WATERFORCE X II 360 ICE este cel mai nou AIO lansat in aceasta perioada si primul de la Aorus pe care il primim la rodaj. Intreaga serie WaterForce este disponibila in varianta X cu ecran si non-X fara ecran. Ca dimensiuni, ambele modele se gasesc in variante de 240 mm si 360 mm. Printre caracteristicile care fac aceste raciri putin diferite in imensa oferta de AIO-uri se fac remarcate: prezenta ventilatoarelor magnetice a designului specific Aorus si, sper, a performantei vor face acest nou AIO unul tentant pentru cei care sunt in cautare.
Avand variante de radiator de 240/360 mm, potentialul de racire a cipurilor Ryzen 5/7/9 sau a echivalentelor Intel din gama. Ecranul cu care este echipata seria Waterforce X arata temperatura, animatii si multe alte detalii importante prin aplicatia dedicata. Aceasta serie este disponibila pe negru si pe alb, iar asta permite integrarea in desktopuri tematice si datorita design-ului compact poate incapea in mai multe carcase compacte. Analizand putin designul acestor AIO-uri as zice ca ”se asorteaza” cu carcasele de la Fractal Design ( vezi review Torrent ).
AORUS WATERFORCE X II 360 ICE este un AIO care vine cu o multime de implementari pe care multi dintre voi le vor de la o racire silentioasa de procesor. L-am instalat pe platforma Z790 tot de la Aorus alaturi de 14900KF si l-am pus la treaba. In randurile urmatoare aflati si cum s-a descurcat.
Specificatii Cheie AORUS WATERFORCE X II
- Socket-uri compatibile: Intel 115x,1200,1700, AMD TR4, AM5, AM4, sTR5;
- Ecran LCD rotund de 60 x 60 mm;
- Radiatorul este realizat din aluminiu, iar waterblock-ul din cupru;
- Pe radiator se ataseaza 3 ventilatoare de 120 mm cu conexiune magnetica;
- Viteza ventilatoare: 800-2400 RPM;
- Airflow per ventilator: 72 CFM;
- Zgomot per ventilator: 12~37.5 dBa;
- Dimensiuni Radiator: 394 x 119 x 27mm;
- Dimanensiuni WaterBlock: 87.6 x 87.6 x 77.7 mm;
Inspectie Vizuala
Cam asa se prezinta cutia.
In cutia de accesorii se gasesc: manual, prinderi + suruburi si pasta termica pentru aplicare.
Pe langa radiator si accesoriile de prindere se gasesc 3 ventilatoare de 120 mm magnetice care se prind usor.
Conectorii sunt aurii si au magneti puternici.
Ventilatoarele au pad-uri din cauciuc.
Pe radiator si waterblock se gasesc conectori USB + Alimentare SATA si conector A-RGB si 4 Pin pentru ventilator.
Waterblock-ul are furtune cu coate din plastic.
Iata si intrarea furtunelor in radiator.
Furtunele de ~40 cm sunt acoperite cu nailon.
Iata si suprafata de contact din cupru.
Iata si waterblock-ul cu ecran.
Asa se prezinta finisajul radiatorului de 360 mm.
Radiatorul este slim si grosimea este dublata de ventilatoare.
AORUS WATERFORCE X II 360 ICE are un design aparte si este un AIO aratos per total.
Cam asa se prezinta si iluminarea RGB.
Utilizare
AORUS WATERFORCE X II 360 ICE este o racire de mari dimensiuni, gata sa raceasca tot ce inseamna procesoare cu 8-12 si 16 nuclee. Poate raci un i9 14900/Ryzen 9 7950X fara probleme, dar fara prea mult overclock. Ventilatoarele magnetice 3 x 120 mm au un flow de aer suficient cat sa raceasca lichidul din radiatorul slim si finisat cu alb. Disponibilitatea pe culoarea alb ofera integrarea estetica acestui AIO alaturi de o carcasa alba precum un Fractal Torrent si chiar o sursa alba. Noua generatie de Waterforce X II vine cu un design nou, constructie solida si mult RGB pentru cei pasionati de estetic, dar si de performanta. Compatibilitatea cu LGA 1700 / AM5 si chiar TR04/05 pentru noile Threadripper 7000.
Constructia seriei WATERFORCE X II este solida, dar si fina. Radiatorul este subtire, bine finisat si acoperit de o vopsea alba/neagra care se potriveste de minune cu nailonul alb de pe tuburi si plasticul de pe waterblock. Constructia este solida, aluminiu si cupru alaturi de cauciuc si nailon. Imi place cum se prezinta noua generatie. Pe langa asta, WATERFORCE X II vine cu o serie de prinderi si compatibilitate extinsa. Ventilatoarele vin cu design nou si par realizate de LianLi.
Instalarea se face usor pe Intel, dar si pe AMD. Odata ce aliniezi prinderea din spate la Intel si instalezi cele 4 suruburi, se ataseaza waterblock-ul cu pasta si alte suruburi care se pot strange de mana cat se poate de repede. Instalarea dureaza maximum 10 minute, iar instalarea dupa manual este simpla, dar schitele din manual puteau fi mai descriptive.
WATERFORCE X II si a sa iluminare amplifica esteticul cat se poate de tare.
Performanta
Pentru testarea acestui WATERFORCE X II am pus la treaba un Intel i9 14900KF + Aorus Master X Z790 ( vezi prezentare ). Testul este clasicul ~30 minute de stress test realizat in Prime95 pentru a vedea cat de sus se duc temperaturile, dar si frecventele. Pasta termica folosita este Thermal Grizzly KRYONAUT. Iata performantele obtinute:
Frecventele sunt aproape de ~4.8 Ghz, iar temperaturile aproape ca depasesc 90 de grade.
Performanta termica cat se poate de buna, chiar si pe Open Bench cu temperatura ambientala de ~18 Grade.
Concluzie
Aorus WATERFORCE X II de 360 mm pare sa tina termic destul de bine un 14900KF, procesor nou si nu chiar atat de eficient. Temperaturile spun multe despre noua serie de raciri de la Aorus. Performanta este acolo, nu doar constructia si esteticul. Interconectarea ventilatoarelor ajuta si ea pentru un build curat si usor de facut. Iluminarea adauga un plus peste esteticul deja excelent. Varianta pe alb arata si se comporta foarte bine. Chiar daca are concurenta serioasa de la BeQuiet! / Asus / EK se pare ca Aorus are temele facute si ofera valoare pentru consumatori.
Aorus WATERFORCE X II de 360 mm este o alegere excelenta pentru sistemele high-end ( jocuri sau lucru ). Editiile de 240 mm se potrivesc pentru sisteme mai putin performante de la care se vrea performanta si aceeasi silentiozitate. Racirile Waterforce X din seria a 2-a de la Aorus vor fi disponibile in curand si in Romania. Preturile variaza intre ~800 lei pentru 240 mm ( fara ecran ) si ~1600 lei pentru varianta testata in acest material. Actualele raciri Waterforce care au mai ramas in stoc sunt disponibile la PC Garage ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta ) – evoMAG ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti activitatea independenta a blogului!