Crucial T700 Review – Stocare solida PCIe 5.0 pentru cei mai exigenti dintre voi

Dupa ce am testat Aorus Gen 5 SSD ( vezi review ) in urma cu ceva vreme, iata-ne scriind despre Crucial T700 de la Micron, acesta fiind tot un SSD PCIe 5.0 mai matur si cu ceva mai multa performanta fata de modelul Aorus. Interfata PCIe 5.0 este noua pentru platforma AMD si momentan prezenta pe chipseturile X670E / B650E, iar la nevoie aceasta este invers compatibila cu PCIe 4.0 si 3.0. Pe partea de chipseturi, Intel ar urma ca Z790 sa primeasca ceva suport pentru noile SSD-uri.

 

 

Crucial T700 este disponibila in acest moment in capacitati de 1-2 si 4 TB cu sau fara racire pasiva. Recomand racirea pasiva pentru ca altfel SSD-ul se va auto-praji fara prea mult efort. Pe partea de performanta, modelul de 2 TB sosit la testare livreaza 12.400 MB/s la citire si 11.800 MB/s la scriere. toate aceste cifre sunt valabile pentru 1200 TB de scrieri totale ale NAND-urilor Crucial cu 232 straturi. Aceste NAND-uri sunt de tip TLC ( Triple Level Cell ). Controlul acestui SSD se face cu ajutorul unui Phison E26 si al unei memorii LPDDR4 ca buffer.

 

 

Crucial T700 este un SSD de top care este bun pentru cei mai exigenti dintre utilizatori care vor sa dea banii pe ce este mai nou si mai stralucitor. Sincer, in acest moment T700 este un SSD bun, dar cu multa competitie care se pregateste sa intre pe piata. In randurile urmatoare va arat de ce este capabil Crucial T700 in varianta de 2 TB.

 

 

Specificatii Cheie Crucial T700

 

  • Interfata: PCIe Gen 5 x 4 ( NVME 2.0 );
  • Viteza secventiala de citire de 12400 MB/s si scrierea se face cu pana la 11800 MB/s;
  • Controller Phison E26;
  • Memorie NAND: 3D TLC de la Micron cu 232 straturi;
  • Buffer LPDDR4 de 4 GB pentru 2 TB;
  • TBW ( Total Byten Written ): 1 TB ( 600 TB ) –  2 TB ( 1200 TB ) si 2400 TB pentru varianta 4 TB;
  • Format: M.2 2280;
  • Radiator solid din aluminiu;
  • Dimensiuni: 80.5 x 11.4 x 23.5 mm;
  • Garantie 5 ani.

 

 

Inspectie Vizuala

 

Asa se prezinta cutia lui Crucial T700.

In pachet se mai afla manualul de utilizare.

T700 vine ambalat intr-un blister de plastic.

Cam asa arata frontal racirea SSD-ului.

Profilul racirii este destul de mare.

Prinderea se face cu 4 suruburi.

Cam asa se prezinta si profilul racirii.

Disiparea caldurii se face prin cele 7 lamele.

Eticheta de pe spate.

Fizic, interfata PCIe 5.0 este identica cu 4.0.

Am dat jos racirea si a ramas pasta termica intarita.

Sub aceasta se poate observa controller-ul Phison E26 si memoriile NAND.

T700 este reasamblat si gata de testare.

 

 

UTILIZARE

 

Realist vorbind, nu multi utilizatori pot satura in acest moment performanta unui SSD PCIe 4.0 si nici multe nu ar fi scenariile uzuale care sa necesite un astfel de SSD de generatie ”trecuta”. Noile PCIe 5.0 vor avea cu atat mai multe dificultati sa isi justifice banii, dar daca insistati sa aveti unul, iata unde s-ar putea integra:

 

 

  • Folosirea in virtualizare, alaturi de un Ryzen 7950X ( vezi review ) poate beneficia de performanta unui astfel de SSD, nu doar de capacitate. Se pot face fara probleme 4 sisteme cu capacitate de 500 GB care sa mentina constant performanta unui SSD PCIe 3.0.
  • Folosirea alaturi de un X670E/Z790 cu 2 sloturi pentru a copia de pe doua SSD-uri identice materiale la viteze mari;
  • Multitasking extrem, alaturi de programe care au nevoie de scrieri foarte rapide;
  • Integrarea ca SSD de stocare si cache pentru sistemele de tip randare 3D/editare continut RAW 12K ( camerele BlackMagic ).

 

 

Noile PCIe 5.0 ar trebui sa aiba viata lunga si sa deserveasca mai mult productivitatii decat pasionatilor de jocuri ( cel putin in perioada urmatoare de 12-24 luni ). Crucial T700 este printre TOP 3 SSD-uri la nivel mondial care adopta noul standard si este un prim pas in evolutia SSD-urilor ultra-rapide Crucial. Vor urma si modele mai rapide bazate pe Phison E26 care vor impinge capacitatile acestui controller.

 

 

Utilizatorii entuziasti care simt nevoia de ceva de top pe partea de stocare solida pot lua acest SSD, dar trebuie sa fie constienti ca au nevoie de o platforma Z790 sau X670E + Procesoare noi de top + multa memorie DDR5 pentru un build pe masura acestei stocari. Toate acestea ar insemna in acest moment un build de ~25000 lei lejer. Crucial T700 reprezinta o alegere buna pentru cei care vor un SSD de viitor fara compromis.

 

PERFORMANTE

 

Platforma de testare a fost una de generatie noua, compusa din urmatoarele componente:

 

 

Detaliile despre T700 in AIDA64 Engineer.

 

Pe partea de performanta am testat SSD-ul termic, cat si in alte benchmark-uri mai graitoare unde s-au putut masura performantele in raport cu generatiile trecute. Iata ce performante s-au obtinut:

 

CrystalDisk si ATTO arata cifre foarte apropiate de ce declara Crucial.

Aplicatia Anvil nu pare prea bine optimizata pentru SSD-urile PCIe 5.0.

AJA arata citiri de putin peste 10000 MB/s.

Cam aceasta este viteza maxima afisabila in Windows 10 Pro intre 2 x T700 de la Crucial.

Transfer de fisiere video.

Fisierele foto RAW se scriu ceva mai incet.

400 MB/s de trasfer. Diferenta reprezinta 10%.

Citirea fisierelor video.

Citirea fisierelor foto.

 

Crucial T700 se descurca de minune cand vine vorba de performanta, dar pentru ca acesta sa fie utilizat la adevarata capacitate are nevoie de OS optimizat si hardware pe masura.

 

Pe partea de racire a fost testat cu un test de full-format si o camera termica.

Temperatura maxima de 84.5 grade se atinge chiar si cu racirea inclusa.

Incep sa cred ca SSD-urile au nevoie de waterblock pentru a fi suficient racite.

 

 

CONCLUZIE

 

 

Crucial T700 este un SSD rapid care impinge limitele performantelor pentru SSD-urile in format M.2. Depaseste performanta bruta a modelului Aorus testat recent. T700 vine cu o anduranta decenta, alaturi de o racire mediocra care costa ~30-35 Euro si abia daca face fata ( vezi imaginile termice de mai sus ). Totusi, evolutia SSD-urilor PCIe 5.0 va putea face economie de linii PCIe pentru procesoarele viitorului. Cu 1 lane PCIe 5.0 poti egala 2 PCIe 4.0 si tot asa.

 

 

Asta va ajuta la dezvoltarea tehnologiei de stocare solida intr-un mod cat mai eficient si cu utilizarea a mai putine linii PCIe pe viitor. Totusi, la momentul redactarii acestui material nu prea vad la ce ai putea folosi cat mai practic un astfel de SSD rapid. Entuziastii cu bani in buzunar se pot bucura, momentan, de acest model ( disponibil in Romania la un singur magazin ).

 

 

 

Crucial T700 este greu de racit fara un radiator specializat sau chiar un block de racire cu apa. Nici gand sa poata fi folosit fara racirea din pachet ( cel putin, nu momentan ). Un radiator pasiv pe masura am vazut la Aorus X670E Master ( vezi material ). In acest moment puteti gasi Crucial T700 2 TB la un pret de ~1900 lei fara racire si 2130 lei cu racire la ForIT ( vezi toate modelele de T700 ).

 

Restul gamei de SSD-uri Crucial se pot cumpara la PC Garage ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta ) – CEL.ro ( vezi oferta ) si evoMAG ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti activitatea independenta a blogului!

 



Ghidul IT 2024 ©