Share

Sabrent este cel mai nou producator de SSD-uri interne/externe si accesorii venit pe piata din Europa. Vazand preturile lor la SSD-uri M.2 am profitat de ocazie si am prins sa testez un Sabrent Rocket NVMEe PCIe 4.0. Acest model de SSD vine in varianta cu si fara racire pasiva ( am ales varianta cu racire ). Fiind un SSD NVMe 4.0 performanta ma astept sa fie cat se poate de buna. Pana acum am mai testat doua SSD-uri PCIe G4, Corsair MP600 ( vezi review ) si AORUS Gen4 ( vezi review ).

 

 

Sabrent Rocket NVMEe PCIe 4.0 este disponibil in trei variante de capacitate ( 500 GB, 1 TB si 2 TB ). Performanta maxima atinsa de modelul de 2 TB este de ~5000 MB/s la citire si de ~4400 MB/s la scriere. SSD-ul poate fi atasat si pe placi cu PCIe 3.0 acesta avand o viteza maxima de scriere de 3400 MB/s. Controlul performantei se face de catre un Phison PS5016-E16, acesta fiind prezent si pe variantele de SSD-uri testate pana acum. Memoria NAND folosita este de la Toshiba ( BiCS4 96L TLC NAND ).  SSD-urile NVME 4.0 sunt acum compatibile si cu chipsetul B550 ( vezi articol ).

 

 

 

 

Specificatii cheie

 

  • Interfata: PCIe Gen 4 ×4 ( NVMe 1.3 );
  • Viteza secventiala de citire de 5000 Mb/s si scrierea se face cu pana la 4400 MB/s;
  • Controller Phison PS5016-E16;
  • Memorie NAND: Toshiba BiCS4 96L TLC NAND;
  • Buffer DDR4 cu capacitate de 2048 MB;
  • TBW ( Total Byten Written ): 500 GB ( 900 TB ),  1 TB ( 1800 TB ) si 2 TB ( 3600 TB );
  • Functii: Advanced Wear Leveling, Bad Block Management, Error Correction Code, and Over-Provision;
  • Firmware upgradabil si aplicatie de management.
  • Format: M.2 2280;
  • Radiator pentru racire pasiva din Cupru ( Conductibilitate 401W/mK  );
  • Dimensiuni:80.5 x 11.4 x 23.5 mm.

 

 

 

Inspectie Vizuala

 

 

Cutia in care este livrat este subtire.

Rocket vine intr-un dublu ambalaj premium 100% reciclabil.

Rocket 4.0 vazut din fata si spate.

Bufferul DDR4 este de la SKhynix si are o capacitate de 8 GB.

Controllerul Phison PS5016-E16-32 se ascunde dupa o foaie din cupru.

  

Cei de la Sabrent livreaza Rocket 4.0 si cu racire disponibila optional.

In cutie vine cu patru suruburi si o surubelnita la pachet.

Radiatorul vine cu pad termic aplicata deja.

Racirea are 87 de grame.

 

 

 

Software

 

SSD-ul vine livrat cu o licenta Acronis Sabrent Edition pentru back-up si clonarea datelor. Licenta inclusa la fel ca si la SSD-urile Kingston adauga valoare adaugata produsului si ofera mai multa flexibilitate la upgrade. Pe langa Acronis managementul SSD-ului se face din Sabrent Utility, pentru cei curiosi iata cum arata:

 

 

 

Panoul principal al aplicatiei Sabrent.

Parametrii S.M.A.R.T se pot accesa din aplicatie.

Firmware-ul poate fi upgradat pentru imbunatatirea performantei/stabilitatii.

Sabrent Rocket NVMEe PCIe 4.0 vine la pachet cu o editie speciala de Acronis pentru clonarea unitatilor de stocare.

 

 

 

Performanta

 

 

Sabrent Rocket 4.0 NVMe este un SSD ultra rapid care poate fi folosit intr-un sistem dotat cu Threadripper 3990X ( vezi review ) pentru masini virtuale. Utilizarea ca si unitate de tip cache pentru multitasking poate fi un alt scenariu optim pentru acest SSD. Rularea jocurilor de pe un Rocket 4.0 nu aduce nici un avantaj de performanta. Un NVMe PCIe Gen 3 este si el overkill pentru jocuri. Daca va jucati cea mai buna varianta este  un SSD pentru  SATA3 2.5 inch sau M.2. Viteza pe care o ofera aceasta unitate de stocare trebuie tinuta in frau cu o racire pe masura, pentru a obtine performanta sustinuta. Pentru procesul de testare am instalat SSD-ul pe o placa de baza cu chipset X570 si noul B550 ( vezi articol ). Este interesant de vazut cum se situeaza performanta pe ambele chipseturi.

 

 

X570

 

 

Chipsetul X570 a fost primul care a suportat SSD-urile NVMe PCIe 4.0 si iata cum s-a descurcat alaturi de  modelul de la Sabrent.

 

ATTO arata cel mai bine scalarea performantei la transferul diverselor pachete de date.

Rezultatele Anvil arata ~3.8 GB/s viteza de transfer secventiala.

Viteza de scriere de pe MP600 la Sabrent Rocket 4.0.

Citirea unui fisier video de 60+ GB de pe SSD.

 

 

 

 

B550

 

 

Chipsetul B550 reprezinta varianta mai accesibila la X570, dar un slot M.2 este legat la procesor si ofera linii PCIe 4.0. Testul cu Sabrent Rocket 4.0 este interesant pentru a vedea diferentele de performanta ( asta daca sunt ).

 

CrystalDisk Mark 7 ofera o performanta similara pe B550 ca pe X570.  

ATTO 4.0 confirma performanta lui Rocket 4.0 de pe X570.

Analizand mai atent, cifrele par a fie cam cu 5-7% mai scazute in ATTO la B550.

In testul de SSD Anvil Rocket 4.0 se descurca aproape identic ca pe X570.

 

 

Diferentele de performanta intre platformele B550 si X570 sunt minime. Daca optati pentru un chipset B550 o sa primiti performanta identica economisind si ceva banuti. Alegerea unui SSD PCIe 4.0 tine totusi de necesitati, pentru ca in majoritatea scenariilor acesta nu va aduce un boost de performanta in comparatie cu alte posibile upgrade-uri.

 

B550 Aorus Pro a fost placa de baza pe care am testat Rocket 4.0 ( citeste prezentarea placi aici ).

 

 

Sabrent Rocket 4.0 are cea mai avansata racire, aceasta se achizitioneaza separat, dar are 87 de grame si 3 heatpipe-uri. Am supuspus radiatorul la test de formatare a SSD-ului. In acest fel am reusit sa incing SSD-ul la maxim. Iata ce rezultate am obtinut la o temperatura ambientala de 23.2 °C si umiditate de ~64%.

 

Cam asa arata heatsink-ul „descompus” si dupa cum am spus si mai sus are o greutate de 87 de grame.

La SSD-urile NVMe PCIe 4.0 racirea face o diferente colosala.

In cazul Sabrent, racirea de calitate tine SSD cu 19 grade mai jos fata de lipsa acesteia.

 

 

Concluzie

 

Rocket 4.0 este cel de al 3-lea SSD NVMe PCIe 4.0 testat de catre noi. Savrent este cel mai nou producator de SSD-uri care a intrat pe piata din Europa si sper curand pe piata din Romania. SSD-ul ofera performantele specificate pe hartie in cateva din testele sintetice, nu este doar lauda. Utilizarea unui astfel de SSD in sisteme high-end fiind necesara in scenariile in care se doresc viteze de transfer ultra-rapide.  Durabilitatea cipurilor de memorie este asemenatoare cu variantele de la Aorus si Corsair ( majoritatea folosind aceleasi cipuri NAND ). Racirea cu care vine Rocket 4.0 se dovedeste a fi cea mai eficienta intalnita pana acum la un SSD. Radiatorul cu trei heatpipe-uri reduce in load maxim temperatura cam cu ~25%.

 

 

Sabrent Rocket 4.0 este disponibil in capacitati de 500 GB, 1 TB si 2 TB in varianta cu sau fara racire. Va recomand sa achitati 10-12 Euro in plus pentru variantele cu racire dedicata. Preturile sunt de respectiv 130 Euro pentru 500GB,  199 Euro pentru 1 TB si 399 Euro pentru 2 TB. La asta se adauga transportul de pe Amazon DE pana in Romania. Toata gama de produse Sabrent o gasiti pe Amazon DE  ( vezi oferta ) si Amazon UK ( vezi oferta ). De retinut este ca la pachet acest SSD vine si cu o licenta Acronis pentru clonare.

 

 

 

 

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut