,

Ce poti sa faci cu un SSD de 4 TB in 2021?! – Review Sabrent Rocket 4 TB

Share

Am tot testat SSD-uri de mare capacitate in curand, iar recent am pus mana pe primul exemplar de 4 TB in format M.2. Este vorba despre modelul classic Sabrent Rocket cu interfata PCIe 3.0 si  durabilitate mare din portofoliul lor. Cand zic durabilitate ma refer la cifrele TBW ( Total Bytes Written ). Valoarile  de scriere ale acestui exemplar ajunge la 7300 TB pe toata durata de viata. Fiind un model de 4 TB, acesta poate fi scris de 1825 de ori complet pana sa se consume complet cipurile NAND.

 

 

Norma de capacitate in zilele noastre este de ~1TB acestea ajungand sa coste chiar si sub 500 lei sau 1000 lei daca apelam la variantele exotice PCIe 4.0 precum Corsair MP600 ( vezi review ) sau Sabrent Rocket 4 Plus ( vezi material ). Totusi un modelul de 4 TB nu este pentru toata lumea si in randurile urmatoare am sa va exemplific cam in ce scenarii ati putea sa il folositi si ce performante ofera.

 

 

Specificatii cheie Sabrent Rocket 4 TB

 

  • Interfata: PCIe Gen 3 ×4 ( NVMe 1.3 );
  • Viteza secventiala de citire de 3450 MB/s si scrierea se face cu pana la 2000 MB/s ( pentru varianta de 4 TB );
  • Controller: Sabrent E12S;
  • Memorie NAND: BiCS 96 layere TLC;
  • Buffer DDR4 cu capacitate de 4096 MB;
  • TBW ( Total Bytes Written ): 4 TB ( 7300 TB );
  • Firmware upgradabil si aplicatie de management;
  • Functionalitati: Advanced Wear Leveling, Bad Block Management, si Over-Provisioning;
  • Vine la pachet cu Acronis True Image pt clonare;
  • Format: M.2 2280;
  • Dimensiuni: 80.5 x 11.4 x 23.5 mm.

 

 

Inspectie Vizuala

 

Cutia lui Sabrent Rocket de 4 TB este din carton reciclabil.

La interior se gaseste o cutie metalica excelenta pentru reutilizare.

SSD-ul este plin de cipuri NAND ( 8 mai exact ), fiecare dintre ele avand 512 GB.

Pe placa se mai gaseste controller-ul Phison si memoria DRAM pentru cache.

Sabrent Rocket vine fara racire la pachet, dar se poate achizitiona una separat.

 

 

Scenarii de Utilizare

 

Ca acest material sa nu fie inca unul „classic” despre SSD-uri am decis sa va exemplific cam de ce este capabil aceasta unitate de stocare. Sabrent Rocket este o serie durabila de SSD-uri cu cipuri TLC din seria M.2. Acest model este orientat catre sistemele de calcul de tip workstation, randare video sau randari 3D/Animatie. Cifra TBW ( durabilitate ) este de 7300 TB face varianta Rocket sa fie mai durabila de 4 ori fata de Rocket Q de 4 TB ( SSD QLC ).

 

 

  • Un prim scenariu de utilizare al acestui Rocket de 4 TB ar fi instalarea sa intr-un ultrabook ca sa poti avea o capacitate mare de stocare intr-un laptop de sub 1500 de grame sau chiar sub 1 kilogram. Vad acest SSD util in actualul Swift 5 de ~950 de grame. Merge instalat in orice laptop cu suport NVME desigur ( nu trebuie musai sa fie un ultrabook ).

 

  • Upgrade-ul unui desktop cu un SSD de 4 TB este si el posibil sau chiar realizarea unui sistem cu Threadripper 3990X ( vezi review ). Avand un SSD de aceasta capacitate, el trebuie folosit la proiecte de randare video 4K/6K ca unitate cache/ import/export pentru materiale inainte sa fie mutate pe HDD. Si cataloagele de ~10.000/20.000 de imagini RAW pot fi stocate/importate/exportate pe un astfel de SSD.

 

 

  • Unul sau doua astfel de Rocket-uri pot accelera matrici RAID din NAS-uri Synology/QNAP care accepta astfel de SSD-uri pentru accelerare. Avand 1-2 Rocket-uri de 4 TB poti reduce timpi de acces la RAID-uri de ~64-200 TB fara probleme. Intrebarea ramane daca si ai nevoie de astfel de boost de performanta.

 

 

  • Virtualizarea alaturi de un Threadripper 3990X poate beneficia de performanta unui astfel de SSD nu doar de capacitate. Se pot face fara probleme 4 sisteme cu capacitate de 1 TB care sa mentina constant performanta unui SSD SATA 3.0 in toate OS-urile.

 

Performanta

 

Am masurat performantele SSD-ului alaturi de benchtest-ul uzual pe care testez placi video si procesoare AMD. Iata cifrele maxime de performanta obtinute alaturi de varianta de 4 TB:

 

CrystalDisk arata peste 2.8 GB/s la scriere si citire.

ATTO arata cifre similare cu Crystal.

Si Anvil re-re-re confirma performantele si arata si ceva timpi de raspuns.

Testele de copiere din AS SSD sunt si ele peste asteptari.

Aplicatia AJA da unda verde de performanta acestui SSD.

Viteza de citire este de ~2 GB/s de pe un Sabrent Rocket Q pe acest model.

Scrierea sta constant pe la 1.59 GB/s.

Data fiind capacitatea, performantele sunt foarte sus.

 

Concluzie

 

 

Sabrent Rocket  de 4 TB ofera si performanta competitiva nu doar capacitate si durabilitate. Este un SSD M.2 care se potriveste cu laptop-uri si desktop-uri care suporta standardul NVME. Fiind un SSD de 4 TB, scenariile de utilizare sunt multe, dar trebuie sa aveti cu adevarata nevoie de acesta. Il vad cel mai util intr-un workstation puternic sau intr-un laptop usor, dar asta tine mai mult de scenariile personale de utilizare.

 

 

Sabrent Rocket este disponibil in capacitati de 256 Gb, 512 GB, 1 TB, 2 TB si chiar 4TB in varianta cu sau fara racire. Va recomand sa achitati 10-12 Euro in plus pentru variantele cu racire dedicata. Preturile variaza de la 45 Euro pentru 256 GB pana la 650 Euro pentru varianta de 4 TB. Toata gama de produse Sabrent o gasiti pe Amazon DE  ( vezi oferta ) si Amazon UK ( vezi oferta ).

 

Pretul capacitatii prezentate este rezonabil in raport cu alti producatori, dar trebuie sa retineti ca nu este indicat sa tineti datele importante pe SSD prea mult. Trebuie folosit ca unitate de stocare de tranzitare a materialelor de lucru. BACKUP-ul este sfant!

 

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut