,

Noctua NH-D12L Review – Racire scunda care duce procesoarele in Boost-uri inalte

Share

NH-D12L este printre cele mai compacte raciri lansate de catre Noctua in acest an. Cu o asa reputatie excelenta, cei de la Noctua au scos o noua racire cu doua ”turnuri” de lamele pentru a putea raci procesoare de top in carcase compacte si bine aerisite. Cei care vor un sistem performant, dar compact pot apela la acest model de cooler pentru temperaturi rezonabile in multe scenarii de utilizare. NH-D12L. este compatibil cu socket-urile AM4 / AM5 / LGA 1200 / LGA 1700.

 

 

Compatibilitatea cu memoria RAM este 100% pentru cele mai actuale socket-uri pentru ca unul din ”turnuri” este mai slim si poate fi pozitionat spre sloturile de RAM. In acest fel, memoria RAM poate fi schimbata complet sau completata dupa caz. Fixarea radiatorului de placa de baza se face cu populara prindere SecuFirm 2. Radiatorul are inaltimea de 145 mm si este strabatut de 5 heatpipe-uri, iar caldura este disipata de un ventilator de 120 mm. Optional se mai poate atasa inca un ventilator de 120 mm.

 

 

Specificatii cheie Noctua NH-D12L

 

  • Compatibil cu socket-urile: Intel LGA2066/LGA2011-3, LGA1155, LGA1151, LGA1150, LGA 1200, LGA 1700 & AMD AM3, AM3+, AM4 si AM5;
  • Sistem de montare SecuFirm 2;
  • 5 heatpipe-uri din cupru si doua turnuri de lamele din aluminiu;
  • Suprafata de contact din Nickel;
  • Inaltime maxima de 145 mm;
  • Radiator compatibil cu un ventilator de 120 mm ( accepta maximum 2 ).
  • Dimensiuni: 145 x 125 x 113 mm;
  • Greutate: 890 grame;
  • Tub Pasta termica NT-H1 inclus in pachet;

 

Specificatii Ventilator 120 mm

 

  • Viteza de rotatie: 450-2000 rpm;
  • Rulment: SSO2;
  • Airflow maxim: 102.1 metri cubi pe ora;
  • Zgomot maxim: 22.6dB(A).

 

 

Inspectie Vizuala

 

Cam asa arata cutia fata-verso.

Specificatiile complete sunt prezente.

Printre accesorii se gasesc: braket-uri de AMD si Intel + Surubelnita in cruce si un tub de pasta termica.

Cam asa arata radiatorul cu doua turnuri.

De sus se ved prinderea si cele 5 heatpipe-uri.

Prinderea de aproape. Atasarea de braket-uri se face cu 2 suruburi cu arcuri.

Suprafata de contact din nickel este gata sa preia caldura si sa o duca spre turnuri.

Ventilatorul din pachet. Este un NF-A12x25r PWM de 2000 RPM.

Cooler-ul vine la pachet cu prinderi metalice pentru inca unul.

Cam asa arata NH-D12L cu ventilator atasat si gata de treaba.

 

Utilizare

 

 

Noctua NH-D12L este un cooler pentru procesoarele din seria Intel i7 si Ryzen 7 care sunt ”adapostite” in carcase nu prea inalte. Transportul caldurii de la punctul de contact la radiator se face cu 5 conducte, iar pentru asta, la pachet este oferit si un tub de pasta Noctua NT-H1. Aceasta racire este destinata pentru carcasele compacte care accepta raciri cu maximum 145 mm inaltime. Insa pentru a testa acest model m-am dus direct la un Ryzen 7 5800X ( vezi review ).

 

 

Instalarea lui Noctua D12L se face usor si sigur de facut datorita prinderii SecuFirm 2. Este prima racire de la Noctua care vine cu noul sistem de prindere care foloseste suruburi cruce + surubelnita integrata la pachet. Pentru a atasa racirea pe placa de baza trebuie desurubate 4 suruburi si insurubate ulterior alte 6. Instalarea dureaza maximum 5 minute, iar Noctua furnizeaza si manuale usor de urmarit pentru cei incepatori. Sa nu uitati sa aplicati pasta NT-H1 ( tub inclus si bun pentru 4-5 aplicari ). Noctua s-a asigurat ca acest proces sa se desfasoare rapid si precis fara complicatii.

 

 

Constructia acestui NH-D12L este solida si realizata din aluminiu ( lamele ) – Nickel ( suprafata de contact ) si Cupru ( interiorul heatpipe-urilor ). Lamelele sunt sudate de ”conducte” pentru un transfer cat mai rapid si mai eficient al caldurii. Cooler-ul Redux ( vezi material ) nu avea aceste suduri, fiind o racire de buget. Radiatorul este solid construit si se simte ca este asamblat cu mult simt de raspundere. Suprafata de contact cu procesorul este cat se poate de fina si plata pentru un radiator fabricat in masa. Heatpipe-urile sunt solide si uniform distribuite in radiator, iar apropierea lor fata de procesor asigura un transfer de caldura cat mai bun.

 

 

Performanta

 

 

Pentru testarea Noctua NH-D12L am folosit pasta termica Noctua NT-H1 prezenta in pachet. Procesorul ales a fost un Ryzen 7 5800X cu 8 nuclee, iar testarea capacitatii de racire a fost facuta ventilatorul din pachet. Temperatura in camera de test a fost de 21.8 grade si umiditatea de ~73.6%. Am rulat pe procesor un Stress-Test de 30 de minute dupa o functionare moderata de 5-6 ore. Temperatura din IDLE a fost masurata dupa ce Stress-Test-ul a fost finalizat pentru o valoare cat mai reprezentativa.

 

Ryzen 7 5800X a fost tinut mai mult decat sub control de acest cooler… boost-ul s-a tinut pe toata durata testului.

Concluzie

 

 

Noctua NH-D12L este o racire compacta de tip dual tower cu un singur ventilator. Are un design similar cu NH-D15 si integreaza in acesta 5 heatpipe-uri si care performeaza peste asteptari in testele de racire. Nu este o racire accesibila, dar Noctua este cunoscut pentru produse bune si abia dupa pentru cele accesibile ( exceptie Noctua Redux – vezi review ). Acest model reuseste sa arate excelent si sa includa pasta termica cu 5-6 aplicari si surubelnita. Experienta de instalare este si ea foarte usoara si intuitiva chiar si pentru incepatori. Noctua s-a asigurat sa ofere manuale clare si concise vizavi de acest aspect.

 

 

Calitatea racirii este una excelenta si merita luata in considerare cand se construieste un desktop AMD/Intel cu i7/i9 sau Ryzen 7/9 pentru randari in carcase compacte. Pretul acestui cooler este de ~500 lei, un pret pe masura performantei de racire. Racirile Noctua sunt disponibile in Romania la  PC Garage ( vezi oferta )eMAG ( vezi oferta ) evoMAG ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ).  Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti activitatea blogului. Va Multumesc!

 

 

 

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut