Daca luna trecuta vorbeam de ERA ITX ( vezi articol ), astazi va voi prezenta noua seria Celsius+ de coolere pe apa de tip AIO ( All In One ). Fractal Design Celsius+ S24/S28 si S36 sunt trei raciri AIO noi cu waterblock RGB si radiatoare de 240, 280 si 360 mm. Radiatoarelele pot veni cu ventilatoare RGB din seria Prisma sau Dynamic. Am optat pentru varianta Celsius+ S24 pentru ca urmeaza sa fac un build in carcasa Fractal Design ERA curand.
Inainte de a continua cu prezentarea acestui produs, consider ca este important sa stiti cate ceva despre racirea pe apa:
- Racirea pe apa are ca principal avantaj silentiozitatea sistemului. Daca ai nevoie de un sistem silentios ca vorbitul in soapta merita sa iei in considerare un sistem de racire pe apa ( AIO ).
- Performantele de racire sunt de multe ori similare cu un radiator de calitate pe aer, dar totul tine de marimea radiatorului, ventilatoare si pompa folosita. Racirile pe apa ieftine sunt depasite de orice racire pe aer decenta si viceversa.
- Preturile pentru racirea pe apa similara ca performanta cu racirea pe aer sunt mai mari. Deci aici platesti silentiozitatea si aspectul mai minimalist.
- Racirea pe apa implica mai multe componente, asta inseamna ca trebuie sa alegi ceva de calitate ca sa nu ai probleme pe termen lung. Pompa si fitingurile sunt principalele puncte slabe al oricarei raciri pe apa.
- Solutiile AIO sunt cele mai accesibile si usor de montat solutii de racire pe apa.
Celsius+ S24 vine cu o pompa cu inel luminat RGB si un geam fumuriu pe partea frontala. Este interesant ca nu au optat pentru integrarea unui ecran LCD cum au facut NZXT. Pompa acestui AIO ajunge la o viteza maxima de 3500 rpm, dar poate scadea pana la 800 rpm. Ventilatoarele Prisma ARGB de 120 mm se invart cu o viteza de 2000 rpm si ofera iuminare programabila si un airflow decent pentru o carcasa cum este ERA ITX. Celsius+ vine si cu un mod dinamic de control al pompei si al ventilatoarelor pentru o performanta optima in load. Cam atat pe scurt despre Celsius+ S24, acesta urmand sa fie prezentat corespunzator in randurile de mai jos.
Specificatii Cheie Celsius+ S24 Prisma
- Radiator de 240 mm din Aluminiu;
- Dimensiuni radiator: 284 x 122 x 31 mm;
- Pompa cu mod dinamic de functionare si iluminare RGB;
- Viteza pompa: 800-3500 RPM cu control PWN si rulment ceramic;
- Zgomot maxim pompa: 20 dB(A);
- Socket-uri compatibile: 1150, 1151, 1155, 1156, 1366, 2011, 2011-v3, 2066 si M2, AM2+, AM3, AM3+, AM4, FM1, FM2, FM2+, TR4 ;
- Waterblock cu suprafata de contact din cupru si pasta pre-aplicata;
- Waterblock cu inaltime de 42 mm;
- Tuburi din cauciuc de 40m mm acoperite cu nailon tesut;
- Fitting-uri waterblock mobile si indoite la 90 de grade;
- Vine in pachet cu 2 ventilatoare Prisma ARGB de 120 mm;
- Viteza rotatie ventilatoare: 2000 RPM cu control Auto si PWN;
- Airflow ventilator: 85.71 CFM | 145.62 m3/h ( x 2 in cazul lui S24 );
- Dimensiuni Prisma AL12: 120 x 120 x 25 mm;
- Zgomot maxim: 32.7 dB(A);
- Este disponibil si in variante cu radiator de 280 mm ( S28 ) si 360 mm ( S36 ).
Inspectie Vizuala
Celsius+ S24 Prisma vine intr-o cutie mare si este ambalat corespunzator.
Cateva din detalii tehnice inscrise pe hartie.
Manualul este mare, detaliat si deloc confuz.
In cutie gasim: 2 pungute cu surubaraie, 2 bracket-uri ( unul deja atasat pe waterblock ) si 2 ventilatoare AL12 PWN de 2000 rpm.
Radiatorul cu waterblock-ul alaturi de ventilatoare.
O privire mai de aproape a ventilatoarelor de 2000 rpm.
Waterblock-ul are un geam din sticla alaturi de inelul RGB si inel pentru modul de control Auto sau PWN.
Fittingurile articulate de pe waterblock sunt din plastic, iar tuburile din cauciuc acoperite din nailon flexibil.
Baza lui Celsius+ S24 Prisma este din cupru si vine cu pasta termina pre-aplicata.
Asa arata radiatorul de 240 mm.
Pe radiator se gaseste un HUB cu 4 porturi x 4 pini pentru ventilatoare si 2 headere RGB.
Celsius+ S24 Prisma are un radiator cu grosime de 31 mm, iar daca mai adaugam si inaltimea ventilatorului ajungem la un total de 56 mm.
Inaltimea waterblock-ului este de 31 mm.
Iluminarea de pe waterblock arata bine, dar ar fi fost bine se vedem un ecran acolo.
Primele Impresii
- Celsius+ S24 Prisma este cel mai mic cooler din serie. In pachet vine cu accesorii pentru montarea usoara pe cele mai propulare socket-uri in acest moment. Daca vrei sa faci upgrade racirii la un calculator vechi, vei gasi tot in pachet braket-ul necesar. Chiar daca in decursul anilor socket-urile s-au schimbat, dimensiunile si prinderile raman similare. Celsius+ S24 Prisma vine cu un manual detaliat si foarte bine pus la punct cand vine vorba de explicatii si instructiuni de instalare. Prinderea pe AM4 se face cu bracket-urile din plastic cu care vine orice placa de baza din seria B450/X470 si X570.
- Constructia lui Celsius+ S24 Prisma este una premium, exact cum este de asteptat de la un produs de la Fractal Design. Radiatorul de 240 mm este din aluminiu cu margini generoase pentru manevrare. Se simte solid in mana si este acoperit de un strat de vopsea neagra cu finisaj mat. Pe radiator gasim un HUB cu patru mufe de ventilator ( 4 pini ) si doua mufe RGB cu 3 pini. Tuburile de 400 mm sunt din cauciuc flexibil si impermeabil, acestea fiind acoperite dintr-un nailon flexibil.
- Fittingurile de la capatul de radiator sunt metalice si se rotesc, iar cele dinspre waterblock sunt indoite la 90 grade si se rotesc, pentru o adaptabilitate sporita in carcase. Waterblock-ul are o suprafata de contact cu procesorul realizata din cupru. Constructia exterioara a waterblocului este din plastic mat. Partea frontala a waterblock-ului este acoperita cu sticla securizata, iar deasupra ei gasim inelul iluminat RGB. Celsius+ S24 Prisma are o constructie solida, insa mi-ar fi placut sa aibe fittinguri la 90 de grade din metal. Plasticul acela subtire imi pare un punct slab. Vedem in timp cum se descurca.
- Performanta lui Celsius+ S24 Prisma am testat-o pe un Ryzen 3700X ( vezi review ) in comparatie cu un Noctua NH-U12S cu 2 ventilatoare Prisma pentru a vedea diferenta de performanta intre radiatoare. Pentru racire am folosit pasta termica Thermal Grizzly Hydronaut ( citeste articol ).
Testele s-au facut la o temperatura ambientala de 19.2 grade intr-o carcasa deschisa. Umiditatea din camera de test era de 43.8%. Ventilatoarele in cazul ambelelor coolere au fost la maxim pe timpul stress-testului, pentru a asigura cele mai bune rezultate posibile.
In Load-ul maxim, Celsius s-a descurcat aproape identic fata de Noctua NH-U12S.
Am facut un test in Blender cu proiectul BMW pentru procesor.
Platforma de test
- Sistem Operare: Windows 10 pe 64 biti;
- Procesor: AMD Ryzen 7 3700X ;
- Placa Video: Nvidia RTX 2080 Ti ( 11 GB );
- Memorie RAM: 16 GB la 3200 Mhz;
- SSD: Corsair MP600.
- Carcasa: Streacom BC1;
- Mouse: Mionix Naos QG;
- Tastatura: Wooting One;
Concluzie
Fractal Design Celsius+ S24 Prisma este un AIO care performeaza la nivelul unei raciri pe aer, dar este mai silentios. Zgomotul ambiental nu sare de 35 de decibeli in majoritatea scenariilor. Ca aspect fizic fata de generatia anterioara se poate lauda cu inelul RGB al waterblock-ului. Ca specificatii insa a suferit cateva modificari in bine, pompa este acum mai performanta, variata de rotatii cuprinsa intre 800-3500 rpm ofera o silentiozitate cand este nevoie, dar si performanta in momentele cheie. HUB-ul RGB este o dotare binevenita langa cel de ventilatoare.
Instalarea se face foarte usor, mai ales pe socket-ul AM4, aici trebuie doar sa atasati braket-ul care se agata de prinderile negre stock ale placilor de baza X470/X570. Constructia si finisajele sunt calitative, dar mi-ar fi placut sa vad fitting-uri de metal pe waterblock. Integrarea lui Celsius+ S24 se poate face in orice carcasa Middle Tower, MiniTower si in cateva modele mITX.
Fractal Design Celsius+ S24 va fi disponibila in Romania alaturi de fratii S28 si S36 in saptamanile urmatoare la PC Garage – eMAG – evoMAG si CEL.ro. Pretul unui S24 Celsius+ in variantele cu ventilatoare Dynamic sau Prisma este cu 10 Euro mai mare fata de actualul Celsius S24 ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul ( daca doriti ). Va multumesc!