niste performante bune, pentru cat de fierbinte este 14900KF.
Concluzie
EK-Nucleus AIO CR360 Lux D-RGB este un AIO care a impresionat prin constructia sa solida cu materiale premium. Partea estetica arata excelent datorita materialelor alese pentru constructie, dar si finisajelor si atentiei la detalii. Integrarea RGB si prezenta sa pe pompa si ventilatoare duce la un alt nivel exteriorul si integrarea CR360 Lux D-RGB intr-un build tematic pentru entuziasti sau pentru cei care vor RGB in viata lor implementat cu mult bun gust.
Partea de performanta este solida, iar cu pasta termica potrivita poti obtine temperaturi rezonabile daca te joci, faci randari sau editezi continut vizual. Instalarea corecta a racirii duce, desigur, la cele mai bune performante. Instalarea fizica necesita citirea manualului, dar este usor de facut si dureaza cam 10 minute. Totusi de mentionat este ca EK livreaza cel mai gros si bine ilustrat manual de instalare cu grafica foarte misto si gandita la un alt nivel. Produsul premium se vede chiar si la realizarea manualului.
Seria de raciri AIO EK-Nucleus CR este disponibila in format de 240 mm si 360 mm pentru integrarea in cele mai diverse sisteme. Fiecare din aceste modele este disponibil in varianta White RGB / Black RGB si Negru non RGB. Variantele din urma sunt cam cu 20% mai ieftine fata de variantele RGB pentru cei care nu vor led-uri, dar au nevoie de aceeasi performanta. Pentru cei curiosi de preturi, varianta testata costa cam ~889 lei, iar varianta fara RGB de 360 mm cam 689 lei. Preturile cele mai mici fiind la varianta Black non-RGB de 240 mm, mai exact, costa 550 lei.
Preturi foarte bune in comparatie cu modelele Corsair. Preturile din Romania fata de cele de pe site-ul oficial sunt identice. Racirile AIO se gasesc in Romania la Shop4PC ( vezi oferta completa ) si la Vexio ( vezi oferta completa ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti activitatea independenta a blogului!