M-am jucat cu Gigabyte G6X – Laptop competitiv pentru jocuri si productivitate

Gigabyte G6X este ”inca” un laptop de jocuri si productivitate sosit la teste. Vine cu suport nativ pentru Windows 11, procesor i7 de la Intel si grafica Nvidia RTX 40. Pe partea de memorie, acest laptop suporta module DDR5 pana la 64 GB ( 2 x 32 GB maxim ). Stocarea SSD este data de 1 TB de NVMe, dar laptopul vine cu doua sloturi M.2 pentru pana la 16 TB de stocare solida instalata. Formatul de imagine al panoului cu 165 Hz este de 16:10 si este un IPS. Nu un IPS extraordinar de precis la culori, dar mai mult decat bun pentru task-uri multimedia si nu numai.

 

 

Gigabyte G6X este un laptop de ~2.5 Kilograme pentru pasionatii de jocuri, productivitate si multi-tasking. Vine cu o configuratie solida pentru editare de continut pe un monitor extern cu culori mai bune sau pentru jocuri cu ecranul propriu. Hardware-ul este echilibrat si permite viitorilor posesori sa se mentina in miscare fara prea multe compromisuri. L-am testat recent si iata ce pot sa va spun despre el.

 

 

 

Specificatii cheie Gigabyte G6X

 

 

  • Laptop de jocuri cu ecran de 16 inch cu raport de imagine 16:10;
  • Rezolutie ecran 1920 x 1080 pixeli cu tehnologie IPS si rata de refresh de 165 Hz;
  • Procesor Intel i7-13650HX cu 6 Nuclee de eficienta si 8 Nuclee de Performanta;
  • Frecventa de boost maxim de 4.9 Ghz;
  • Placa video RTX 4060 cu 8 GB de VRAM;
  • Memorie RAM DDR5 in capacitate de 16 GB cu frecventa de 4800 Mhz ( Suporta maxim 64 GB );
  • Conectivitate Wi-Fi 6E de la Intel + modul Bluetooth 5.2;
  • SSD M.2 NVME PCIe Gen 4 de 1 TB ( vine cu doua sloturi M.2 );
  • Conectivitate: 1 x RJ-45 1 x Audio Out/Microfon 2 x USB 3.2 Type A  /  2 x USB-C 3.2 / 1 x HDMI 2.1;
  • Alte functionalitati: Tastatura iluminata RGB, Webcam 720 si touchpad;
  • Acumulator cu capacitate de 73 Wh;
  • Racire din cupru cu ventilatoare optimizate;
  • Alimentator de 180W cu conector USB-C;
  • Greutate: ~2.5 Kilograme;
  • Dimensiuni: 36.1 x 25.9 x 28.9 cm.

 

 

 

Inspectie Vizuala

 

Cam asa se prezinta cutia carcasei G6X.

Ca accesorii, prin cutie gasim manuale de utilizare, pad-uri de racire pentru SSD si piulita extra.

Cam asa se prezinta si alimentatorul de 500+ grame. Acesta duce greutatea transportabila a laptopului la usor peste 3 KG.

Conectorul de alimentare este in spate.

Cam asa se prezinta profilul laptopului.

Destul de gros, dar aparent bine racit cu balamale solide si o carcasa de ecran groasa si rigida.

Iata cele trei margini pline cu porturi ale laptopului.

In partea stanga avem un USB-A 3.2 si un combo Jack de 3.5 mm pentru casti.

In partea dreapta avem o pereche de USB-A + USB-C 3.2.

In partea din spate mai gasim un USB-C cu Display Port inclus + HDMI 2.1 si un port RJ45 Gigabit.

Conectivitatea este rezonabila si bine plasata.

Cam asa se prezinta fantele de ventilatie a sistemului de racire.

Se vede din interior mult cupru, mai multe detaliem la capitolul dedicat pentru racire.

Laptopul vine cu 3 LED-uri de activitate.

Cam asa se prezinta capacul exterior.

Cam asa se prezinta capacul interior cu tastatura.

Iata trackpad-ul standard ca dimensiuni si tastatura.

Cam asa se prezinta si partea inferioara a lui Gigabyte G6X.

 

 

 

 

PRIMELE IMPRESII 

 

 

Gigabyte G6X este un laptop facut pentru jocuri si performanta in general. Combo-ul hardware format din Intel  i7 + RTX 4060 cu 16 GB RAM si IPS de 165 Hz este echilibrat pentru shootere, dar si pentru productivitate si editare de ceva continut. Nu este un laptop cu multiple configuratii exotice, pare ca variantele cu AMD lipsesc, dar ramane un exemplar performant si solid. Iata si ce poate:

 

 

  • Ecranul IPS are o diagonala de 16 inch, are un finisaj mat si rezolutie 1080P, iar formatul 16:10 este putin mai inalt . Toate aceste lucruri il fac bun pentru editare foto, productivitate in Excel, Office si multe alte lucruri. Panourile IPS de cativa ani incoace sunt bune si rapide pentru uz casnic cu pretentii ( au apus demult vremurile IPS-urilor lenese de ”doar” 60 Hz ). Iata si povestea spusa de masuratorile specializate din metodologia noastra:

 

 

Gamutul de culoare nu este extraordinar pentru lucrul cu culorile ( editare foto-video ).

Insa totusi daca faci montaje video ocazionale ( cu colorizare pe monitor extern, este o varianta buna ).

Luminozitatea maxima masurata este de 344 niti.

Uniformitatea culorilor este rezonabila la 100%, dar buna la 50%.

Uniformitatea luminantei este ok, dar cam atat.

Valorile medii DeltaE sunt bune, neasteptat de bune pt acest panou rapid.

 

  • Constructia lui Gigabyte G6X este buna, panourile sunt din plastic ( partea superioara a ecranului si cel care faciliteaza accesul la componente). Baza tastaturii pare matelica, iar rama ecranului este din plastic. Nu este un laptop usor, dar pe interior se dovedeste a avea o racire din cupru, care nu doar ca isi face treaba, dar arata si bine. Tastatura laptopului este solida, ofera un o tactilitate placuta. Balamalele ecranului sunt solide, simple ca design, dar se poate deschide ecranul cu o mana fara probleme. Per total, laptopul este calitativ construit si bine asamblat.

 

Racirea din Cupru.

Cam asa se prezinta tastatura iluminata RGB.

 

  • Design-ul este placut, vopseaua mata si branding-ul putin pun in valoare laptopul. A trecut demult moda laptopurilor ROSII/VERZI/ROZ pntru gaming cu o tona de luminite. Gigabyte are multe linii drepte in acest design de carcasa, colturi rotunjite si o asamblare peste medie, exact ca are nevoie pentru a incerca sa avanseze in marea de laptopuri de gaming disponibile global in acest moment. Schema de culori este mai light, avand in componenta mult gri si ceva grafica subtila care scoate putin in evidenta carcasa exterioara.

 

 

 

  • Pe partea de autonomie, in configuratia de fata poti obtine 3 si 5 ore in functie de utilizare. Nu este un laptop pentru autonomie, ci unul pentru munca si joaca. Va sta mult conectat la priza, deci bateria este de multe ori un consumabil care va ”muri” prematur. Pentru editare foto am obtinut cam pe la 2 ore de editare in Capture One, iar la o sesiune de Doom Eternal pe baterie tine lejer 90 de minute ( cat un meci de fotbal 🙂 ). Este normal sa tina atat la inceput cand este noua, dar aceste cifre sunt in scadere pe masura ce bateria se uzeaza. Nu cumperi laptopuri cu GPU dedicat pentru autonomie.

 

 

 

 

  • Stocarea se face pe un SSD M.2 PCIe 4.0 de 1 TB si iata ce performante ofera:

 

Pe partea de performanta, SSD-ul intern ofera cifre excelente care permit performante bune in jocuri, editare video si multe alte arii de utilizare.

 

 

 

  • Upgradabilitatea lui Gigabyte G6X este limitata la 2 x SODIMM DDR5 cu pana la 64 GB de memorie + 2 x SSD PCIe 4.0 pentru stocare. Maximul de stocare solida poate ajunge pe la 16 TB, iar ce nu am vazut la prima inspectie vizuala, a fost cardul de WiFi si Bluetooth. In rest, la acest laptop poti schimba numai pasta termica si bateria. Si cam atat, dar suficient pentru a face laptopul si mai performant.

 

Cam asa se prezinta pe la interior Gigabyte G6X.

 

 

Performante 

 

 

  • Performanta CPU + GPU este data de un i7 13650HX si un RTX 4060, iar impreuna pot oferi performante solide in toate scenariile in care am incadrat laptopul mai sus. Iata si cateva cifre:

 

 

  • Racirea acestui laptop se face remarcata prin foarte mult cupru folosit, iar performantele nu au intarziat sa apara. Inainte sa va arat performantele, trebuie sa va prezint racirea:

 

Cuprul se vede chiar pana sa desfaci capacul din spate.

Cam atat cupru a putut pune Gigabyte in componenta acestui laptop.

Nu doar ca este o racire generoasa, dar si arata foarte, foarte bine.

Ca temperaturi, ruland FurMark in Loop + Prime 95 am obtinut performante de ~82 grade celsius la CPU si 67 grade celsius la GPU.

 

 

 

Concluzie

 

 

Gigabyte G6X este un laptorp cu greutate (la propriu), dar cu racire performanta din cupru si o constructie buna. Combo-ul hardware de CPU+GPU+RAM si SSD ofera performante excelente pentru editare video, deci recomandabil pentru videografi, dar si pentru pasionatii de jocuri de tip shootere si RPG. Productivitatea poate varia de la randari ArhiCad si pana la baze de date sau lucru in medii vizuale. Fiecare are libertatea sa foloseasca laptopul la ce vrea, iar grafica Nvidia si procesorul Intel au optimizari prezente pentru o mare varietate de programe.

 

 

Gigabyte G6X vine cu multe avantaje, iar printre ele se numara:  Constructia Solida / Racirea Impresionanta / Ecranul Rapid / Upgradabilitatea buna / Design simplu. Totusi are si ceva minusuri, iar acestea sunt: Nu are slot de card SD si nici thunderbolt 4 / Ecranul putea fi mai bun la culori / nu au implementari cu procesoare AMD Ryzen si difuzoarele puteau fi mai caltative. In rest, ramane un laptop solid care merita atentia voastra.

 

 

Seria Gigabyte G6 si G6X este deja prezenta pe piata din Romania pe la preturi cuprinse intre 5400 lei si 6000 lei. Nu au multe variante de configuratii disponibile, insa. Cine stie, poate mai extind seria in cursul anului. Puteti achizitiona laptopuri Gigabyte de la PC Garage ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta ) – evoMAG ( vezi oferta ) si ForIT ( vezi oferta ) – CEL.ro( vezi oferta ) si Vexio ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti activitatea independenta a blogului!

 

 



Ghidul IT 2024 ©