Dupa prezentarea Asus Z490 Creator ( vezi review ) si ProArt B550 ( vezi review ) a sosit momentul pentru ceva de top pe platforma AM4. Asus ProArt X570S Creator a sosit la o analiza detaliata si se prezinta a fi un model mult mai capabil fata de ProArt B550 testat anterior. Pe partea de dotari si conectivitatea noului X570S Creator reprezinta alegerea de top pentru creatori ( fotografi, videografi, arhitecti, designeri si youtuberi ). Daca ai nevoie de un workstation cu placa de baza AM4 de top, trebuie sa fi atent in randurile de mai jos. Totusi de ce au nevoie creatorii de o placa speciala ?!. Ei bine se pare ca nevoile lor de conectivitate sunt ceva mai mari de cele mai multe ori si asta a facut Asus sa le ofere Thunderbolt 4, numai USB 3.2, WiFi 6E si retea fizica 10 GbE.
Chipsetul de pe ProArt X570S Creator Wi-Fi este acum racit pasiv si ofera aceeasi racire pentru cele 3 SSD-uri PCI-E 4.0 in format M.2. VRM-ul este unul mai solid cu 14+2 faze care este racit pasiv cu doua blocuri de aluminiu. Conectivitatea include 2 porturi Thunderbolt 4 + 8 Porturi USB 3.2 si retea 10 GbE. Seria ProArt ofera stabilitate excelenta exact cum fac modelel TUF pe partea de gaming. Aceasta stabilitate vine de la o constructie solida a PCB-ului alaturi de alegerea unor componente de calitate care vor fi capabile sa tina sistemul cat mai mult pornit si in uz. Exploatarea maxima pentru un workstation este un factor cheie pentru creatorii care au nevoie sa produca continut constant.
ProArt X570S Creator Wi-Fi este o placa de baza pregatita pentru Windows 11 si vine cu utilitarul ProArt Creator HUB inclus. Acest utilitar permite controlul aplicatiilor creative si al racirii de sistem. Daca mai aveti si alte componente Asus ProArt acesta va integra optiunile de control intr-un tab separat intr-o singura aplicatie. Sunt foarte incantat sa pun mana pe aceasta placa, mai ales dupa ce ProArt B550 a facut o impresie tare buna, dar avea niste scapari pe care acest model nu le are. Vad aceasta placa sa faca echipa excelenta alturi de un Ryzen 9 5950X ( vezi review ) cu overclock aplicat.
Specificatii cheie Asus X570 Pro Creator
- Suporta procesoarele Ryzen 2000/3000/4000 si 5000 ( APU si CPU );
- Socket: AM4;
- Suporta memorie RAM dual-channel DDR4 pana la 5100 Mhz ( O.C ) – 4 DIMM-uri ( maxim 128 GB );
- Suport pentru memorie RAM ECC;
- VRM cu 16 faze directe;
- Conexiune Retea: 1 x 10 GbE + 1 x 2.5 GbE ( Marvell AQtion AQC113CS 10Gb Ethernet + I225-V 2.5Gb Ethernet );
- Conectivitate: HDMI 2.1, Display Port 1.2, 4 x USB 3.2 A + 4 x USB A 3.2 Gen 1 + 2 x Thunderbolt 4 si porturi audio;
- 8 Headere cu 4 pini pentru ventilatoare;
- 2 x PCIe ( 16X + 8X + 4X );
- Interfata Audio Realtek S1220A 7.1;
- 3 sloturi M.2 NVMe PCI-E 4.0;
- 6 porturi SATA 3.0;
- Chipsetul suporta RAID 0/1/5 si 10;
- Suport pentru Windows 11;
- Format ATX (30.5 cm x 24.4 cm ).
Inspectie Vizuala
Asus ProArt X570S Creator Wi-Fi vine cu o cutie cu design aproape artistic.
ProArt X570S Creator vine la pachet cu 4 cabluri SATA + Cablu DP si CD Drivere.
Adaptorul din imaginea de mai sus permite mufarea butoanelor de On/Off – Reset.
Alimentarea procesorului se face cu 3 x 4 pini.
Socket-ul AM4 si cele 4 sloturi DDR4 care duc RAM pana la 5100 Mhz pe Ryzen 5000.
Partea de jos ascunde o parte din cele 8 headere de ventilatoare. Codec-ul audio este un Realtek S1220A 7.1.
Cele 3 sloturi M.2 vin cu racire pasiva si quick-release care nu mai are nevoie de suruburi pentru fixare.
VRM-ul cu 16 faze este unul foarte solid si racit pasiv cu doua blocuri solide din aluminiu.
ProArt X570S Creator Wi-Fivine cu 6 porturi SATA 3 pentru HDD-uri mecanice.
Conectivitatea de retea si USB este una mega solida.
Thunderbolt 4 si USB 3.2 domina panoul din spate.
Partea din spate a placii ProArt X570S Creator Wi-Fi. Aici se observa calitatea placii si a lipiturilor.
ProArt X570S Creator in toata splendoarea sa din fata.
Componentele sunt la vedere, iar racirea pasiva a chipsetului se integreaza de minune cu design-ul placii de baza.
Concluzie
ProArt X570S Creator vine cu conectivitate excelenta greu de egalat de multe din placile cu X570. Thunderbolt 4/USB 4.0 vor servi celor care au nevoie de transferuri rapide si conectarea ecranelor externe prin USB-C. Cele 8 porturi USB 3.2 ofera viteza pentru mediile de stocare externe la fel cum cele 3 x M.2 PCI-E 4.0 de la interior pot oferi pana la ~7000 MB/s. Viteza conexiunilor fizice este musai necesara pentru un Workstation de top. Nici conexiunile de retea nu sunt mai prejos, pe placa se regaseste WiFi 6E alaturi de retea 10 GbE + 2.5 GbE. Integrarea acestei placi de baza intr-o carcasa precum Meshify 2 ( vezi review ) se face excelent, zic asta pentru ca placa vinde deja cu 8 headere de ventilatoare. Dintre acestea 2 sunt headere de pompe ( AIO sau Custom Loop ). Placa este bine pregatita si pentru watercooling.
Partea de design este iarasi un aspect care merita discutat. Seriile ProArt folosesc un design simplu, dar cu impact, iar acest ProArt X570S Creator nu este o exceptie. Vine fara RGB integrat si cu o tematica aurie/neagra care se potriveste intr-un build de tip workstation. Aalaturi de o placa video Asus TUF + o racire neagra si un build aratos incepe sa prinda forma. Componentele integrate de Asus sunt de calitate, iar PCB pare sa aibe peste 7 straturi.
Placa ProArt X570S Creator va fi disponibila in Romania la un pret mediu de ~2000 lei. Cost destul de bun, pentru ceea ce ofera in materie de conectivitate si VRM ( Overclock ). Toate placile de baza Asus ProArt pot fi vazute si achizitionate de la PC Garage ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta ) – evoMAG ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul!