Nvidia RTX 4070 Super si 4070 Ti Super Review – AERO si Windforce de la Gigabyte cu 5-10% extra performanta

Iata ca inceputul de 2024 incepe cu placi video Super de la Nvidia, este vorba despre modelele RTX 4070 Super si RTX 4070 Ti Super. Ambele modele vin de la Gigabyte si fac parte din seria AERO ( RTX 4070 Super ) si Windforce OC ( RTX 4070 Ti Super ). Cele doua 4070 din seria Super vin ca sa adauge un strop de performanta extra pentru aceiasi bani ceruti pe modelele non-Super. Intre 4070 Super si 4070 normal se vad diferenta la nucleele CUDA, primul model avand cam cu 20% mai multe fata de modelul initial. Creste consumul cu 20W si cam atat.

 

 

 

Daca vorbim totusi de RTX 4070 Ti si 4070 Ti Super, ei bine, nucleele CUDA sunt cam cu 10% mai multe, dar memoria este de 16 GB si banda de memorie este de 256 biti in loc de 192 biti. Consumul de curent ramane acelasi, lucru care ne arata doar o maturizare dusa putin mai sus pentru arhitectura actuala. Simpla existenta a acestor placi video este pentru a oferi un boost de performanta de ~10% pentru cei care nu au trecut de la un 2060 Super pe noile serii.

 

 

Aceste modele din seria Super sunt orientate catre pasionatii de jocuri, cat si pentru productivitate. Nucleele CUDA raman o piatra de temelie cand vine vorba de randari / export si alte operatiuni in suita Adobe / DaVinci Resolve si alte aplicatii. Mai multe despre noile placi video o sa descoperiti in randurile urmatoare.

 

 

 

SPECIFICATII RTX 4070 Super ( Gigabyte Aero )

 

  • Arhitectura Ada Lovelace;
  • Proces de fabricatie pe 5 nanometri;
  • Nuclee CUDA: 7168
  • Nuclee RTX: 56 din a 3-a generatie;
  • Memorie de 12 GB GDDR6 pe 192 Biti;
  • Frecventa de baza –  2,47 Ghz  /  Boost – 2,56 Ghz;
  • Nvidia Encoder / Decoder de generatie a 8-a, respectiv a 5-a;
  • Codare / Decodare AV1;
  • Conectivitate: 1 x HDMI 2.1 a + 3 x Display Port 1.4a;
  • TDP de maximum 220W / Sursa Recomandata de 700W;
  • Conector alimentare: 1 x 12VHPWR;
  • Dimensiuni: L = 300 / W = 130 /  H = 57.6 mm.

 

 

 

SPECIFICATII RTX 4070 Ti Super ( Gigabyte Windforce OC )

 

  • Arhitectura Ada Lovelace;
  • Proces de fabricatie pe 5 nanometri;
  • Nuclee CUDA: 8448
  • Nuclee RTX: 66 din a 3-a generatie;
  • Memorie de 16 GB GDDR6 pe 256 Biti;
  • Frecventa de baza –  2,61 Ghz  /  Boost – 2,62 Ghz;
  • Nvidia Encoder / Decoder de generatie a 8-a, respectiv a 5-a;
  • Codare / Decodare AV1;
  • Conectivitate: 1 x HDMI 2.1 a + 3 x Display Port 1.4a;
  • TDP maxim 285W / Sursa Recomandata de 750W;
  • Conector alimentare: 1 x 12VHPWR;
  • Dimensiuni: L = 261 / W = 126 /  H = 50 mm.

 

 

 

Inspectie Vizuala

 

 

Cam asa se prezinta cutia la RTX 4070 Super.

Asa se prezinta design-ul seriei AERO din fata si din spate.

O placa video masiva si aratoasa. Seria Aero mereu a avut un design alb aparte.

Ca si grosime, aceasta ocupa aproape 3 sloturi in carcasa.

In partea de sus exista un comutator pentru BIOS ( OC si Silent ).

Iata si profilul placii dinspre portul PCIe.

Iesirile video sunt 4 la numar, 3 x DP 1.4a + 1 x HDMI 2.1.

Placa are o carcasa exterioara cu forme drepte si rotunjite pe la colturi.

Iata si alimentarea cu conectorul 12VHPWR.

Ai nevoie de o sursa de ~700W pentru a tine alimentata corespunzator o astfel de placa.

Iata de aproape si design-ul ventilatoarelor.

Placa este gata de testare.

 

Cam asa se prezinta cutia variantei RTX 4070 Ti Super.

Cam asa se prezinta placa din toate unghiurile.

Iata si slotul PCIe 4.0.

Cateva detalii de racire si carcasa exterioara.

Portul de alimentare care are nevoie de surse de minim 750W.

Iesirile video sunt identice cu modelul Aero.

Windforce OC din seria 4070 Ti Super este mai puternica, dar mai putin performanta ca racire de GPU.

O sa aflam toate aceste lucruri in randurile urmatoare.

 

 

UTILIZARE

 

 

RTX 4070 Super si 4070 Ti Super reprezinta segmentul de placi video orientate catre cei entuziasti care au bugete de peste 3000 lei pentru o placa grafica care, fie sa le aduca bani prin performanta de productivitate, fie sa le produca performanta vizuala in cele mai noi titluri. Sunt doua modele de placi orientate spre productivitate de tip Editare Video / Randari 3D sau Jocuri la rezolutie 1440P. FPS-urile din majoritatea titlurilor sunt, desigur, peste 60 fps cu detalii pe High/Ultra High.

 

 

Odata cu implementarea driverelor de Studio + nucleele CUDA/Tensor/RT este clar ca Nvidia pune mare accept ca ai sai utilizatori sa aiba o experienta de lucru exceptionala prin lucrul cu aplicatiile din suita Adobe si nu numai. Suportul CUDA si AI prezent in Lightroom de la Adobe prin denoise si ajutor la export ofera imagini fara zgomot si performanta de export mai mare. La fel cu Premiere Pro, ofera export mai rapid si aplicare a efectelor cu ajutorul placii grafice mai mult decat utilizarea intensa de procesor. Accelerarea proceselor creative cu placa video a ajuns sa fie o realitate zilnica, nu doar ceva aplicabil ocazional.

 

 

Pe partea de constructie, RTX 4070 Ti Super Windforce OC si Aero RTX 4070 Super sunt placi realizate din plastic ( carcasa frontala ) – metal ( backplate-ul ). Totusi diferentierea merita facuta la dimensiunile radiatorului care stau pe DIE-ul de GPU. Mai exact, varianta AERO este o placa de aproape 3 sloturi cu un radiator imens si o carcasa mult mai aratoasa. In timp ce Windforce OC este o implementare mai compacta si mai performanta, aceasta fiind un RTX 4070 Ti Super. Are o racire mai modesta si ocupa putin peste 2 sloturi in carcasa.

 

 

Ambele dau dovada de racire echilibrata si de o capacitate de racire formidabila ( cateva notiuni despre asta putin mai incolo ). Esteticul este castigat de seria Aero fara doar si poate, arata ca o placa dupa care iti formezi restul sistemului si ai nevoie sa te asortezi cat se poate de mult cu albul imaculat sau cu negrul mat. Cand vine vorba de alb, Gigabyte are si placi de baza pe alb si multe alte componente. RTX 4070 Ti Super in varianta Windforce ofera si ea un design placut, dar minimalist, cu o carcasa negru mat.

 

 

Alimentarea ambelor placi este realizata cu 1 x 12VHPWR cu 12 pini. Chiar daca placile au TDP-uri de ~220W, respectiv 285W. Conectorul este folosit mai mult ca moft, decat ca necesitate. Mare grija cum indoiti conectorul acesta ca va puteti alege cu daune la placa video sau incendiu. Despre consum o sa vorbim chiar in randurile urmatoare.

 

 

 

PLATFORMA DE TEST 

 

 

Pentru testarea placilor seriei 4070 Super  am folosit platforma de testare cu Ryzen 7 7700X, alaturi de un Aorus Master X670E + 32 GB DDR5 la 5600 Mhz. Am instalat un Windows 10 Pro cu licenta si cele mai noi update-uri. Am avut grija ca BIOS-ul si driverele Nvidia sa fie la zi.

 

 

 

Restul componentelor din sistemul de test:

 

  • Procesor – AMD Ryzen 7 7700X ( 8 nuclee );
  • Placa de baza – Aorus Master X670E.
  • RAM – 2 x 16 GB DDR5 Kingston Fury RGB la 5600 Mhz.
  • Cooler – Noctua  NH-U12S cu 2 ventilatoare industriale NF-A14 la 3000 rpm.
  • Sursa – Seasonic Prime PX 1600W ( REVIEW ).
  • Carcasa Streacom BC1.
  • OS: Windows 10 Pro.

 

 

 

PERFORMANTA

 

 

RTX 4070 Super si Ti Super au petrecut cam 5 zile pe platformele de testare, iar rezultatele nu sunt deloc surprinzatoare. Sunt mai bune, dar nu cu mult. Totusi pentru cei pasionati de cifre iata ce performante am obtinut. Incepem cu jocurile:

 

FPS-urile din jocuri sunt solide si putin mai sus fata de modelele anterioare.

Aici judeca fiecare daca performanta merita.

Daca ai monitor QHD de 165 Hz nu vei fi dezamagit.

Acum iata performantele din suita de productivitate:

 

SpecView Perf arata cifre cu 5-8% mai mari.

V-Ray 5.0 arata performante usor marite.

Randarile din KeyShot 9 Pro.

Cam asa se prezinta si testele sintetice.

Premiere Pro si Resolve profita din plin de extra performanta.

Exporturile de fotografii sunt si ele mai rapide.

Cifrele de consum si temperaturile arata excelent.

 

 

Concluzie

 

 

Nvidia 4070 Super si Ti Super vin cu performante extra relativ marginale pentru acelasi pret. Aceste lansari apasa putin acceleratia pe ieftinirea placilor video din seria RTX 4000 non-super, dar doar putin. Pentru ca preturile inca raman marisoare in raport cu performanta oferita. Totusi nu am cum sa nu observ o eficienta excelenta livrata de noua arhitectura care vine in avantajul consumatorilor finali an de an, pentru toata perioada de exploatare.

 

 

Implementarea Gigabyte Aero si Windforce se dovedesc a fi reusite, fie ca vorbim de consum, fie ca vorbim de racirea oferita. Combo-urile de radiator + ventilatoare raman o formula castigatoare. Totusi la cat de eficienta este arhitectura ar fi si pacat sa nu aiba raciri care sa impinga frecventele cat mai sus pentru cea mai buna performanta. Ca tot suntem pe subiect, performantele obtinute din ambele modele sunt cam cu 5-10-12% mai mari fata de modelele non-Super. Cifre care fac noile modele cu atat mai recomandabile pentru editare video, render 3D, jocuri si alte aplicatii.

 

 

Placile Nvidia RTX 4000 Super si non-Super de la Gigabyte si Aorus  sunt disponibile pentru achizitie la PC Garage  ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta ) – evoMAG ( vezi oferta )  – ForIT ( vezi oferta ) – CEL.ro( vezi oferta ) si Vexio ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti activitatea independenta a blogului!

 



Ghidul IT 2024 ©