Daca in 2020 vorbeam despre Crucial X6 din prima generatie ( vezi articol ), in acest material vom revizui comportamentul noii generatii de X6. Noul model vine in capacitati de 500 GB 1/2 si 4 TB si poate fi citit de catre PC/MAC, dar si de consolele Xbox/PlayStation. Modelul acesta este fratele mai mic al seriei Crucial X8, model care intra in competitie cu Samsung T7 Shield, iar acest X6 este competitia directa pentru Samsung T5, dar si cu Sabrent Rocket Nano si Samsung SanDisk Extreme Portable SSD.
Este printre cele mai compacte SSD-uri pe care le-am testat pana acum. Rezistenta la socuri si alti factori externi impreuna cu dimensiunile acestuia, il fac un SSD performant si portabil. Acesta este mai mic chiar si decat un Samsung T5, dar similar de bine construit. Noua generatie de X6 este un SSD performant care depaseste interfata interna SATA 3 cam cu 55% datorita conectorului USB Type-C 3.1 Gen 2.
Este imbucurator sa vezi producatorii de memorie care revizuiesc produse actuale, dar ofera performante mai mari cu pana la 35-40% ( in acest caz ). Mai multe detalii despre acest mic SSD gasiti in randurile ce urmeaza.
Specificatii cheie
- Interfață: USB Type-C 3.1 Gen 2;
- Disponibil in capacitati de : 500GB, 1TB, 2TB, 4TB;
- Viteze de transfer: Citirea/Scrierea se face la maximum 800 MB/s ( imbunatatire de la 540 MB/s ) ;
- Constructia il face rezistent la socuri de la 2 metri, vibratii, raze x si umezeala;
- Dimensiuni: 64 x 64 x 11 mm;
- Greutate: 40 grame.
Inspectie Vizuala
Asa arata cutia, impreuna cu micutul Crucial X6.
In cutie se afla, pe langa SSD, un cablu USB-C la USB-C si un manual.
Fata si spatele SSD-ului extrem de compact, cu un design simplist.
Conectorul USB Type C.
Cablul USB-C are dimensiuni mici, acesta fiind potrivit pentru atasarea de laptopuri.
Utilizare si Performanta
Noul Crucial X6 are o constructie solida, fiind rezistent la socuri de la 2 metri, umezeala, vibratii si alti factori externi, in ciuda faptului ca plasticul este predominant in asamblarea acestei carcase. Constructia, cat si design-ul, este identica cu varianta testata in 2020. SSD-ul Crucial X6 de 2 TB este unul cu performanta dovedita inca de la seria anterioara, iar surplusul de performanta este bine-venit. Printre scenariile de utilizare ale noului Crucial X6 se numara:
- Back-up pentru documente si date in cadrul unei firme;
- Stocarea librariilor de jocuri sau rularea acestora direct din SSD;
- Se pot edita fotografii sau secvente video direct de pe acesta;
- Se poate folosi alaturi de consolele de jocuri.
Este SSD-ul perfect pe care il poti lua in deplasari, fie ca e vorba de munca offline, de o intalnire pentru jocuri cu prietenii, acestea putand fi rulate direct din SSD sau in contexte in care este nevoie de un back-up rapid pentru pozele si videoclipurile de pe telefon sau de pe laptop. X6 este usor de transportat, avand doar 40 de grame si dimensiuni foarte mici, iar portabilitatea este un avantaj foarte mare pentru persoanele care sunt mai active si nu prea au timp sa faca back-up acasa, dar tin si siguranta datelor lor.
Pentru utilizatorii pentru care varianta de 2 TB este prea mare, exista si variante mai mici, precum cea de 500 GB sau de 1 TB. Insa pentru cei care au nevoie de mai multa capacitate de stocare, varianta de 4 TB vine in ajutorul lor. Vitezele declarate de catre producatorii de la Crucial sunt mai mult decat decente alaturi de interfetele USB 3.1 Gen 1 si Gen 2.
Pe partea de performanta iata ce am obtinut:
CrystalDisk confirma performantele variantei imbunatatite.
Performantele in ATTO sar de 900 MB/s in cazul pachetelor de 256Kb si peste.
Anvil Pro arata cifre imbucuratoare.
La testul de scriere am obtinut aproape 650 MB/s constant.
Citirea se face putin mai incet, dar tot sparge bariera celor 540 MB/s.
Concluzie
Noul Crucial X6 nu se lasa mai prejos fata de cel discutat in 2020 la capitolul performanta si capacitate. Viteza la scriere de ~520 MB/s fata de ~350+ MB/s eficientizeaza timpul de transfer al fisierelor, editarea lor sau a videoclipurilor, precum si rularea jocurilor direct de pe acesta.La capitolul dimensiuni, noul model este la fel de satisfacator, fiind extrem de compact, cat si foarte bine construit, eliminand grijile cu care ne-au obisnuit HDD-urile mecanice traditionale. Pana si design-ul este acelasi, frumos slefuit, minimalist, dintr-un plastic tare si rezistent.
Cu toate ca performantele acestuia sunt cu 35-40% mai mari, este de apreciat ca cei de la Crucial il ofera la acelasi pret.
Recomand noul Crucial X6 tuturor care au nevoie de un SSD extern de pe care sa lucreze sau sa se joace. Preturile accesibile si performanta buna il fac de neratat. Preturile vor varia intre 300 lei ( 500 GB ) si 3000 lei ( 4 TB ). Memoriile RAM, SSD interne si alte produse Crucial le mai gasiti la eMAG ( vezi oferta ) – evoMAG ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul!