In urma cu cateva zile am primit pe mana un TV Sony 4K de 65 inch ( Bravia XH90 ) cu rata de refresh de 100 Hz si noua consola PlayStation 5. Acest kit Sony promite sa ofere o experienta destul de placuta pentru jocurile de tip arcade si cateva titluri mai demanding compatibile cu PS4. Acum in 2021 nu ne ramane decat sa asteptam jocurile orientate catre PS5 si al sau hardware all AMD. Este prima consola de jocuri pe care pun mana si sunt foarte curios mai mult de experienta in sine. Spun asta pentru ca sunt constient ca puterea de procesare este limitata de costul de ~500 Euro. PlayStation 5 a fost o consola anticipata de ceva timp. Lucrurile s-au amplificat mai tare cand cei de la Sony au anuntat ca AMD vor pune la dispozitie hardware-ul. In noua consola gasim tot ce are mai bun AMD pe partea de Ryzen + Radeon.
Niste declaratii curajoase inscrise cu auriu gasim pe cutie.
PlayStation 5 este o consola cu un design modern si aspect minimalist dominat de alb si negru. Consola poate sta atat in pozitie verticala, dar si pe orizontala cu ajutorul unui adaptor inclus in pachet. Pe langa asta trebuie retinut ca modelul este disponibil in varianta Digital Edition ( fara unitate optica ) si in varianta standard. Cei care deja au colectii de jocuri de la PS4, cel mai probabil vor alege sa dea 100 Euro in plus si sa mearga pe varianta cu slot optic. PlayStation 5 este o consola care primeste un procesor cu 8 nuclee si grafica Radeon care este prezenta si in seria de placi video RX6000 de la AMD. Toate componentele de procesare interna ale consolei sunt fabricate pe 7 nanometri.
Specificatii Cheie PlayStation 5
- Procesor: x86-64-AMD Ryzen Zen cu 8 Nuclee / 16 Thread-uri la 3.5GHz;
- GPU: Accelerarea AMD Radeon cu Ray tracing cu frecventa de pana la 2.23 GHz (10.3 TFLOPS) – Arhitectura AMD Radeon RDNA 2;
- Memorie: 16GB GDDR6/256-bit;
- Stocare pe SSD cu capacitate de 825 GB ( design custom );
- Expandabilitate cu SSD NVMe + SSD extern pe USB;
- Unitate Optica BlueRay;
- Conectivitate HDMI: Pana la 4K la 120 hz pentru versiunea 2.1;
- Retea: Ethernet Gigabit + IEEE 802.11 a/b/g/n/ac/ax si Bluetooth 5.1;
- Consum: 350W;
- Dimensiuni: 390mm x 104mm x 260mm;
- Greutate: 4.5 Kg.
Inspectie Vizuala
PlayStation 5 vazut din fata pe verticala.
In partea din spate se gasesc porturile USB, HDMI-ul mare, Portul RJ45 si alimentarea.
PS5 din semi-profil – Un design mega reusit si minimalist.
Cateva din detaliile din partea superioara a consolei.
Controller-ul urmeaza si el tema alb-negru data de consola.
Acesta vine cu trigere, pad senzitiv, joystick-uri si cele 8 butoane clasice.
Gamepad-ul are portul USB-C de incarcare si trigerele in spate.
Joystick-urile au un grip nou si o miscare fluida.
Gamepad-ul vine cu port de incarcare principal pe langa USB-C, dar si cu difuzor inclus.
Alaturi de PS5 aceste gamepad-uri arata extraordinar de bine si minimalist.
Inca o fotografie minunata alaturi de kit-ul PS5.
Primele Impresii
Am avut la dispozitie de 4 zile alaturi de PlayStation 5, timp in care m-am concentrat mai mult pe experienta in sine. Cea mai mare curiozitatea a mea a fost sa vad cat de bine de descurca impelementarile custom de componente AMD Ryzen si Radeon in consola Sony. Avand in vedere ca este o consola dedicata pentru rularea de jocuri la rezolutie 4K de pana la 60 fps este foarte interesant de vazut potentialul in utilizarea zilnica. Pentru a testa m-am jucat Astro + SpyderMan ( PS5 ) si Marverls avengers ( PS4 ). Totusi cum am spus si mai sus am pornit cu asteptari minime, eu fiind un „gamer” de PC, iar o consola este destul de limitata, dar optimizarea jocurilor pe platforma joaca un rol important. Lucru ce nu trebuie trecut cu vederea.
Constructia lui PS5 se simte destul de solida, acesta venind cu un exterior din plastic solid mat pentru panourile albe si glossy pentru plasticul negru. Partea de constructie interioara are o structura din policarbonat care este imbinata cu un sistem de racire compact cu un singur ventilator. Ventilatorul din PlayStation 5 are palete similare cu un ventilator de hota 😛 ( am desfacut una recent ). Design-ul aerisit permite trecerea aerului pe langa panourile albe din fata, iar circulatia se face prin carcasa cu evacuarea aerului cald prin spate. Sony a reusit sa faca un design aratos cu o racire destul de silentioasa care in load sta intre 32 si 38 decibeli.
Primele Impresii de Joc
M-am jucat alaturi de PlayStation 5 cateva ore pe zi Astro, Avengers si SpyderMan PS5. Cel mai mult dintre acesta m-a prins Avengers si Astro. Avengers pentru ca l-am jucat si pe PC si am putut sa vad ca se misca bine pe PS5. Comparativ experienta din Avengers la 4K pare sa atinga putin peste 30 fps si este destul de fluida, cea mai mare provocare a fost adaptarea stilului de joc de la tastatura la cel de gamepad ( dar asta a fost problema mea ). Controller-ul are butoane cu feedback placute, vibratie care te conecteaza tactil putin cu ce se intampla pe ecran. Sunt placut surprins de complexitatea gamepad-ului.
Jucand Astro am putut sa vad cu adevarat de ce este capabil gamepad-ul de la PlayStation 5. Jocul Astro vine odata cu PS5 si il recomand sa treceti prin toate variantele de joc pentru a va familiariza cu butoanele de pe gamepad. Jocul te face sa folosesti de intregul potential de control al gamepad-ului intr-o maniera cat mai varianta pentru a te acomoda. Multe din moduri te fac sa navighezi cu senzorul de orientare si de pad-ul sensibil. In functie de modul de joc te vei putea adapta in functie de nevoile de control ale fiecarui nivel.
Toate modurile de joc din Astro.
Cateva cadre din Astro.
PlayStation 5 are mult potential pentru cei care vor o consola si sa se joace multe titluri de tip arcade fara complicatii. consola fiind o achizitie inteleapta pentru copii care vor o experienta cat mai plug’n play. Daca scazi rezolutia de la 4K la QHD sau 1080P poti reusi sa ai o experienta cu adevarat fluida alaturi de un PS5. Hardware-ul oferit de AMD atat pe CPU cat si pe partea de grafica este cat se poate de capabil si ofera celor de la Sony o valoare excelenta pentru pretul cerut.
Concluzie
Mica experienta cu PlayStation 5 a fost interesanta, dar deloc usor de acceptat de cineva care s-a jucat o viata doar pe computer. Hardware-ul oferit de AMD in PS5 echivaleaza cu un desktop care ar costa aproape dublu fata de un PS5 daca este sa ne luam dupa specificatii. Insa Sony are de partea pretul mai mic pentru componente, asta datorita volumelor comandate. PlayStation 5 merita sa il ai, mai ales daca nu ai un desktop sau laptop de gaming. Totul tine de nevoie si titlurile preferate/exclusive oferite de Sony pentru utilizatorii de console. Experienta de joc a fost ajutata si de TV-ul Sony Bravia XH90 ( vezi produs ). Atunci cand ai un TV de 165 inch HDR 4K experienta de joc o va depasi pe cea de pe PC ca imersie.
La momentul redactarii acestui articol Play Station 5 nu este de gasit, dar poate fi inchiriat. Iar cand zic inchiriat vreau sa multumesc cu ocazia asta celor de la Call and Play.ro pentru imprumutul de consola. Pentru inchirieri intrati la ei pe site si vedeti cum se poate inchiria din Brasov – Bucuresti sau Sibiu ( vezi site ). Daca totusi vrei sa cumperi un PlayStation 5 fi pe faza sa il cumperi de la eMAG ( vezi oferta ) si evoMAG ( vezi oferta ) .Link-urile din acest articol sunt de afiliere, achizitionand din ele ajutati la buna functionare a blogului. Va multumesc!