Noile modele de la Crucial, fratii P3 si P3 Plus, au venit impreuna la testare, dar vor fi prezentate separat. P3 este fratele mai mic al lui P3 Plus ( review aici ) si vine cu performante putin mai modeste datorita interfetei PCIe 3.0 vs 4.0 de la P3 Plus. Diferenta dintre ele o fac interfata amintita mai devreme, pretul si memoria NAND.
Modelul P3 a venit in varianta de 2 TB capacitate, care utilizeaza memorii 3D TLC NAND alaturi de interfata PCIe 3.0 care se adreseaza utilizatorilor care isi doresc performanta, dar tin si la buget. Viteza de citire este de 3500 MB/s , iar cea de scriere este de 3000 MB/s, performante de 10-12 ori mai rapide decat un HDD performant.
SSD-urile celor de la Crucial sunt renumite pentru performantele lor de stocare. Se pare ca nici acesta nu se lasa mai prejos. Este pregatit sa stocheze tot ce ai nevoie, de la documente, jocuri, pana la poze sau videoclipuri. Dar mai multe despre noul P3 gasiti in randurile urmatoare.
Specificatii cheie
- Interfata: PCIe Gen 3 x 4 ( NVMe 1.3 );
- Viteza secventiala de citire de 3500 MB/s si scrierea se face cu pana la 3000 MB/s ;
- Controller: Phison PS5021-E21T;
- Memorie 3D NAND: BiCS 96 layere TLC;
- TBW ( Total Bytes Written ): 400 TB ;
- Functionalitati: Monitorizare termica, Suport HBM, End to End Data Protection, Smart ECC 2.0;
- Format: M.2 2280;
- Dimensiuni: 80.5 x 11.4 x 23.5 mm.
Inspectie vizuala
Cutia in care a venit impachetat P3 fata-verso.
In cutie gasim si un manual de utilizare.
Acesta este noul SSD P3 care vine si cu un surub pentru montaj inclus.
O privire mai indeaproape a micutului P3.
Dupa folia lui Crucial P3 se gasesc memoriile NAND, cat si Controller-ul PS5021-E21T.
Utilizare si Performanta
Noul P3 de la Crucial a aparut pe piata si are o directie clara, si anume, sa satisfaca nevoile utilizatorilor care pun accent pe spatiu si nu atat pe performanta si viteza. Desigur, cele din urma mentionate exista, insa sunt unele inferioare in comparatie cu actuala generatie PCIe 4.0. Este ideal pentru stocarea de documente, fisiere personale mari unde este nevoie de acces rapid. Dar nu zice nimeni ca nu poate fi folosit cu success la editare foto, editare video sau jocuri. Indrumarile producatorului sunt numai orientative.
Este un SSD intern cu care iti poti upgrada pc-ul, dar cu un pret mai accesibil, care poate fi montat de catre oricine in laptop sau intr-un sistem de tip desktop. Acest SSD este unul cu performante medii, insa cei care fac upgrade de la un SATA, de exemplu, vor simti o diferenta semnificativa. Este un upgrade semnificativ si fata de generatia anterioara ( Crucial P2 ). Daca la Crucial P5 Plus (vezi review) era nevoie de cumpararea unei raciri separate pentru ca se incingea, fiind un SSD PCIe 4.0, acesta nu va da prea multe batai de cap deoarece face parte din generatia inferioara PCIe 3.0 care este mult mai rece.
Daca vorbim despre durabilitatea acestuia, vom lua un exemplu de scenariu de utilizare extrem in care scriem zilnic 1 TB de date pe acesta. In acest caz, durata lui de viata va fi de cam 18 luni. Insa fiind un SSD destinat persoanelor care nu il vor folosi la capacitatea lui maxima, ci in scenariul unei utilizari de zi cu zi, la serviciu sau acasa pentru sarcini nu foarte solicitante, acesta se poate incadra lejer in perioada de garantie de 5 ani.
Pe partea de performanta voi lasa cifrele rezultate din suita uzuala de teste sa vorbeasca:
CrystalDisk arata performante cu 200 MB/s peste declaratiile Crucial.
Si ATTO reconfirma performante de scriere mai mari decat cele declarate.
ANVIL mai rezervat ( ca de obicei ).
Citirea fisierelor de pe P3 sta constant pe la 1.4 GB/s.
Scrierea constanta pe P3 de pe un P5 Plus.
Concluzie
P3 de la Crucial a dovedit ca indeplineste functia pentru care a fost gandit. Sa fie folosit de catre utilizatorii care nu isi doresc o performanta apropiata de interfata PCIe 4.0. Totusi, isi face treaba in multe scenarii, indiferent ca este instalat pe laptop sau desktop. Cu ajutorul unui P3 in PC se pot realiza manipulari de fisiere foto si video rapid, copieri si sesiuni de joc fara limitari din partea stocarii. Este un upgrade semnificativ pentru utilizatorul ocazional pe care si-l poate instala singur in confortul casei.
Performantele decente nu ii va impresiona pe cunoscatorii din domeniu, dar va fi un real ajutor pentru utilizatorii de rand care isi doresc mai mult spatiu pe pc sau laptop fara sa ”sparga” economiile. Curand urmeaza si un material cu P3 Plus, un SSD cu PCIe 4.0 si pret similar. Pretul modelelor P3 de 500 GB – 1 TB – 2 TB si 4 TB ar urma sa varieze intre 250 Lei si 2000 Lei. Memoriile RAM, SSD interne si alte produse Crucial le mai gasiti la eMAG ( vezi oferta ) – evoMAG ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul!