,

Am testat Synology DS418 si aplicatia File Station – Sistem de back-up intre calculatoare si smartphone-uri

Share

Anul trecut in Octombrie testam noul Synology DS418J ( review ), acesta fiind cel mai accesibil NAS cu patru bay-uri din generatia actuala. In acest articol va voi vorbi despre DS418, un NAS din generatia 2018 cu patru bay-uri.  NAS-ul integreaza un procesor Realtek RTD1296 cu patru nuclee care ruleaza  la 1.4 GHz si 2 GB de memorie DDR4. Componentele alaturi sistemul de operare Synology DSM, ofera o solutie de stocare cloud, privata si sigura, cu o capacitate maxima de 56 TB ( 4 x Seagate IronWolf Pro de 14 TB ). La partea de conectivitate, DS418 vine dotat cu doua porturi Gigabi, in acest fel daca un port se strica, mai ramane unul de back-up. Pe DS418 gasim si doua porturi USB 3.0 ( 1 in fata si 1 in spate ), astfel putem extinde capacitatea de stocare sau migra datele de pe HDD externe vechi. Cipul de transcodare video este capabil sa lucreze cu fisiere  pe 10-biti in format H.265 (HEVC), MPEG-4 Part 2, MPEG-2, VC-1 ( la rezolutie 4K ).

 

 

Performanta  declarata de Synology pentru DS418 este de 170 MB/s la scrierea secventiala si de 220 Mb/s la citire.  Cu astfel de cifre, performanta transferului de date din reteaua locala va fi rapida si va permite accesul la date rapid a mai multor utilizatori simultan. Sistemul de operare usor de folosit, accesibilitatea datelor de oriunde si stocarea in RAID sunt doar cateva din motivele, pentru care merita sa luati in considerare modelul DS418.

 

 

 

Specificatii cheie Synology DS418

 

  • Sistem de Operare Synology DiskStation;
  • Patru sloturi de HDD/SSD cu interfata SATA III;
  • Procesor Quad-Core Realtek RTD1296 la 1.4 Ghz;
  • Memorie Ram instalata: 2GB DDR4;
  • Suporta Transcoding 4K UHD la 60 fps pe 10 biti;
  • Performanta : 170 MB/s la scriere secventia si 220 Mb/s la citire;
  • Port dual-Gigabit Ethernet;
  • Doua porturi USB 3.0;
  • Suporta configuratii: RAID 0, 1, 5, 6, 10, JBOD, Synology Hybrid RAID;
  • Dimensiuni: 166 mm x 199 mm x 223 mm;
  • Greutate: 2210 grame.

 

Inspectie Vizuala

 

 

Specificatiile cheie sunt listate pe ambalaj.

Incarcatorul.

In pachet sunt livrate si doua cabluri RJ45.

In fata gasim un port USB 3.0 si buton On/Off.

In spate avem un port USB 3.0, alimentarea si 2 x RJ 45.

Porturile de retea suporta Link Aggregation.

La baza DS418 are patru picioruse anti-derapante din cauciuc.

Lateralele Synology sunt defapt doua guri de aerisire.

Racirea celor 4 HDD se face cu doua ventilatoare de 80 mm.

Interfata de conectare a HDD/SSD-urilor este de tip SATA 3.

Am folosit HDD-uri Seagate SkyHawk de 4 TB pentru testare.

Prinderea HDD-urilor se face fara suruburi.

 

 

 

Utilizare

 

 

DS418  este un sistem NAS cu performanta si pret mediu, acesta fiind potrivit pentru transcodare 4K si cu multiple utilizari pe segmentul multimedia. Sistemul de operare DSM are o interfata intuitiva cu iconite mari si este foarte usor de folosit. In cazul in care exista nelamuriri, integrat in sistemul de operare se gaseste manualul in format digital. Alternativ tot acolo, exista si consultantii Synology care pot fi apelati direct si pot solutiona obstacolele tehnice.  De DS418 se pot lega camere de supravechere IP, poate fi folosit ca server de email, host web-siteuri si sincronizari cu servicile cloud sau cu alte NAS-uri. Posibilitatile sunt “infinite”, iar acest lucru este posibil datorita aplicatiilor care pot fi instalate in sistemul de operare. Fiecare dintre aceste aplicatii adauga functionalitati extra produsului. Limitarea este performanta hardware care poate rula un numar limitat de aplicatii in paralel.

 

HDD pregatite de instalare.

 

 

Software

 

DS418J ruleaza versiunea 6 a sistemului Synology DSM. La sistemele de tip NAS sistemul de operare asigura 70% din functionalitate, iar partea hardware doar 30%. Sistemul ofera o suita de peste 100 de aplicatii, sistemul Synology avand cea mai dezvoltata gama de aplicatii proprii si realizate de dezvoltatori terti. Exista un numar de 12 aplicatii pentru sistemele de operare iOS si Android. Cu ajutorul acestora fiind nevoie sa te loghezi pe NAS si il poti utiliza ca server de back-up pentru telefon, server multimedia si chiar server de email. Sistemul de operare DSM are o interfata intuitiva cu iconite mari, acestea ofera o navigabilitate intuitiva. In cazul in care exista nelamuriri integrat in sistem se gaseste si manualul in format digital, iar consultantii Synology pot fi apelati direct din sistem si pot solutiona problemele tehnice.

 

In articolul de astazi va voi prezenta aplicatia FileStation, aceasta ofera posibilitatea de a parta fisiere din calculatoarele/telefoane/laptopuri din reteaua locala sau over the internet, oriunde ati fii.

 

 

Crearea fisierului shared se face din cateva click-uri.

 

Sumarul setarilor pentru fisierul shared.

Permisiunile de acces/scriere/citire se seteaza foarte usor.

Trebuie sa te autentifici in reteaua locala cu contul tau de Admin/Utilizator, pentru a avea acces.

Dupa autentificarea locala, fisierele se pot transfera drag&drop in fisierul shared.

Autentificarea se face cu contul de admin/gazda, aplicatia permitand upload/download/redarea de continut direct din telefon.

Pentru smartphone, aplicatia FileStation ofera functia de PhotoBack-up cu optiunile de mai sus si functie Auto-Upload.

Odata accesata structura de fisiere, se pot uploada fisiere direct din telefon.

Selectia imaginilor pentru upload.

Din fisierul de upload/auto-upload creeat de telefon se pot descarca in alt dispozitiv cu usurinta.

Asa arata aplicatia pe iOS 12.

 

 

Performanta

 

 

Am facut un test de viteza prin reteaua locala cu RAID 6 si iata ce cifre am obtinut:

 

Am transferat ~61 de GB din SSD-ul Samsung 970 Pro pe HDD din DS418 la o vitezaconstanta de 113 MB/s.

 

 

Testele s-au realizat folosind urmatoarea configuratie:

 

 

  • CPU: AMD Threadripper  la 3.5 Ghz;
  • Placa de baza: Gigabyte Aorus Extreme X399;
  • Placa Video: Radeon RX580;
  • RAM: HyperX 32 GB DDR4 la 3200 Mhz;
  • SSD: Samsung 970 Pro de 500 GB;
  • Sistem de operare: Windows 10 Pro pe 64 Biti.

 

 

Concluzie

 

 

 

Synology DS418 este un sistem NAS performant cu un sistem de operare care ofera un set impresionant de functionalitati. Capacitatea maxima de stocare pentru utilizatori este de maxim 56 TB in acest moment. Usurinta de utilizare a sistemului DSM, recomanda Synology ca fiind o alegere potrivita, pentru persoanele care au prima data contact cu un NAS. Ecosistemul de aplicatii ofera o gramada de functionalitati pentru o multitutine de utilizatori. Aplicatia FileStation fiind cea mai usor de folosit si cea mai utilizata de orice posesor de NAS Synology. Performanta de transfer este limitata la maxim 120 Mb/s in reteaua locala, aceasta nefiind cazul transferurilor de la distanta.  Constructia este solida, iar usurinta de atasare a HDD-urilor este inca o usurare pentru cei care nu vor sa isi bata prea tare capul.

 

Synology DS418 este disponibil pe stoc in Romania la un pret mediu de ~2000 lei fara HDD-uri. NAS-ul poate fi achizitionat de la PC Garage ( vezi oferta )eMAG ( vezi oferta )CEL.ro ( vezi oferta ). Pentru cei care nu stiu ce capacitate de HDD sa aleaga le recomand unitati de stocare Seagate IronWolf/IronWolf Pro sau Western Digital RED Pro de minim 6 TB. Synology DS418 si alte modele din gama pot fi achizitionate de la PC GarageCEL.roevoMAG eMAG.

 

 

 

 

 

 

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut