AORUS CO49DQ Review – Timeline ”infinit” pentru editare video

AORUS CO49DQ este un primul monitor cu diagonala de 49 inch care soseste la testat. Monitorul vine cu o rezolutie Dual-QHD ( 5120 x 1440 ) si are un format de imagine de 32:9. Panoul este curbat 1800R si ar trebui sa ofere o experienta imersiva, indiferent ca te joci sau ca lucrezi. Panoul, in sine, vine cu tehnologie QD-LED si ar oferi o acoperire de 99% a spatiului de culoare DCI-P3 si o profunzime de 10 biti de culoare in mod nativ.

 

 

AORUS CO49DQ este un monitor excelent pentru utilizarea in jocuri standard, dar si de tip simulator. Iar ca productivitate poate fi folosit fie la editare video sau in multitasking ( se poate face split in 2 ferestre x 16:9 – fiecare cu diagonala de ~24.4 inch ). Partea de multitasking poate fi imersiva pentru ca ambele ferestre sunt fizic una langa alta, fara niciun fel de rama. Conectivitatea HDMI 2.1 este prezenta, la fel si cea Display Port + USB-C + un HUB USB.

 

 

AORUS CO49DQ este concurenta directa pentru Samsung Odyssey OLED G9, dar acum ca panoul anterior este de ceva vreme pe piata, cei de la Aorus pot livra un produs similar la un pret mai bun. AORUS CO49DQ livreaza rezolutia Dual-QHD la 144 Hz pe un panou OLED cu mult potential. M-am jucat cu el cateva zile in cateva titluri, dar am si editat continut si facut ceva multi-tasking ( exact cum recomanda producatorul in brosura ). In randurile urmatoare o sa descoperiti si cum se descurca. Enjoy!

 

 

Specificatii Cheie AORUS CO49DQ

 

  • Diagonala de 49 inch in format 32:9;
  • Suprafata fizica de vizionare: 1,196.7 x 339.2 mm;
  • Rezolutie: 5120 x 1440 pixeli ( Dual-QHD );
  • Intensitatea luminoasa: 250 niti, iar un maxim de 400 niti ( Certificare HDR 400 );
  • Panou OLED ( QD-LED ) pe 10 biti;
  • Contrast nativ: 1 : 1000;
  • Timp de raspuns: 0.03 ms;
  • Rata de refresh: 1440 Hz;
  • Hub USB 3.0 cu 2 porturi ( downstream ) si 1 port ( upstream );
  • Boxe 2 x  5 W;
  • Porturi: 2 x HDMI 2.1 – 1 x Display port 1.4 – 1 x USB-C ( Power Delivery 18W );
  • Pixel pitch: 0.2323 mm;
  • Gamut culoare: acopera 100% din sRGB si 95% din DCI-P3;
  • Functionalitati: OSD Sidekick / Black Equalizer / Dashboard / Crosshair / Timer / Counter / PiP/PbP / Auto-Update / KVM / 6 axis Color Control / Apply Picture Mode /HDMI-CEC.
  • AMD FreeSync Premium Pro;
  • Compatibil cu sistemele VESA 100 x 100 mm, pentru montarea de perete;
  • Ajustare pe inaltime de 130 mm / Rotatie 30 grade  / Inclinatie -5°~+20°;
  • Consum maxim: 72W;
  • Greutate: 11,28 kg;
  • Dimensiuni: 1194.78 x 558.80 x 261.52 mm ( cu stand ).

 

 

Inspectie Vizuala

 

Monitorul AORUS CO49DQ vine intr-o cutie imensa.

Detaliile tehnice relevante sunt deja prezente de la exterior.

Manualul de asamblare este imprimat direct pe cutie.

In cutia monitorului se gaseste si un raport de calibrare initiala.

Chiar si asa, este nevoie de o calibrare individuala acasa.

In cutia monitorului se gasesc cabluri, mai exact HDMI + DisplayPort + Hub USB si unul de alimentare.

Cam asa se prezinta baza monitorului + piciorul cu cei 130 mm de ajustare pe inaltime si prinderea principala.

Prinderea bazei de stand este simpla, se face cu un surub.

Baza standului este responsabila pentru rotire, iar bratul de sustinere pentru inclinatie si reglare pe inaltime.

Rama monitorului este subtire pe laterala si sus, dar putin mai groasa in partea de jos.

Cam asa se prezinta panoul monitorului AORUS CO49DQ in cutie, inainte de instalare.

Cam asa arata conectivitatea panoului.

2 x USB 3.0 + Port de HUB + USB-C + DP + 2 x HDMI 2.1 si un Jack de 3.5 mm.

Portul de alimentare pentru sursa interna.

Sub monitor avem joystick-ul de navigare prin meniuri/butonul On/Off.

Ajustarea panoului pe inaltime.

Asa se prezinta AORUS CO49DQ pe lateral.

Asa se prezinta panoul din spate.

Umbra arata cu atat mai bine curbura intregului panou.

AORUS CO49DQ este gata de testat.

 

Utilizare

 

 

AORUS CO49DQ ocupa o multime de spatiu pe birou, dar semnificativ mai putin decat un setup de 2 monitoare alaturate. Poate tine locul la doua monitoare de ~24 inch. Raportul de imagine 32:9 care are o curbura de 1800R pune intr-o categorie speciala si aparte monitorul AORUS CO49DQ. Chiar daca este mare, monitorul se pune in functiune in 2 timpi si 3 miscari ( maximum 10 minute ). Trebuie avuta ceva grija la manevrarea panoului.

 

AORUS CO49DQ este un monitor aparte care poate fi utilizat in multe scenarii de utilizare. Panoul OLED cu 10 biti per canal de culoare afiseaza imaginile cu o vibranta si saturatie peste asteptari la prelucrarea/vizionarea de continut foto sau video, dar si in jocuri. Timpul de raspuns care este cu mult sub 1 milisecunda si rata de refresh de 144 Hz ofera utilizatorului o performanta rapida si fluida pentru orice afisare de imagini in miscare.

 

 

Jocurile sunt un scenariu excelent de utilizare a acestui AORUS CO49DQ. Aici ma refer la Flight Simulator / Race Simulator si alte titluri similare. La 144 Hz rata de refresh te poti juca o multime de titluri standard sau atipice ( facute sa functioneze bine pe un astfel de raport de imagine ). Personal, m-am jucat chiar si DOOM Eternal si CS 1.6 pe acest monitor si pot sa zic ca experienta a fost cel putin interesanta. Totusi atunci cand te joci ai nevoie sa ai o distanta de cel putin 1 metru fata de panou, pentru ca, fiind monitor curbat, privirea periferica incepe sa o ia ”putin razna” daca stai prea aproape de monitor. De multe ori daca privesti prea de aproape nu poti vedea si capta detaliile oferite de panou ”din prima”.

 

Multe din jocurile vechi si noi suporta astfel de rezolutii de afisare, dar nu mereu este o idee buna sa faceti asta.

 

 

Editarea de continut pe AORUS CO49DQ se dovedeste a fi o placere absoluta. Aici ma refer la Premiere Pro 2024 / DaVinci Resolve 19 pentru editare video. Timeline-ul este lung, generos si poti personaliza panourile de Edit/Colorizare dupa bunul plac fara sa faci compromisuri la numarul de instrumente afisate simultan.

 

 

Editarea fotografiilor, la fel, ajuta pentru ca Adobe Lightroom si Capture One lucreaza cu un timeline de fotografii jos. Aceasta insiruire de imagini este exagarat de mare pe acest monitor, iar asta este un lucru bun pentru ca poti lucra aerisit, iar cu monitorul calibrat intr-un mod cat mai realist poti sa te bazezi ca ce prelucrezi va iesi si la print.

 

 

Pe partea de constructie, monitorul AORUS CO49DQ este unul ca oricare altul. Carcasa exterioara este din plastic, baza piciorului este metalica, iar piciorul la fel de solid si metalic. Asamblarea carcasei de panou este buna, dar din plastic cu ceva elemente metalice pe sub aceasta. Placut impresionat ramai, la prima vedere, de panoul cu diagonala de 49 inch si cu o curbura de 1800R. Per total, este un monitor bine construit si rezonabil asamblat.

 

 

Meniurile monitorului AORUS CO49DQ sunt accesibile prin Joystick-ul de sub panou, iar cu cateva miscari afli cam tot ce ai nevoie sa stii despre meniu si optiunile acestuia. Iata cum se prezinta:

 

O parte din meniurile rapide.

AORUS CO49DQ are un meniu simplu de inteles.

 

 

Performanta Panoului

 

Panoul OLED cu diagonala de 49 Inch, rezolutie D-QHD si profunzime a culorii pe 10 biti promite multe lucruri pe hartie. In acest capitol va voi arata ce au dezvaluit masuratorile despre panou si alte cateva aspecte esentiale. Am pus spectometrul pe panou si iata ce am obtinut:

 

Procentele de culoare obtinute pentru cele mai comune gamuturi sunt suprinzator de bune pe exemplarul primit.

Cu o calibrare serioasa, poti face colorizari fara probleme dupa.

Uniformitatea culorilor este, si ea, excelenta.

Uniformitatea luminantei este la cote minime.

Valorile DeltaE sunt putin peste valoarea de 2, dar pentru cat de mare este monitorul nu pot sa zic ca sta rau.

 

 

Pe partea de calitate a imaginii, pot sa zic ca imaginea este clara, culorile sunt saturate si pline de viata, exact cum te astepti de la un panou OLED. Totusi calibrarea a scos la iveala ca panoul este putin cam galbui, iar contrastul era cam prea mult. Dupa calibrare, toate aceste lucruri/ aspecte s-au asezat si am putut edita si coloriza fara probleme.

 

 

 

Concluzie

 

 

AORUS CO49DQ s-a dovedit a fi un monitor impresionant datorita diagonalei de 49 inch care este aranjata intr-un format aparte. Raportul de imagine 32:9 ramane o provocare de lucru, mai ales cand este curbat si nu ai distanta de lucru ajustata. Insa daca faci totul sa te adaptezi la el, realizezi ca nu stii cum ai putut trai fara el pana acum.

 

 

Panoul OLED ofera culori precise si imagini saturate, clare si pline de contrast. Rata de refresh de 144 Hz ajuta si ea in jocuri, dar si la editarea video ( cand filmezi mult 4K la 120 fps ), odata ce ai timeline-ul incarcat in RAM totul ruleaza fluid si pe monitor, nu doar pe restul de hardware. Te poti juca excelent pe acest monitor, dar sa editezi video este ceva aparte.

 

 

Am vorbit numai de bine despre AORUS CO49DQ pana acum, dar trebuie sa stiti ca panoul curbat nu este pentru toata lumea. Te vei obisnui greu si ai nevoie sa iti acomodezi vederea periferica. Mi-ar fi placut sa vad la monitor un power delivery pe USB-C de macar 65W pentru productivitate alaturi de MacBook Air/Pro. In rest, cam atat.

 

 

AORUS CO49DQ costa local cam ~6500 lei, iar comparativ cu concurenta Samsung G9, in unele locuri este putin mai scump, chiar daca nu are 240 Hz. Ramane un monitor bun spre foarte bun, iar cu reducerile corecte de pret poate fi o alegere excelenta la final de zi. Daca esti videograf/editor video vei fi foarte fericit cu el, mai ales daca iti mai ramane timp sa te joci pe el. Monitoarele Gigabyte si Aorus sunt disponibile in Romania pentru achizitie la PC Garage  ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta ) – Vexio ( Vezi Oferta ) – evoMAG ( vezi oferta )– ForIT ( vezi oferta ) – CEL.ro( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogulVa multumesc!

 



Ghidul IT 2024 ©