ZenWiFi XT9 este primul sistem Mesh de la Asus care soseste pentru a fi testat. Kit-ul este format din 2 module identice care sunt routere Wi-Fi si au si functia de mesh automat integrata. Ambele module vin cu un procesor Quad-Core de 1.7 Ghz alaturi de 512 MB de memorie RAM si 256 MB de memorie flash pentru OS-ul proprietar. Frecventele de operare 2.4 GHz, 5 GHz-1, 5 GHz-2 insumeaza o banda totala de 7780 Mbps ( de aici si standardul Ax7800 de pe cutie ).
Setul Mesh ZenWiFi XT9 vine cu protocolul WPA3 ( vezi detalii ) si cu o suita de securitate AiProtection Pro alaturi de un control parental avansat si cu profile personalizabile in functie de varsta copiilor. Printre optiunile de securitate se gasesc si functionalitati VPN. Pe partea de WAN, aceste module vin cu porturi de 2.5 GbE alaturi de 4 conexiuni gigabit pe partea de LAN. Exista si un port USB 3.2 Gen 1 pentru atasarea de sisteme de stocare externa ( cum ar fi SSD/HDD extern ).
Sistemul Mesh Asus ZenWiFi XT9 este orientat catre imobilele cu spatii interioare si exterioare cu diverse suprafete, acest kit fiind optim pentru suprafete de ~500 m2. Daca sunteti din Bucuresti si aveti deja noile abonamente Digi 2.5 GbE, aceste dispozitive se vor potrivi ca o manusa pentru apartament/casa/birou. Controlul si configurarea pentru ZenWiFi XT9 se face prin aplicatia Asus Router si ulterior poate fi controlat si vocal cu Alexa Skills. Detalii complete despre capabilitatile XT9 gasiti in randurile urmatoare.
Specificatii ASUS ZenWiFi XT9
- Standard de retea: IEEE 802.11a / IEEE 802.11b / IEEE 802.11g / WiFi 4 (802.11n) / WiFi 5 (802.11ac) / WiFi 6 (802.11ax) / IPv4 si IPv6;
- Data Rate: 802.11a: maximum 54 Mbps / 802.11b: maximum 11 Mbps / 802.11g: maximum 54 Mbps / WiFi 4 (802.11n): maximum 300 Mbps / WiFi 5 (802.11ac): maximum 4333 Mbps / WiFi 6 (802.11ax) (2.4GHz): maximum 574 Mbps / WiFi 6 (802.11ax) (5GHz-1): maximum 2402 Mbps / WiFi 6 (802.11ax) (5GHz-2): maximum 4804 Mbps;
- Frecventa de operare: 2.4G Hz, 5 GHz-1, 5 GHz-2;
- Criptare WiFi: WPA3-PSK, WPA2-PSK, WPA-PSK, WPA-Enterprise , WPA2-Enterprise;
- 6 Antene Interne;
- Procesor cu 4 nuclee la 1.7 GHz;
- 512 MB de memorie RAM si 256 MB de memorie NAND;
- Conectivitate: 1 x WAN 2.5 GbE / 4 x LAN 1 GbE / 1 x USB 3.2 Gen 1;
- Butoane: WPS – Reset – On/Off;
- Greutate modul: 740 grame.
- Specificatii complete AICI.
Inspectie Vizuala
Cam asa se prezinta cutia lui ZenWiFi XT9.
In cutie se gasesc manuale de utilizare si un setup guide fizic.
Pe partea de accesorii se gasesc cabluri RJ45, incarcatoare si adaptoare de priza in functie de continent.
Cam asa arata modulele din fata.
Ambele laterale au mesh pentru o degajare pasiva a aerului cald in afara carcasei.
Iata si partea superioara glossy care ascunde antenele interne.
In partea din spate se gasesc 4 porturi RJ45 ( 3 x Gigabit pentru LAN si un WAN de 2.5 GbE ).
Exista si un USB 3.2 alaturi de butonul de power si mufa de alimentare.
Partea inferioara ascunde un buton WPS alaturi de unul de reset.
Cam atat de mare este un XT9.
Utilizare
Asus ZenWiFi XT9 este un mesh de top cand vine vorba de standardul WiFi 6. Acesta se comercializeaza doar la seturi de cate doua unitati combo ( router/mesh ). Aditional, daca acoperirea nu este suficienta, se mai pot adauga 2-4-6 mesh-uri la sistemul initial, astfel putand extinde reteaua pe suprafete exagerat de mari. Revenind la capabilitatile setului ZenWiFi XT9, acesta a reusit sa acopere cu semnal wireless de la un abonament de 500 Mbps doua imobile ( 2 case ). Prima cu parter si 3 camere si a doua cu Parter + Etaj 1 ( in total 5 camere ).
Configurarea se face de pe mobil cel mai usor cu ajutorul aplicatiei Asus Router ( disponibila pe iOS si Android ). Se instaleaza aplicatia, se conecteaza ambele mesh-uri si urmand instructiunile, 5 minute mai tarziu sistemul este operational, securizat si gata de folosit. Iata cum se face acest lucru:
Instalarea aplicatiei si alegerea echipamentului.
Se scaneaza QR-ul fiecarei unitati si se face reteaua WiFi.
Optimizarea retelei si intelegerea semnificatiei LED-ului White / Green / Blue / Yellow / RED.
Imediat este recomandat si un update de firmware.
Exista si profile pentru a seta reteaua MESH ( in functie de utilizare ).
Exista si profile de management pentru copii cu profile deja pre-configurate.
Security Advisor este disponibil pentru a securiza mai bine intreaga casa.
Ultimere optiuni si setari din aplicatie.
Modulele ZenWiFi XT9 vin cu o constructie exterioara 100% din plastic mat pe mijloc si la baza, iar cel de sus este glossy. Unitatile vin solid asamblate si se simte calitatea generala imediat cum manuim unitatile. Led-ul de activitate poate fi controlat din aplicatie. Conectivitatea este si ea solida, iar portul USB 3.2 Gen 1 permite conectarea unui HDD/SSD extern pentru a putea partaja fisiere in reteaua mesh cu usurinta. Per total, ZenWiFi XT9 este un sistem bine construit cu o conectivitate solida.
Performanta
Pentru a testa performanta, am legat la routerul Huawei de la Vodafone primul punct de Mesh, iar la imobilul vecin ( 20 metri mai incolo prin 2 pereti ) am pus mesh-ul nr 2. Am luat laptopul cu WiFi 6E si m-am apucat de masurat vitezele de retea in 8 puncte distincte pentru a vedea care sunt cifrele ( folosind Fast.com ). Iata ce a iesit:
Cam asta este performanta cu abonamentul actual de internet pe zona mea.
Concluzie
Asus ZenWiFi XT9 reprezinta o solutie excelenta cand vine vorba de extinderea conectivitatii WiFi in tot caminul ( indiferent ca vorbim de apartament cu 4 camere sau de casa cu doua etaje ). Conectivitatea WAN/LAN este solida, iar pe langa cele 4 porturi RJ45 se gaseste si un USB 3.2 pentru atasarea unei memorii externe pentru distribuirea de continut. Configurarea este usor de facut chiar si pentru cineva care nu a pus mana pe un sistem mesh de la Asus pana acum. Totul este fluent si fara intreruperi, aplicatia Asus Router chiar este usor de folosit. Constructia este si ea solida. XT9 de la Asus este o implementare grozava pentru cei care vor ceva Tri-Band cu WiFi 6.
Performantele sunt si ele bune, dar totul tine de conexiunea/abonamentul actual la internet. Echipamentul se gaseste disponibil la bucata ( 1400 lei ) sau 2600 lei in set ( 2 Pack ). Aruncand o privire peste echipamentele ASUS versus concurenta, am observat ca preturile sunt pe masura, iar performanta pare sa fie si ea acolo sus. Ramane de vazut si restul produselor cum se prezinta. Echipamentele Mesh si Routerele Asus sunt disponibile in Romania la PC Garage ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta ) – evoMAG ( vezi oferta ) – ForIT ( vezi oferta ) – CEL.ro( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul. Va multumesc!