Aorus 16X este cel mai nou model de laptop de la Gigabyte.Vine cu suport nativ pentru Windows 11, procesor i7 de la Intel si grafica Nvidia RTX 40. Pe partea de memorie, acest laptop suporta module DDR5 pana la 64 GB ( 2 x 32 GB maxim ). Insa voi testa asta curand cu un upgrade 2 x 48 GB. Procesorul pare ca suporta, dar vedem unde este limitarea de fapt. Stocarea SSD este data de 1 TB de NVMe, iar laptopul vine cu doua sloturi M.2 pentru pana la 16 TB de stocare solida instalata. Formatul de imagine al panoului cu 165 Hz este de 16:10 si este un IPS aparent capabil, luminos si cu rezolutie QHD pentru o imagine clara la prima impresie.
Aorus 16X are o greutate de doar 2.3 Kg, vine cu acumulator de 99.2Wh, iar pe partea de conectivitate sta foarte bine. Vorbim de Thunderbolt 4 / USB 4.0 pe un port, alte USB A/C de 3.2 + cititior microSD UHS-II. Reteaua locala este Gigabit pe fir, dar pe wireless avem Bluetooth 5.4 si WiFi 7. O asortare excelenta de conexiuni pentru viitor. Design-ul este unul rotunjit si mult mai rafinat cu materiale de calitate si o constructie surprinzator de solida. Aorus 16X ramane la prima vedere un laptop bun pentru jocuri datorita ecranului, dar si pentru editare de continut foto sau video. Ramane de vazut cum se descurca acest laptop pentru jocuri.
Specificatii cheie Aorus 16X
- Laptop de jocuri cu ecran de 16 inch cu raport de imagine 16:10;
- Rezolutie ecran 2560 x 1600 pixeli cu tehnologie IPS si rata de refresh de 165 Hz;
- Procesor Intel i7-13650HX cu 6 Nuclee de eficienta si 8 Nuclee de Performanta;
- Frecventa de boost maxim de 4.9 Ghz;
- Placa video RTX 4060 cu 8 GB de VRAM;
- Memorie RAM DDR5 in capacitate de 16 GB cu frecventa de 4800 Mhz ( Suporta maxim 64 GB );
- Conectivitate Wi-Fi 7 de la Intel + modul Bluetooth 5.4;
- SSD M.2 NVME PCIe Gen 4 de 1 TB ( vine cu doua sloturi M.2 pentru un maxim de 16 TB );
- Conectivitate: 1 x RJ-45 1 x Audio Out/Microfon/ 2 x USB 3.2 Type A / 1 x USB-C 3.2 + 1 x Thunderbolt 4 / 1 x HDMI 2.1 + cititor microSD UHS-II;
- Alte functionalitati: Tastatura iluminata RGB, Webcam 1080 si touchpad;
- Acumulator cu capacitate de 99 Wh;
- Racire din cupru cu ventilatoare optimizate;
- Alimentator de 240W;
- Greutate: ~2.3 Kilograme;
- Dimensiuni: 35.6 x 25.4 x 2.7 cm.
Inspectie Vizuala
Cam asa se prezinta cutia laptopului, un design simplu pe carton reciclabil.
In cutie, pe langa laptop, gasim cateva manuale si incarcatorul.
Cam asa se prezinta capacul laptopului. Nu este iluminat, doar o reflexie ”RGB”.
Cam asa se prezinta gurile de aerisire pentru laptop ( 2 in spate + 1 pe fiecare dintre laterale ).
Cam asa se prezinta partea inferioara care permite alimentarea cu aer curat a componentelor.
Are chiar si un pattern simpatic.
Cam asa se prezinta profilul laptopului, dar avem o privire mai de aproape pentru partea de conectivitate.
RJ45 Gigabit + HDMI + USB-A si USB-C pe stanga, iar pe dreapta gasim: USB-A + USB-C + slot microSD + Jack 3.5 mm.
Tastatura lui Aorux 16X este simpla, nu are numpad, este placuta si are iluminare RGB.
Butonul de power este langa ecran, iar touchpad-ul are dimensiuni standard.
Rama ecranului este subtire, sus exista microfoane si un webcam, iar de-a lungul ramei exista un mic cauciuc care nu lasa tastele sa lase urme pe LCD.
Alte detalii care nu mi-au scapat, pe Aorus 16X gasim Dolby Atmos – LED-uri de Activitate – WiFi 7 si multe altele.
PRIMELE IMPRESII
Aorus 16X este un laptop cu ecran de 16 inch, dar care nu este atat de masiv pe cat suna si nici foarte greu ( numai 2.3 kilograme ). Combo-ul hardware format din Intel i7 gen 13 + 1 TB SSD + 16 GB de DDR5 + RTX 4060 Mobile ofera o performanta rezonabila in RPG-uri si jocuri competitive. Experienta ruleaza fluid datorita ecranului cu rata mare de refresh, dar si pentru editare de continut sau multimedia in weekend. L-am testat timp de cateva saptamani si iata de ce este capabil.
- Ecranul IPS are o diagonala de 16 inch, are un finisaj mat si rezolutie QHD, cu un format de afisare de 16:10. Toate aceste lucruri il fac bun pentru editare de continut foto-video, productivitate in suita Office, dar si excelent pentru jocuri si multimedia. Panourile IPS de cativa ani incoace sunt bune si rapide pentru uz casnic. Iata si povestea spusa de masuratorile specializate din metodologia noastra:
Pe partea de gamut, Aorus 16X este un laptop care livreaza minimul necesar pentru editare de continut.
Procentele de acoperire sunt bune.
Luminozitatea panoului ajunge pe la 407 niti la maxim.
Uniformitatea culorilor este mai mult decat rezonabila la 50 si 100%.
Sunt placut surprins de aceast panou echilibrat.
Uniformitatea luminantei este decenta, dar segmentul mijloc stanga are ceva probleme.
Valorile deltaE medii sunt de ~1.24, o valoare excelenta pentru un astfel de ecran.
- Constructia laptopului Aorus 16x este una solida, capacul superior este metalic, dar cel inferior este din plastic. Baza tastaturii este foarte rigida, dar din plastic, iar tastatura are un flex minim cand apesi tare. Ecranul, datorita panoului metalic de pe spate, este putin flexibil si vine cu doua balamale solide care permit deschiderea cu o singura mana. Tastatura ofera un feedback foarte placut atunci cand tastezi, este o tastatura in format compact, fara numpad, dar cu o spatiere cat se poate de buna.
- Design-ul laptopului Aorus 16X este cat se poate de modern. Carcasa este mata si are logo-ul Aorus Glossy in partea din spate. Pe marginile carcasei avem un design aparte, cu decupaje curbate si forme diverse atat pe laterale, cat si in partea din spate. Tot in spate avem un mic logo Aorus cu proiectie RGB. Deck-ul tastaturii este si el personalizat, tastele QWER si ASD sunt translucide si arata foarte bine cu RGB prin acestea. Fantele pentru circularea aerului si pentru difuzoare au o decupaj aparte si fac ca laptopul sa arate modern, fara schema de culori rosie, specifica laptopurilor de jocuri.
- Pe partea de autonomie, in configuratia de fata poti obtine 120 si 320 minute, in functie de utilizare. Nu este un laptop pentru autonomie, ci unul pentru editare si jocuri. Va sta mult conectat la priza, deci bateria este de multe ori un consumabil care va ”muri” prematur. Pentru editare foto am obtinut cam pe la 120 ore de editare in Lightroom Desktop, iar la o sesiune de Doom Eternal pe baterie tine lejer 70 de minute. Este normal sa tina atat la inceput cand este noua, dar aceste cifre sunt in scadere pe masura ce bateria se uzeaza. Nu cumperi laptopuri cu GPU dedicat pentru autonomie, cel putin nu inca.
- Stocarea se face pe un SSD M.2 PCIe 4.0 de 1 TB si iata ce performante ofera:
Cam acestea sunt performantele SSD-ului Samsung de la Interior. Este o unitate PCIe 4.0.
- Upgradabilitatea lui Aorus 16X este limitata la 2 x SODIMM DDR5 cu pana la 96 GB de memorie + 2 x SSD PCIe 4.0 pentru stocare. Maximul de stocare solida poate ajunge pe la 16 TB, iar ce nu am vazut la prima inspectie vizuala, a fost cardul de WiFi si Bluetooth. In rest, la acest laptop poti schimba numai pasta termica si bateria.
Cam asa se prezinta pe la interior Aorus 16X:
Cam asa arata Aorus 16X sub capota.
La prima vedere se vede placa Wi-Fi 7 care este upgradabila, doua sloturi de RAM si 2 x SSD.
Cam asa se prezinta si capacul pe interior, se pare ca SSD-urile sunt ambele racite pasiv.
Nu ai cum sa ratezi acumulatorul de 99.2 Wh al laptopului.
Racirea lui Aorus 16X se face cu 3 heatpipe-uri comune pentru CPU si GPU.
Performante
- Performanta CPU + GPU este data de un i7 13650HX si un RTX 4060, iar impreuna pot oferi performante solide in toate scenariile in care am incadrat laptopul mai sus. Iata si cateva cifre:
Cateva teste in suita CineBench.
Iata ce zic si 3 teste din 3D Mark de performanta CPU+GPU.
Cateva scoruri din V-Ray 5 si 6 pentru CPU si GPU.
Teste in GeekBench 6 si AI.
Performantele de randare in Keyshot si Blender.
Aorus 16X este un laptop performant atat pe GPU, cat si pe CPU. Ofera performante solide si pe stocare si panou. Racirea este, si ea, cat se poate de buna si cifrele de mai jos la CPU si GPU dupa cateva teste de stres arata acest lucru.
Cam asa stau si temperaturile, iar carcasa vazuta cu o camera termica arata cam asa:
Cam asa arata temperaturile dupa 1 ora de stress test.
Concluzie
Laptopul Aorus 16X s-a dovedit a fi un model performant, chiar in configuratia sa de baza. Combo-ul de i7 Gen 13 cu RTX 4060 Mobile este numai bun si echilibrat ca pret pentru editare de continut si productivitate. Ecranul ofera un gamut de culoare rezonabil si luminozitate de ~400 niti fara probleme. Design-ul arata foarte, foarte bine, este mai sofisticat decat ma asteptam, dar totul este realizat in culoarea nativa a carcasei, nimic sa sara in ochi prea tare. Autonomia este exact ce te astepti de la un astfel de laptop + ca este un laptop foarte upgradabil, am reusit sa ii atasez 2 x 48 GB DDR5 si 4 TB de SSD fara probleme pe langa actualul SSD de 1 TB. Cu aceasta configuratie de 96 GB DDR5 la 5600 Mhz + 5 TB de SSD si RTX 4060 Mobile poti avea o multime de workflow-uri de lucru pe partea de Excel, editare si multe altele.
Racirea imi place la Aorus 16X, face cu brio fata, bateria este mare, ecranul este luminos si generos ca diagonala. Totusi ce nu imi place la acest exemplar este pozitionarea portului de incarcare ( fix in fata unei guri de evacuare a aerului ), iar portul HDMI ar fi putut fi pus in spate fara probleme. Sunt niste alegeri neinspirate care fac laptopul mai greu de folosit in viata de zi cu zi, in rest, nu prea am ce sa zic. Pretul variantei testate este de cam ~6700 lei in acest moment, pret putin cam mare pentru ce ofera, totusi. Mi-ar placea ca cei de la Aorus sa ofere putin mai multa varietate in modelele si configuratiile lor. Ah da, avem nevoie si de procesoare AMD in aceste serii. In afara de asta, nu prea am ce sa mai zic de rau sau de bine. Seria Aorus 16X este disponibila pe stoc la evoMAG ( vezi serie ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti activitatea independenta a blogului!
VA ASTEPT SA VA ALATURATI SI COMUNITATII DE PE YOUTUBE ( VEZI DESPRE CE ESTE VORBA SI ABONEAZA-TE AICI ) si pe forumul Ghidul.Tech ( vezi domeniu ).