In articolele trecute am tot vorbit despre dashcam-urile de la Mio, mai exact despre Mio J85 ( review ) si Mio C570 ( review ). La prezentarea lor nu am vorbit despre carduri, iar in acest articol va voi prezenta doua modele High Endurance de la Kingston si Adata. Le voi compara direct, pentru a vedea care este mai rapid, durabil si potrivit pentru utilizarea intensa alaturi de orice camera de bord in autovehicul.
Modelele High Endurance ofera o rata mare de scrieri ( TBW – Total Bytes Writtes ), dar in cazul cardurilor de memorie, aceasta valoare se masoara in ore. Asta deoarece camerele inregistreaza in loop secvente de 3-5 minute, iar ulterior dupa ce cardul se umple, se rescriu datele iar si iar. Acest mod de utilizare este destul de intens, iar cardurile trebuie sa fie reziste pe o perioada cat mai lunga de timp.
Specificatii Cheie Kingston Endurance
- Viteza de 45 MB/s la scriere si 95 MB/s la citire;
- Certificari de viteza: Clasa 10 + A1 si UHS-I;
- Disponibil in format microSD ( 32/64/128 GB );
- Durata de operare ( inregistrare continua la FullHD ): 32 GB ( 10000 Ore ) / 64 GB ( 15000 Ore ) / 128 GB ( 20000 Ore );
- Rezistenta la socuri, vibratii, umezeala, raze-x si variatii de temperatura;
- Temperatura de operare: intre -25°C si +85°C;
- Dimensiuni: 11mm x 15mm x 1mm;
- Greutate: 2 grame.
- Garantie 2 ani.
Specificatii Cheie ADATA High Endurance
- Viteza de 80 MB/s la scriere si 100 MB/s la citire ( pentru varianta de 256 GB );
- Certificari de viteza: Clasa 10 + A2, Video Class V30 si UHS-I;
- Disponibil in format microSD ( 32/64/128 GB/256GB );
- Durata de operare ( inregistrare continua la FullHD ): 32 GB ( 10000 Ore ) / 64 GB ( 15000 Ore ) / 128 GB ( 20000 Ore ) si 256 GB ( 40000 Ore );
- Rezistenta la socuri, vibratii, umezeala, raze-x si variatii de temperatura;
- Temperatura de operare: intre -25°C si +85°C;
- Dimensiuni: 11mm x 15mm x 1mm;
- Greutate: 2,5 grame.
- Garantie 2 ani.
Ca specificatii pe hartie ADATA vine cu certificare video Class V30 + A2, dar in sectiune de performanta se va lamuri problema vitezelor vs certificarile de pe ambalaj. Operativitatea si durabilitatea este identica in cazul tuturor capacitatilor. Va fi o comparatie interesanta.
Inspectie Vizuala
Kingston Endurance vine intr-un ambalaj simplu, varianta sosita este fara adaptor SD.
Varianta de 128 GB este suficienta pentru o zi intreaga de inregistrari la FullHD/4K.
ADATA High Endurance vine cu adaptor SD inclus.
Utilizare si Performanta
Am utilizat cardurile Kingston Endurance si Adata High Endurance alaturi de camera de bord Mio J85 ( review) . Ambele modele testate au fost de 128 GB, iar in utilizarea reala timp de cateva zile cu J85 si nu am intampinat nici o problema sau vreo eroare de scriere/citire. Chiar daca J85 este o camera de bord de 2.5K, ambele camere au scris fisierele generate la aceasta rezolutie fara probleme.
Ambele carduri alaturi de Mio J85 ( review ).
Acest DashCam inregistreaza 2.5K la 30 fps, iar ambele modele au facut fata fara probleme.
O secventa de 3 minute are 435 MB/s, asta inseamna ca la utilizare non-stop cu aceasta camera, un 128 va ajunge alaturi de Mio J85 aproape 14 ore de inregistrare continua.
Am masurat performantele prin doua benchmark-uri sintetice ( CrystalDisk Mark + ATTO 4.0 ) . Am facut transferuri pe si din ambele carduri a unui pachet de 10 GB de fisiere video realizate de Mio J85. Astfel am masurat viteza de citire si scriere in conditii utilizare reale.
Iata rezultatele testelor:
Kingston Endurance.
ADATA High Endurance.
CrystalDisk Mark 6 arata castigator la scriere cardul ADATA.
Kingston Endurance.
ADATA High Endurance castiga si in testul ATTO.
Vitezele de citire sunt 99% identice in cazul ambelor carduri, dar ADATA are un avantaj mediu de 5-6 MB/s la scriere.
Viteza de scriere de pe SSD intern al calculatorului ( Kingston A2000 – Review ) pe card.
Viteza s-a mentinut constant in jurul valorii de 42 MB/s.
Am copiat de pe Kingston Endurance pe SSD intern si am obtinut valori cuprinse intre 82 si 93 MB/s la citire.
Viteza de scriere a cardului ADATA High Endurance a variat intre 45-55 MB/s pe parcursul transferului.
Viteza de citire la cardul ADATA s-a mentinut pe la 93 MB/s.
Pentru realizarea testelor am folosit cititorul de carduri Kingston Mobilelite G4 ( vezi produs ). Performantele de citire/scriere in conditii reale de utilizare sunt mai mari la ADATA cu ~5% la citire/ ~10% la scriere. La capitolul performanta ADATA castiga. Reputatia ADATA la capitolul rezistenta nu este pe masura celei Kingston din experienta mea.
Concluzie
Kingston Endurance si ADATA High Endurance sunt doua carduri microSDXC durabile. Ele sunt compatibile cu o multitudine de camere video de bord ( dashcam ), dar pot functiona si in camerele de supraveghere, camere de actiune si telefoane mobile. Performantele modelelor de 128 GB testate avantajeaza modelul ADATA, deci se pare ca certificarile V30 si A2 nu sunt degeaba puse pe ambalaj.
Diferenta de performanta intre cele doua modele nu este mare, durabilitatea este identica ca nr de ore de functionare ( cel putin teoretic ). Ca si costuri de achizitie, am comparat ambele modele la pretul de pe AMAZON US ( singurul loc unde sunt ambele disponibile ). Pretul unui ADATA de 128 GB este de 20$ vs 30$ in cazul Kingston Endurance de 128 GB. Kingston castiga din punctul meu de vedere la capitolul reputatie ca durabilitate si declaratie corecta pe ambalaj vizavi de performante. ADATA declara mai multa performanta pe ambalaj, dar nu o ofera in conditii reale de utilizare.
Kingston Endurance este disponibil in Romania la un pret cuprins intre 50 lei ( 32 GB ) si 130 Lei ( 128 GB ). Acestea pot fi achizitionate de la eMAG ( vezi oferta ) – PC Garage ( vezi oferta ) – CEL.ro ( vezi oferta ) – evoMAG ( vezi oferta ). Cardurile ADATA vor fi disponibile la aceleasi magazine in curand. Link-urile sunt de afiliere si astfel sustineti activitatea blogului prin achizitia din ele. Multumesc!